Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Chciałem się podpytać czy mogę podłączyć dwie lampy led niebieskie każda po 40w pod pozycje od opryskiwacza jako zasilanie ? Czy to będzie za duże obciążenie dla przewodów, gniazda itp? 

Opryskiwacz to rau d2 a ciągnik to mf 6190 jeśli ma to jakieś znaczenie.

Opublikowano (edytowane)

Słuszna uwaga, jeżeli mają mniej niż deklarowana moc to spokojnie możesz dać pod pozycje opryskiwacza. Dla bezpieczeństwa lepiej chwilę się pobawić i wyprowadzić drugi przewód bo jeżeli mają te deklarowane 40 W to różnie może być, teoretycznie nie powinno się nic dziać- ale to tylko teoretycznie. Z gniazdem nie było by problemów, pytanie jakie są przewody od zasilania opryskiwacza. Swoją drogą, masz jakiś link do tych lamp? Świeci to jako tako? Wszędzie wysokie wartości na pudełku a wychodzi inaczej.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie nie wiele wiemy, praktycznie nic nie wiemy. 

Aby to policzyć trzeba znać moc świateł pozycyjnych całego zestawu oraz dane przewodów.

Z praktycznego punktu widzenia, nie powinno się tak robić dlatego, że pozycja ma małe zabezpieczenie (bezpiecznik) specjalnie aby spełniał swoją rolę. 

Gniazdo 7. pinowe ma miejsce na światło przeciwmgielne, można to wykorzystać doprowadzając odpowiedni kabel.

Pamiętaj o tym co wyżej napisałem, to że na pudełku jest 40 W nie oznacza, że tyle będzie. Markowe lampy mają ponad połowę mniej, Zobacz i porównaj lm, może się okazać że obie mają ok 20W a to już duża różnica.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
5 godzin temu, akmaly napisał(a):

Teoretycznie nie wiele wiemy, praktycznie nic nie wiemy. 

Aby to policzyć trzeba znać moc świateł pozycyjnych całego zestawu oraz dane przewodów.

Z praktycznego punktu widzenia, nie powinno się tak robić dlatego, że pozycja ma małe zabezpieczenie (bezpiecznik) specjalnie aby spełniał swoją rolę. 

Gniazdo 7. pinowe ma miejsce na światło przeciwmgielne, można to wykorzystać doprowadzając odpowiedni kabel.

Pamiętaj o tym co wyżej napisałem, to że na pudełku jest 40 W nie oznacza, że tyle będzie. Markowe lampy mają ponad połowę mniej, Zobacz i porównaj lm, może się okazać że obie mają ok 20W a to już duża różnica.

Takie lampy mam kupione https://www.kramp.com/shop-pl/pl/p/lampa-robocza-led-kwadratowa-45w-4050lm-12-24v-niebieska-126x151x95-mm-światło-skupione-z-wtyczką-deutsch-9-led--LA10617 

Opublikowano
21 godzin temu, MF6190 napisał(a):

Witam, 

Chciałem się podpytać czy mogę podłączyć dwie lampy led niebieskie każda po 40w pod pozycje od opryskiwacza jako zasilanie ? Czy to będzie za duże obciążenie dla przewodów, gniazda itp? 

Opryskiwacz to rau d2 a ciągnik to mf 6190 jeśli ma to jakieś znaczenie.

Jak masz skonfigurowaną instalację elektryczną opryskiwacza tzn zasilanie komputera i elektrozaworów jeśli są? jakieś 3 pin zasilanie do elektrozaworów /komputera masz?