Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Jeszcze z obornikiem jest tak że jak krowa je te trawę to musi być obornik spod krów bo jak dacie powiedzmy od świń Czy z jakiegoś kurzaka to krowy tej trawy jeść nie będą

Zabobony łosickie 🤣 

@Wełpa pisał że słomę zbiera i oddaje na kurnik. Ja kiedyś też tak robiłem jak @Tomasz0611. Teraz nie idzie dojść ładu z nowym właścicielem 

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

Zabobony łosickie 🤣 

@Wełpa pisał że słomę zbiera i oddaje na kurnik. Ja kiedyś też tak robiłem jak @Tomasz0611. Teraz nie idzie dojść ładu z nowym właścicielem 

Z Tomkiem to już kiedyś było o tym pisane, ja mam dobrą pamięć. 

Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Ja kiedyś też tak robiłem jak @Tomasz0611. Teraz nie idzie dojść ładu z nowym właścicielem 

Nawóz z tego fajny. Tylko ostrożnie z dawkami trzeba, bo jak przyjdzie susza i za dużo dane to więcej szkody jak pożytku z tego kurzyńca.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Nawóz z tego fajny. Tylko ostrożnie z dawkami trzeba, bo jak przyjdzie susza i za dużo dane to więcej szkody jak pożytku z tego kurzyńca.

Ta, chyba że na piachu... 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Wełpa napisał(a):

Ta, chyba że na piachu... 

Na piachu szczególnie ... Na szczęście piachu praktycznie nie mam oprócz jednej dzialki gdzie jest górka V klasy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, Wełpa napisał(a):

Takie plotki do mnie doszły, że najlepsze lata masz za sobą 🤭

Aż się boje dowiedzieć co ty jeszcze wiesz o mnie do sama nie wiem o sobie 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Jeszcze z obornikiem jest tak że jak krowa je te trawę to musi być obornik spod krów bo jak dacie powiedzmy od świń Czy z jakiegoś kurzaka to krowy tej trawy jeść nie będą

Najczęściej tak jest, ale to przy wypasie. Pamiętam dziadek wywiózł jeden rozrzutnik obornika z kurnika na łąke to wiosną krowy wyżarły wszędzie a gdzie był ten z kurnika nawet nie trąciły. Dziwnie to wyglądało, taki pasek.

U mnie krowiarze wożą obornik po łąkach bo nie mają co z nim robić i rośnie super.

Kiedyś też tak się robiło. Najczęściej jesienią i efekt był widoczny gołym okiem.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Co ile lat przesiewasz?

To zależy jak dziki jakie by poryli to przesiewam A jak dobrze się rodzi to nie a jak słabo to przysiewam No i jak kupiłem kosiarkę dyskową czy przetrząsarkę to wszystkie łąki przysiałem i nawiozłem bo jak ma się jakiś nowy sprzęt co kopiuje teren to szkoda go na byle jakie łąki bo to wszystko niby kopiuje A jak kopiuje to wszystko się rusza i zużywa

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Wełpa napisał(a):

🤭

Co tu daleko szukać... A gdzie z tej Czajki ścieki płynęły? I jakoś nikt za to nie beknął.

U mnie też na rzece dosłownie "gówno widać "

Bo z awaryjnych zrzutów zrobiono normalność. 

Trzcina i zielsko tylko buja. 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na piachu szczególnie ... Na szczęście piachu praktycznie nie mam oprócz jednej dzialki gdzie jest górka V klasy.

A no to masz dobre ziemie, u mnie w sumie ze dwa hektary 6 kl a tak to od jedynki w góre, tylko że sporo mozajek. 

3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Aż się boje dowiedzieć co ty jeszcze wiesz o mnie do sama nie wiem o sobie 🤔

.

3 minuty temu, HF86 napisał(a):

U mnie też na rzece dosłownie "gówno widać "

Bo z awaryjnych zrzutów zrobiono normalność. 

Trzcina i zielsko tylko buja. 

Ale to w tym jest najgorsze, że chłopa to wiedzą jak regulować... A sami robią co chcą bo im to wolno.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Wełpa napisał(a):

A no to masz dobre ziemie, u mnie w sumie ze dwa hektary 6 kl a tak to od jedynki w góre, tylko że sporo mozajek. 

Ja wiem czy takie dobre, raczej równe, głównie IVa, trochę IVb, jakaś III placami się trafi i jedno pole z górką gdzie jest V.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ja wiem czy takie dobre, raczej równe, głównie IVa, trochę IVb, jakaś III placami się trafi i jedno pole z górką gdzie jest V.

A no to jak złe? U mnie podobnie tylko więcej trójki. Kuzyn gospodarzy na 5 i 6 i tylko takie ma, tam to dopiero jest hardcore jak przyjdzie sucho

Opublikowano (edytowane)

No bo ja powiem że kto miał wujowe ziemie to już dawno nie gospodarzy A kto miał jakieś trójki to gospodarzy do dzisiaj, nawet jak miał tylko 5 hektary 3 to pracuję gdzieś na etacie ale nadal gospodarzy je uprawia A kto miał jakieś piątki szóstki i te pięć hektary to już dawno nie obrabia oddał w dzierżawę lub sprzedał

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Wełpa napisał(a):

Kuzyn gospodarzy na 5 i 6 i tylko takie ma, tam to dopiero jest hardcore jak przyjdzie sucho

Jakbym takie ziemie miał to już dawno bym w tym nie dłubał nic więcej niż rzucić trochę nawozu, obsiać kukurydza i co będzie to będzie ...

Kiedyś te moje gleby przepuszczalne za bardzo mi nie pasowały, ale w obecnych czasach gdy rozwinęła się technologia nawadniania kroplowego, fertygacjii to można powiedzieć że są bardzo dobre/idealne pod truskawkę. Jak przyjdzie ulewa to woda jakoś długo nie stoi w redlinach, łatwo zrobić nawadnianie i nawożenie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakbym takie ziemie miał to już dawno bym w tym nie dłubał nic więcej niż rzucić trochę nawozu, obsiać kukurydza i co będzie to będzie ...

Ono ma mleczne, nie narzeka widzę że tam ładnie się rozwija... No ale młody chłopak, wszystko przed nim jak to dobrze rozegra.

A co tam masz głębiej? Piasek żwir co tam jest

Edytowane przez Wełpa
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Wełpa napisał(a):

A co tam masz głębiej? Piasek żwir co tam jest

A to zależy od pola. Miejscami glina, a miejscami piach z kamieniami. Ale za to pokłady wody nie do przebrania od 30m do 55m pod ziemią wielkie pokłady wody. Całą noc pompa może chodzić i lustro wody może kilka cm opadnie.

Opublikowano (edytowane)

@Karol6130 Widzisz kiedyś taka moda była żeby kupować tylko samochody z Niemiec bo tam nawet jak 200 miał tysięcy przejechane po autostradach To zawieszenie i wszystko było jak w nowym bo na autostradzie to wszystko nic nie pracowało tylko stało w miejscu a w Polsce przy 200 to już wszystko było rozklekotane przez te dziury, a trawy to czasem te stare są dużo lepsze niż te nowe mieszanki tylko aby pole było gładkie równe to dać nawozu

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

dyskusja dyskusją ale wyzywać kogoś od lewaków bo nie masz argumentów to bardzo słabe

Może niechcący dostałeś rykoszetem.Użyłem sensownych argumentów , ale Wy tylko zachłyśnięci zachodnie i zachodnie jak lewactwo