Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak sie zastanawiam czy konczac 18lat mozna miec ziemie i dostawac rente. Podobno mam za duzy dochod w tedy i renta jest wstrzymana to prawda? Ma ktos tez taka sytuacje?

Opublikowano

Rentę rodzinną dostajesz tak długo jak się uczysz ale nie dłużej jak do 25 roku życia... Jeśli chcesz dostawać rentę nie ucząc się możesz trochę kombinować i niby uczyć się w szkole zaocznej byle czego aby tylko mieć papier, że jesteś uczniem... Co do renty rodzinnej można sobie dorobić ale nie więcej jak średnia krajowa czyli coś koło 2600 zł np. masz renty rodzinnej 800 zł a zarabiasz 1200 zł to będą wypłacać tobie cała kwotę renty, natomiast jeśli zarabiasz 2000 zł to będziesz dostawał tylko 600 zł renty a jak zarabiasz powyżej 2600 zł nie będziesz dostawał jej wcale nawet jak będziesz się uczył... Radzę nie pobierać renty jak się nie uczysz bo to się łatwo wydaje i musisz zwrócić później cała kwotę jaką otrzymałeś...

Opublikowano

Troche mnie zle zrozumiales bo ucze sie i bede sie uczyl tylko jak to wyglada kiedy przejme ziemie w tym czasie. Czyli ile rolnik zarabia miesiecznie, sa jakies przeliczniki czy jak to wyglada?

Opublikowano

Nie wiem jak wyliczają dochody w rolnictwie ale dowiesz się tego w urzędzie skarbowym bądź gminy i udaj się do ZUS'u i zapytaj się ich na pewno tobie to powiedzą... Myślę, że jak masz dużo hektarów i do tego jakąś hodowle to raczej przekroczysz średnia krajową i możesz nie dostawać już renty... Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
    • Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
    • Przez MICH4Ł
      Witam. Chciałbym zacząć coś działać z usługami rolniczymi. Podpowie ktoś coś czy warto w to wchodzić, od czego zacząć i na co teraz jest zapotrzebowanie? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Dodaj nową pozycję...
v