Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałbym założyć prosta dojarkę przewodową . Posiadam elementy układanki zdemontowane tak było wcześniej z innego budynku więc inny układ itd . chciałbym zapytać o podlączenie rur mlecznych do tego szklanego baniaka , czy to musi być zamknięty układ czyli że musi być pętla , obieg , czy poprostu jedna rura ze spadkiem do tego baniaka jak to macie zrobione ?
Opublikowano
33 minuty temu, zacx18 napisał(a):

Witam. Chciałbym założyć prosta dojarkę przewodową . Posiadam elementy układanki zdemontowane tak było wcześniej z innego budynku więc inny układ itd . chciałbym zapytać o podlączenie rur mlecznych do tego szklanego baniaka , czy to musi być zamknięty układ czyli że musi być pętla , obieg , czy poprostu jedna rura ze spadkiem do tego baniaka jak to macie zrobione ?

koleżko jesteś zadowolony ze zgrabiarki samasz? gdzie ją kupiłeś? 

Opublikowano
radekz200 napisał:

33 minuty temu, zacx18 napisał(a):

koleżko jesteś zadowolony ze zgrabiarki samasz? gdzie ją kupiłeś? 

agro plus bogate , ogólnie zadowolony nic się nie dzieje , ale teraz brał bym raczej do boku

Opublikowano
radekz200 napisał:

1 minutę temu, zacx18 napisał(a):

agro plus bogate , ogólnie zadowolony nic się nie dzieje , ale teraz brał bym raczej do boku

dlaczego? 

jak masz wydajną prasę to się będziesz wkurzać że małe wałki

Opublikowano
21 godzin temu, zacx18 napisał(a):

Rura musi być do okoła chodzi o mycie bo zamykasz jedno stronę i wpuszczasz wodę z tej strony i wraca ci drugą stroną 

Opublikowano

Co ty pier**lisz układ nie jest zamknięty zamykasz go wężem mlecznym co pompujesz mleko do zbiornika .

Rura zaczyna się jak najwyżej w miarę logiki idzie coraz niżej do tego szklanego baniaka , a na mycie łączysz pompe mleka r rurociągiem tym wężem mlecznym.

Opublikowano
robert1226 napisał:

Co ty pier**lisz układ nie jest zamknięty zamykasz go wężem mlecznym co pompujesz mleko do zbiornika .

Rura zaczyna się jak najwyżej w miarę logiki idzie coraz niżej do tego szklanego baniaka , a na mycie łączysz pompe mleka r rurociągiem tym wężem mlecznym.

czyli poprostu rura mleczna z górki idzie na dół do tego szklanego naczynia ? powyżej 30 metrów to też da rade taki układ że spadkiem ? A na czas mycia jak to się myje , bo jeszcze jakieś gąbki trzeba wkładać?

Opublikowano

30 ma to mały pikuś , na początku rury mlecznej w najwyższym punkcie ma być korek gumowy który jest założony cały czas podczas dojenia i mycia tylko po dojeniu go wyciągasz i tam wkładasz gąbki by mleko z rur wypchnęły , a po myciu to samo tylko żeby wodę wypchnęło .

Opublikowano
robert1226 napisał:

30 ma to mały pikuś , na początku rury mlecznej w najwyższym punkcie ma być korek gumowy który jest założony cały czas podczas dojenia i mycia tylko po dojeniu go wyciągasz i tam wkładasz gąbki by mleko z rur wypchnęły , a po myciu to samo tylko żeby wodę wypchnęło .

a na jakiej zasadzie to się myje , to znaczy jak ta woda to wypycha skoro rura jednostronnego działania jest podłączona do tego naczynia zbiorczego ?

Opublikowano
robert1226 napisał:

Rurę co leci mleko z pompy do zbiornika podłączasz drugi koniec do myjki lub do wanienki i robisz obwód zamknięty.

no ale to wtedy obwód zamknięty w pomieszczeniu na mleko , a co z pozostałymi rurami w oborze , bo tam przecież tylko w jedną stronę idzie do tego szklanego naczynia .

Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Do mycia masz wanienki w czy manifoldy  .

A to ty może nie wiesz że w pomieszczeniu na dojarke musisz mieć stanowiska do mycia .

chłopie ale mu chodzi o to że na oborze ma jeden rząd stanowisk i jak ta gąbka mu z powrotem wróci do słoja 

Opublikowano (edytowane)

Próbuje mu wyjaśnić , ale nie wiedziałem o tym że on nigdy nie widział dojaki.

Radek , skoro ja jemu źle tłumacze to może ty mu to napisz jak co i jak .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
robert1226 napisał:

Próbuje mu wyjaśnić , ale nie wiedziałem o tym że on nigdy nie widział dojaki.

Radek , skoro ja jemu źle tłumacze to może ty mu to napisz jak co i jak .

czyli ta rura ze stanowiska do mycia nie jest podłączona do tego szklanego naczynia tylko musi iść podłączona aż do do początku końca rury w tym wyższym punkcie w oborze co idzie ze spadkiem do szklanego zbiornika ? żeby podczas mycia zrobił się obieg ? Sory za banalne pytania ale nie miałem z tym doczynienia jeszcze

Opublikowano
4 godziny temu, zacx18 napisał(a):

czyli ta rura ze stanowiska do mycia nie jest podłączona do tego szklanego naczynia tylko musi iść podłączona aż do do początku końca rury w tym wyższym punkcie w oborze co idzie ze spadkiem do szklanego zbiornika ? żeby podczas mycia zrobił się obieg ? Sory za banalne pytania ale nie miałem z tym doczynienia jeszcze

tam to musisz wsadzić zawór trójdrożny 

• Haha 1
Opublikowano

w

radekz200 napisał:

4 godziny temu, zacx18 napisał(a):

w którym miejscu ?

Opublikowano

masztu zdjęcie u góry rura myjąca która idzie na oborę i przechodzi dalej w rurę mleczną i wchodzi do baniaka szklanego bez jakichś tam zaworów dalej po prawej to jest na końcu rury myjącej jest korek tam się wpuszcza gąbkie i ona wraca do szklanego naczynia 

IMG_20251025_140407.jpg

54 minuty temu, radekz200 napisał(a):

A to żeś doradził .

Opublikowano
robert1226 napisał:

masztu zdjęcie u góry rura myjąca która idzie na oborę i przechodzi dalej w rurę mleczną i wchodzi do baniaka szklanego bez jakichś tam zaworów dalej po prawej to jest na końcu rury myjącej jest korek tam się wpuszcza gąbkie i ona wraca do szklanego naczynia 

IMG_20251025_140407.jpg

54 minuty temu, radekz200 napisał(a):

A to żeś doradził .

aha ,czyli w skrócie od myjki idę góra do obory i że spadkiem przez całą oborę jak idą stoiska do tego naczynia . Tylko jak bede łączył sobie od myjki do tego obwodu w oborze wypadają mi drzwi trzeba zastosować bramkę ?

Opublikowano
robert1226 napisał:

No chyba tak , ja tak kombinowałem dołożyłem rury by tylko bramki nie robić .

bo z myjki nie może iść pod górkę do obory ? a i ta gąbke się wkłada od strony myjącej , i wtedy wylatuje ona do szklanego zbiornika ?