Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Nie mówie, że nie, ale ogólnie za podobny zestaw części czy to PC czy RC jak w Dyna, różnica jest bardzo znaczna. Jeszcze droższe części są do JD i ZFa. 
Renault/Claas to jest to samo co MF jeśli idzie o skrzynie. 

Edytowane przez Rowan
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Grzesiek360 napisał(a):

Też tak myślę. Szkoda że Zetory nie mają 6 cyl bo fajne ciągniki i proste a na tym mi zależy. 

Daj spokój…🙈

16 minut temu, jaco512 napisał(a):

Może w takim razie ciut starszy MTX 165,185 ewentualnie Case MX170

Niby tak, ale wydaje mi się, że w jego budżecie kupi coś młodszego i troszke wygodniejszego.

No można kupic 6490/95, T7000, Pume, Axiona, Valtre T

Edytowane przez Rowan
Opublikowano
te silniki sisu co są w takich valtrach to są pancerne. zarówno 6.6 jak i 7.4. Owszem przy większych przebiegach trafiają się np problemy z pompą wody itp względnie nieduże pierdolki, ale żeby go wyeksploatować i zużyć to trzeba naprawdę chyba z 20 tysięcy godzin nabić. No może 15 jak nie dbasz i wymienisz olej jak ci się przypomni. Byleby był jakiś olej i woda ( żeby nie zatrzeć uli nie przegrzać, a to będzie chodziło i chodzilo.

Tylko nie wiem jak tam ze skrzyniami jest.

Opublikowano
nie, jak to prawdziwy przebieg a nie 17 zmniejszone na 7, to to jeszcze całkiem zdrowy egzemplarz będzie. ja w zeszłym roku kupiłem MF z przebiegiem 9k z groszem i poki co, oby jak najdłużej bez poważniejszych kłopotów . ot pompa wody i jakiś czujnik w skrzyni się zużył i sypał błędami. poza tym działa. Ba oddałem go zimą na regulację zaworów, bo od nowości nigdy nie miał ( farba na szpilkach od pokrywy nawet nie ruszona kluczem), to powiedziałem mechanikowi, że jak coś zobaczy to żeby zrobił, np luzy w przednim moście etc. To stwierdził, że mostu jeszcze nawet nie warto ruszac bo mimo takiego przebiegu luzy są na tyle małe, że sugeruje zostawić. Olej jak zmieniałem w skrzyni to filtry czysciutkei bez żadnych wiórów czy opiłków. A i wizualnie nigdzie nie rozkręcany jeszcze.
Opublikowano

Perkins który tam siedzi jest dobry, ale trzeba na niego bardzo uważać, jak tylko coś wskazuje na objawy przegrzania lub przedmuchu, to z daleka od niego. Lepiej kupić sisu.

Opublikowano

To typowo skrzynia konstrukcji Landini. Generalnie dobra, ale jak to Landini, to wiadomo z częściami troche słabo, jak już są to tylko w ori, mało kto chce to naprawiać…

Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem juz chyba wszystkie posty na AF o traktorach :( mam zamiar kupic cos w okolicy 150 km. Najpierw myslalem nad JD, ale naprawy skrzyni biegow sa kosmicznie drogie. Potem zaineteresowala mnie MF serii 6... nop 6485, ale skrzynia dyna 6 to raczej droga zabawka. Przez mysl przeleciala mi Valtra, ale tutaj nie wiem nic o ich naprawach i awaryjnosciach, jak i o cenach. Znajomy opowiadal o fendzie serii 8, ze fajne, regeneracja skrzyni 40 tys i dalej jezdzisz. Ciekawe rozwiazanie. Natomiast kuzyn ma NH, znajomego serwisanta i oni polecaja traktory z CNH. hmmmm. uwazaja ze seria nh 7.... albo case puma okolo 150 km. Tyle z mojej wiedzy. Naprawic nie umiem, nie mam czasu, mam jeszcze inna prace , rolnictwo to dodatek. Moze cos mi pomozecie, czytajac tutaj da sie zauwazyc, ze duzo sie znacie, naprawiacie, posiadacie duza wiedze. Jesli ktos blisko mieszka, centralna polska to juz by w ogole bylo swietnie :) 

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano

Idz w CNH, części raczej tanie, ciągnik trwały i oszczedny, w razie czego to każdy go naprawi w każdej części PL. MF zły też nie jest, ale na Sisu, wedlug mnie lepszy od Valtry. Tyle, że jak sie wysypie, może być drożej. 

Tak troszke po za tematem, ale w Niemczech w tej chwili w kazdym dobrym gospodarstwie jest Fendt, bo musi byc, ale po za nim są ciągniki z grupy CNH i są jako woły robocze, to coś musi znaczyć 😉

Opublikowano

to duza podpowiedz, moze jednak zostane przy cnh, bedzie najbezpieczniej. mam tez dostep do serwisu jako taki, wiec tez nie bedzie najgorzej. to zapytam o nast. wybor? nh, case czy stayer? no i jaka skrzynia, najlepiej malo awaryjna? rc, pc, ac?

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

nh, case czy stayer? no i jaka skrzynia, najlepiej malo awaryjna? rc, pc, ac?

Takie pytanie to sobie możesz zadawać jak nowego bierzesz, czy bardziej ci się podoba niebieski/ czerwony czy bialo- czerwony. Bo różnica między tymi markami to praktycznie tylko kwestia wizualna. No i ewentualnie można zauważyć prawidłowość, że steyr i case zwykle wychodziły na większym wypasie niz nh. Ty się martw tylko żeby znaleźć zdrowy nie zamęczony egzemplarz a nie czy to będzie steyr czy case. skrzynia 18x18 (19x18) jest spoko. jęczące 16x16 (17x16) bym omijał, bo to takie niedopracowane trochę. ( ale to się zdarza że mniejszych typu maxxum/ Profi/t6) O autocommand się nie wypowiem bo styczności nie miałem.

Opublikowano

rozumiem, one sa takie same. musze pozbierac informacje, bo nigdy sie nie zdecyduje. jestescie mi w staanie wytlumaczyc po krotce, rodzaje tych skrzyn biegow? RC, PC, AC, powershift, CVX? nie ograniam roznic, a. to kedno z wazniejszych rzeczy.

Opublikowano

RC- 6 półbiegów na 3 zakresach, PC 18 biegów bez zakresów, coś jak powershift, AC to bezstopniowa(takie vario w NH), EC to ta jęcząca z 4 półbiegami, w Case masz te same skrzynie tylko inaczej nazwane,np. CVX to AC z NH

Opublikowano

czyli RC i PC to jakby po sobie ulepszenia. EC nalezy odpuscic. natomiast AC to to samo co CVX ,tak jak piszesz takie vario. nazwa powershift w case to odpowiednik PC? jak z exploatacja i awariami tych skrzyn, no i naprawami? cos juz z tego zaczynam rozumiec 🤕