Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
reklama? gdzieś to widziałem juz na stronie pewnej firmy

ja u siebie stara dmuchawę ustawiam ok 20min, wszystko przez to, że mam już zniszczone kołnierze i każdy muszę dokładnie obejrzeć nim zepnę a poza tym na każdy kołnierz worek foliowy.

teraz kupiłem dmuchawę ssąco tłoczącą to mam nadzieje ze problem już się skończył

Znam to ;d wszystko trzeba dokładnie obwinąć bo połowa po drodze by wyleciała ;)

• Root Admin
Opublikowano

Ale ileś tysięcy ton zboża przewaliła, już dawno mówiłem ojcu kupmy nowe rury - ojciec nie, bo dmuchawa na spółkę a wspólnik jakoś średnio chciał kupować no więc po co?

A od teraz będę miał swoją to już powinno być ok

Opublikowano

My zakupiliśmy dwa lata temu żmijkę 15m o średnicy 150mm z DozaMechu i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni ;) Za niewielką dopłatą (75zł) włożyli nam silnik 4kw... Muszę powiedzieć, że jest to wygoda i duża funkcjonalność tego urządzenia. Na tych 4 malutkich kołeczkach można wszędzie dojechać!! polecam ten produkt :D

Opublikowano

Żmijka potrzebuje pewnej ilości zboża ja nie pracuje ciężko zawsze chodzi oto żeby maszyna pracowała a nie ja mam dmuchawę ssącą-tłoczącą wydajność 8 t na godzinę i nikt mi nie powie ze żmijka jest lepsza jedynie w tym przypadku jak będzie możliwość napychania ziarna ciągnikiem

Opublikowano
Ale ileś tysięcy ton zboża przewaliła, już dawno mówiłem ojcu kupmy nowe rury - ojciec nie, bo dmuchawa na spółkę a wspólnik jakoś średnio chciał kupować no więc po co?

A od teraz będę miał swoją to już powinno być ok

Nawet nie wiem ona chodzi od kąd tylko pamiętam więc trochę sie narobiła...

• AgroTeam
Opublikowano

Ja mam i dmuchawę ssąco tłoczącą i żmijkę. Do ładowanie magazynu wygodniejsza jest dmuchawa bo nie trzeba kombinować z przewieszaniem jej w różne kąty magazynu. Jest może mniej wydajna ale za to mniej przy niej jest głupiej roboty. Natomiast do wyładunku wolimy używać żmijki bo jest po prostu szybsza i mniej się kurzy. Więc krótko mówiąc każda maszyna ma swoje plusy i minusy.

Opublikowano

Żmijka jak trochę jest zagięta czy ma wgniecenie jakieś to będzie łupać ziarno, jak będzie chodzić prawie na pusto to też potrafi łupać dlatego w żmijkach ważne jest aby cały czas ziarno ciągła w takiej ilości żeby ziarno mogło unieść ślimak na tyle aby nie ocierał się o rurę

Opublikowano

noo właśnie :) Tez tak uważałem i dzięki twojemu stwierdzeniu się do tego przekonałem bo właśnie jak u mnie był słabo napietry pasek to przy większej ilosci sie slizgal i trzeba było pilnować ja żeby się pasek nie spalił;/, (tak przezucalem gdzies ok 30 ton, aż w końcu musiałem cos z tym zrobić, chciałem założyć drugi pasek bo chodzila na jednym,{wtedy bylo widać ze lupie ziarniaki} okazało się ze byl slabo napiety pasek :) nacagnelem i pozniej nie było juz tak duzo "sruty" ::):)..............i mam jeszcze jedno pytanie, czy zdazylo sie komus przy usypywaniu wiekszych pryzm pszenicy (powyzej 2 metrow) przy wilgotności ok 14% ze sie zapazyla pszenica?ja na cale szczęście nie mialem takiego przypadku , ale pytam czysto teoretycznie, czy wogóle jest taka możliwość , (bo mnie ojciec zawsze straszy ze sie zapazy jak bede tak wysoko sypal;P)

• AgroTeam
Opublikowano

Jeśli będziesz sypał zboże tak jak napisałeś do 14% to raczej nie powinno się nic stać. U mnie miejscami pryzma dochodzi do 3,5m i jeszcze nigdy nic się nie stało. Ale tak czy inaczej jak ma się możliwość przewietrzenia takiej pryzmy to dobra sprawa w tedy jest pewne że nic się nie stanie.

Opublikowano

ja wujowi dałem 2 żmijki po 4m i nimi rozładowuje podczas żniw i jest owiele szybciej niż dmuchawą tylko że mają średnice koło 20 cm i są cieżkie wiec trudno je sprzestawiać ale i tak szybciej niż dmuchawa. a żmijki miałem jak kupiłem magazyn zbożowy do własnej działalności jakby ktoś chciał poziome żmijki w kształcie litery "U" do rozprowadzania po strychu zboża to mogę sprzedać mam też 2 kubełki jeden krótki i jeden dłuższy jakby co pisać na PW

Opublikowano

Panowie zależy co do czego, np do napełniania i opróżniania silosów lejowych najtańszym i najlepszym rozwiązaniem będzie przenośnik ślimakowy na podwoziu czterokołowym z koszem zasypowym np 14m z Odolanowa, porównywanie go do pracy dmuchawą to jak porównywanie mercedesa i malucha, powiem tylko tyle załadunek do silosu wysokości 10m 8t pszenicy trwa 20 minut która dmuchawa to potrafi.

Opublikowano

Jeżeli cena nie gra roli to najlepsza do rozładunku jest żmijka z całym osprzętem....bardzo szybko idzie...muszę sobie taka sprawić bo z ta dmuchawa za wolno robota idzie a tak żmijką 15 minut i po robocie

Opublikowano

Cenowo jeszcze nie jest tak źle w zeszłym roku 14m średnica 150 z większym silnikiem koszem zasypowym podwoziem kosztował 4,5tyś i robota super załadunek i rozładunek silosów bez wysiłku, szybko i sprawnie, do tego najlepiej przyczepy na jeden tłok, wtedy zboże wszystko zleci przy wywrocie do tyłu.

Opublikowano
...,porównywanie go do pracy dmuchawą to jak porównywanie mercedesa i malucha,powiem tylko tyle załadunek do silosu wysokości 10m 8t pszenicy trwa 20 minut która dmuchawa to potrafi.

Moja :(.