Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chce kupic zmijke do zboza. Sa teraz te w ocynku z napedem na paski oraz z motoreduktorem. Chce zasiegnac rady jaka kupic... Ktora jest lepsza? Itd...
Z gory dzieki za odpowiedzi wszelkie.

Opublikowano

Przy fi 130 ślimak bedzie miał 120 mm,  dobrze myślisz. Akurat nie za duży gabaryt jej bedzie. No i nie ma sensu brac z motoreduktorem. Przekładnia pasowa jest prosta i tansza.

Opublikowano

Tak zrobilem. Kupilem zmijke fi 130 w ocynku,dlugosci 4m.
Wszystko OK w niej,tylko mam wozek zwykly na srube blokowana regulacje wysokosci i chyba bede musial opcjonalnie dokupic wyciagarke,bo nie da rady jej w pionie podniesc z silnikiem.

Opublikowano

Dzialac bedzie, tylko sprawdz jakie masz lozysko u gory, jak oporowe to troche lipa. U siebie przerabialem, gora zostala tak jak byla, a na dole dorobilem ulozyskowanie, oske i kosz z mocowaniem do silnika.

Opublikowano

Jakiej firmy dmuchawę kupci jakim silnikiem zęby szybko rozładować przyczepę   

dmuchawa NEUERO 3 kW czy TORNADO mocy 7,5 kW  która jaką wydajność będzie miała ??

ile rozładunek przyczepy 6 ton pszenicy ??

Opublikowano

Nie ma tak prostego przelicznika, że 1kW = 1 tona na godzinę. Z doświadczenia wiem że: neuero 2,1 kW, z złożonym kompletem rur, na wysokość 4 metrów, w pszenicy- ok. 3 tony na godzinę jest w stanie dmuchnąć. Z innymi nie miałem doświadczenia, niech się użytkownicy wypowiedzą.

Opublikowano

Mam polską dmuchawę z silnikiem 7 kw i 5t pszenicy dmucham około 2 godzin na wysokość 6m i odległość 10m.Rozważam opcję żmijki pionowej aby zwiększyć wydajność.

Opublikowano

Ja mam dmuchawę ssąco tłoczącą z Pom Augustów 11kw. Załadunek tira 26 ton 2,5 godziny. Rozładunek w żniwa przy rurach długości 10m około 10 ton na godzinę (pszenica).

Opublikowano

Taka moc i tylko 10t na godzinę? Kurcze a miałem ochotę na taki sprzęt ale muszę pozostać przy żmijce. Niestety ale mam takie warunki że muszę od góry zbierać i trzeba trochę podrzucać a tak by wyssał i po sprawie tylko mała ta sprawność.

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie,żmijki z lat 70 o śr15cm załadowały 15 000-20 000 ton,pracują do dziś.Opracowane przez inżynierów z Płocka,rura blacha walcowana1,5mm z taką małą zakładką dla wzmocnienia,koło z blachy łatwe do naprawy.A teraz nowe produkty;rura firma Marcegalia Yangzhou China na stronie producenta opis(rura spawana ciągniona na zimno)u nas ogłoszona(rura bezszwoowa precyzyjna)ani słowa aby mogła to być konstrukcyjna.Ślimak 3mm,ale nie napisano że na zewnątrz 1,3mm.Spirala ślimaka europejska za droga,no to pociągami z CHIN, w ogłoszeniu zachodnia.Żywotność (wytrzyma niejeden sezon) ile to jest; dwa,trzy,morze cztery.W zderzeniu ze starym komunistycznym wyrobem wychodzi mniej niż 10%.Na koniec hit motoreduktor zalewający zboże olejem,ale to nie olej tylko oleum Zagłoby dla poprawienia bystrości umysłu???

Edytowane przez harpagan1000
Opublikowano

Może nie należę do najbystrzejszych ale możesz napisać w którym miejscu postawiłeś pytanie?

Zrobiłeś jakiś wywód o czymś, tyle można z tego zrozumieć. 

Chcesz dobrą żmijkę to kup bo są porządne.

Opublikowano

Witam mam pytanie,żmijki z lat 70 o śr15cm załadowały 15 000-20 000 ton,pracują do dziś.Opracowane przez inżynierów z Płocka,rura blacha walcowana1,5mm z taką małą zakładką dla wzmocnienia,koło z blachy łatwe do naprawy.A teraz nowe produkty;rura firma Marcegalia Yangzhou China na stronie producenta opis(rura spawana ciągniona na zimno)u nas ogłoszona(rura bezszwoowa precyzyjna)ani słowa aby mogła to być konstrukcyjna.Ślimak 3mm,ale nie napisano że na zewnątrz 1,3mm.Spirala ślimaka europejska za droga,no to pociągami z CHIN, w ogłoszeniu zachodnia.Żywotność (wytrzyma niejeden sezon) ile to jest; dwa,trzy,morze cztery.W zderzeniu ze starym komunistycznym wyrobem wychodzi mniej niż 10%.Na koniec hit motoreduktor zalewający zboże olejem,ale to nie olej tylko oleum Zagłoby dla poprawienia bystrości umysłu???

tu się zgadzam to co sprzed 20-30 lat było lepsze,silnik ważył 30kg dziś 15-20 raz przepalisz drugi za trzecim szukasz innego, pełna nie ruszy wyżej nie sypnie nim tira załadujesz kierowca urwie ci jaja

Opublikowano

tu się zgadzam to co sprzed 20-30 lat było lepsze,silnik ważył 30kg dziś 15-20 raz przepalisz drugi za trzecim szukasz innego, pełna nie ruszy wyżej nie sypnie nim tira załadujesz kierowca urwie ci jaja

najlepsze żmijki ale i najdroższe to rolmet aleksandrów kujawski rura 1,5mm na kołnierze,kiedyś firma bin je montowała, wkładasz do silosa i jak tir przychaczy a zdaża się, łamiesz rurę a nie rozpruwasz silosa

• Like 1
Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą. Ale za ceną idzie jakość a wydaje mi się, że nie warto oszczędzać bo to prędzej czy później wyjdzie i odbije się nam czkawką. 

Opublikowano

Mam zamiar kupić dmuchawę do zboża tornado. Mam już dosyć podrzucania na przyczepie pod żmijkę. I tu moje pytanie, jaka moc silnika wybrać na wysokość 1,5 metra i czy wystarczyłby przewód zamiast rur? Z góry dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Witam .mam silos o wysokości 6 m i do tego zmijka 8 m (ledwo sięga)czy mozliwe ze ona mi śrutuje pasze bo jest za ostry kąt?w silosie jest duzo pyłu i pasza mi sie zawiesza choc zbiornik jest w tworzywa.ma ktos jakieś doswiadczenia na ten temat ?

Opublikowano

Witam

Podłączę się do tematu. Mam żmijkę fi 150 z koszem na dole i ona idealnie sprawdza się do rozładunku zboża z przyczep do spichlerza.

Z załadowaniem złoża na przyczepę jest trochę trudniej bo trzeba je ręcznie przesypać do kosza.

Chciałbym sobie kupić żmijkę bez kosza 6m długości i chciałem zapytać jakiej średnicy?

Najmniejsze są 105mm i teoretycznie mają wydajność 10t/h, nawet jak realnie mają połowę tego to i tak nieźle.

Mam przyczepę 3,5t więc jak będzie mi się sypało pół godziny do 45 minut to do przeżycia.

Parametr jaki mnie interesuje to waga całej żmijki, im cieńsza tym lżejsza.

Ma ktoś taką żmijkę i wypowie się na jej temat? Ewentualnie czy nie dziadować i kupić 115 lub 125mm średnicy?