Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Posiadam kombajn MF 187 z hederem fabrycznie zamontowanym i nie posiadam wózka do przewozu hedera. W ogóle demontaż i montaż hedera jak już bym miał to robić to by mi więcej czasu zajęło jak koszenie.

I tu takie pytanie, czy jak bym zrobił osłonę na hedera to mógł bym jechać wtedy legalnie po drodze? A kombajn i heder to ta sama szerokość 3m.

Opublikowano (edytowane)

Raczej forsowana jest teza , że bezwzględnie każdy heder musi być odczepiony . Jest to tylko interpretacja przepisów,ale cóż....... A co w obecnych czasach miałby zrobić rolnik z wiązałką ciagnikową lub kombajnem półzawieszanym ?  Gdyby coś było niezgodne z przepisami i jednocześnie niebezpieczne to na pewno Niemcy by tego nie puścili ,a wypuszczali kombajny z hederami przymocowanymi na stałe, bo ich wymiar nie naruszył przepisów.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

No tak ale w tych kombajnach to nie jest takie proste, musiał bym ładować heder na przyczepę i ciągnąć ciągnikiem za kombajnem. A do załadunku i rozładunku jeszcze by się koparko ładowarka zdała. To takim zestawem jak bym pojechał do kogoś na hektar pola to by się zdziwił 😅

Wszystko idzie w złą stronę. Mali rolnicy tacy jak ja mają już wiele trudniej przez to.

Opublikowano
Godzinę temu, Analog11 napisał(a):

Witam
Posiadam kombajn MF 187 z hederem fabrycznie zamontowanym i nie posiadam wózka do przewozu hedera. W ogóle demontaż i montaż hedera jak już bym miał to robić to by mi więcej czasu zajęło jak koszenie.

I tu takie pytanie, czy jak bym zrobił osłonę na hedera to mógł bym jechać wtedy legalnie po drodze? A kombajn i heder to ta sama szerokość 3m.

Nie...

Nie ma za co...

2 minuty temu, Analog11 napisał(a):

No tak ale w tych kombajnach to nie jest takie proste, musiał bym ładować heder na przyczepę i ciągnąć ciągnikiem za kombajnem. A do załadunku i rozładunku jeszcze by się koparko ładowarka zdała. To takim zestawem jak bym pojechał do kogoś na hektar pola to by się zdziwił 😅

Wszystko idzie w złą stronę. Mali rolnicy tacy jak ja mają już wiele trudniej przez to.

A kogo to?

Se kup taki co będzie łatwiej...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie...

A dlaczego nie ? Z hedera odczepione sa rozdzielacze łanu i posiada założoną listwę ochronna na bagnety - jaki przepis tu zostaje naruszony ?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał(a):

Według przepisów trzeba zdejmować heder, nawet taki 3m

Podaj według jakiego przepisu?

@Analog11 jeśli kombajn i heder mają do 3 metrów to nic nie musisz demontować i możesz normalnie jeździć. Jak masz od 3 do 3,5 metra to możesz zgłosić się do starosty po pozwolenie. Jak masz powyżej 3,5 to demontujesz 

Opublikowano

To ja mam takie pytanie co z hedrem składanym .  Znajomy ostatnio kupił kombajn własnie z hedrem 5.4m składany orginalny Claasa. Niby mieści się w obrysie kombajnu tylko wystaje z przodu ogon ok 3m od kabiny 

Opublikowano

Nie ma obowiązku demontażu heder jeśli jego szerokość nieprzekracza 3m.

Co do montażu osłon na hederze. Pojazd i ładunek nie ma mieć wystających ostrych i szpiczastych elementów. 

Opublikowano (edytowane)

"Zgodnie z art. 66 ust. 1 ustawy – Prawo o ruchu drogowym pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę. Ponadto przepisy ustawy zabraniają umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu - wyjaśnia nam Anna Szumańska, rzecznik prasowy ministerstwa infrastruktury.

https://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/jazda-z-hederem-po-drodze-przepisy-sa-bez-litosci-kary-nawet-do-30-tys-zl,164029.html

https://wiadomosci.radiozet.pl/biznes/rolniku-uwazaj-za-ten-blad-podczas-zniw-mozesz-zaplacic-nawet-30-000-zl

Edytowane przez jaco512
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, atrol123 napisał(a):

To ja mam takie pytanie co z hedrem składanym .  Znajomy ostatnio kupił kombajn własnie z hedrem 5.4m składany orginalny Claasa. Niby mieści się w obrysie kombajnu tylko wystaje z przodu ogon ok 3m od kabiny 

A czy gdzieś w Prawie o Ruchu Drogowym jest napisane jaka jest maksymalna odległość od przodu pojazdu wolnobieżnego do siedzenia operatora? 

Opublikowano (edytowane)

A ten  może jeździć w takiej formie ?

Screenshot_20250731-191550.Chrome.png

18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jeździj zzzz, to się dowiesz...

Kuźwa za masło prawka...😆

Powiem szczerze że też jestem ciekaw treści tego przepisu - oczywiście z hedera "dzioby " zdemontowane , blacha ochronna na bagnetach , heder 2,6 m  szerokości roboczej i  całkowitej 3m .

Opublikowano
7 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Na konkretne pytanie oczekuję konkretnej odpowiedzi i chyba nie tylko ja. Podeślij namiar na Dz. U.

Konkretnie kiedyś uczono przy prawku.