Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszłym roku wymieniałem olej w 20 letnim mercedesie w przekładni manualnej przebiegu 240 tys km. Jakieś gluty poleciały olej oryginalny którego wg producenta się nie wymienia. Jeśli chodzi o te kosiarki jak ktoś kosi pół hektara czy hektar to ja bym nie szalał ale raz na te 5 lat można jednak wymienić W swojej być może wymienię za rok czy dwa. 

Opublikowano

U mnie od góry jest taki zbiorniczek przelewowy tam się wlewa normalnie olej i tam jest zaznaczony poziom. Tylko w zasadzie na dnie bo to jest chyba jak skrzynia pracuje i td to się tam zbiera natomiast korki od spodu ewidentnie widać chyba są dwa. 

Opublikowano (edytowane)

Tuff torq ma w husqvarnie przebieg przy którym wymieniać olej w silniku i olej w skrzyni. W skrzyni chyba co 300 lub 500 godzin lub co 2 lata. W tej o której pisałem jest normalnie nawet zbiorniczk z miarką. Olej po 2 latach widać ze jest przechodzony. 

Sam tuff torq ( producent przekladni) oferuje nawet zestawy korków i filtrów do kosiarek które nie mają teoretycznie korka i sie oleju nie wymienia ( ale według producenta kosiarki). 

Co do wymiany to wina ekologi, że jest ,,niewymienialniy" bo to sie liczy do emisji produktu. Potem powstają takie potwiorki jak silnik brigsa bez wymiany oleju. Taki olej jest ,,dożywotni" - do konca gwarancji, a później kup pan nowa kosiarkę. 

Ostatnio brat wymieniałeś olej u znajomych w takej kosiarce co tylko się dolewa olej- w skrócie robiło sie już błotko w misie...

Tak samo auta do UE maja olej w skrzyni nie wymienialny, a na inne rynki to samo auto już ma podany przebieg do wymiany oleju. 

Edytowane przez Alchemik
  • Root Admin
Opublikowano
12 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Oczywiście mówisz nowy JD vs nowy Stihl. 

Ja mówię o starym JD 

tak mówiłem o nowym.

Te podstawowe modele typu 117r czy 147 niczym już nie odbiegaja od stihla / husqarny, też na brigsie jeszcze, mimo ze brigs już zbankrutował. A cena ok 5tys wyższa.

W kapkę wyższej cenie jest Honda, ale jak oglądałem i stihla, stigę i Honde to jednak honda najbardziej mi się podobała, ale Stihl 16 brutto a Honda 25. 

Za mało trawników na Honde.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Alchemik napisał(a):

Tak samo auta do UE maja olej w skrzyni nie wymienialny, a na inne rynki to samo auto już ma podany przebieg do wymiany oleju. 

To akurat w większości mity i bajki. Mercedes w skrzyni 9 G tronik zaleca wymianę tak jak na Europę tak na inne rynki. Odpowiednik tej skrzyni ZF 8 HP np w bmw czy Audi wymiana jest nie zalecana na całym świecie.  Z kolei grupa VW w tym Porsche Audi i reszta zalecają wymianę w swoich skrzyniach dwusprzęgłowych na całym świecie. Ale np nie wszystkie filtry lub bez filtrów. 

Po prostu do wymiany niektórych filtrów czy to w aucie czy kosiarce trzeba rozebrać przekładnie. I dlatego takie rzeczy są w sprzedaży ale nie jako części serwisowe do rutynowych przeglądów ale jako części służące do napraw przekładni.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Widocznie takie audi, albo bmw życie reszty swojego pojazdu szacuje na troche więcej niż 120 000km, lub 8 lat, bo co tyle sam ZF zaleca w serwisówce wymianę oleju w skrzyni 8hp. 

,,Important:
The gearbox is filled with oil which will last for its full service life.
The oil only has to be replaced after the vehicle has covered between 80,000 km and 120,000 
km, depending on the drive conditions, or after 8 years."

Ale to mało prawdopodobne, że padnie na gwarancji, czy tuż po, a stanie się to raczej już u 2 czy 3 właściciela, to producent się tym nie przejmuje.

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Ja koszę 45 arów trawnika Rally ct155 na skrzyni automatycznej, jest to bliźniaczy model husqvarny, silnik briggsa 15,5km daje radę nawet na wzniesieniach, z kosiarką nie ma żadnych problemów od 8lat, przy zakupie warto sprawdzić sprzęgło załączania kosiska, bo jak noże zaczynają się obracać dopiero pod koniec załączenia to na dzien dobry wymiana 650zł

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiam się czy wybrać Nowa np Husqvarna od 10/11 tys najmniejszy model czy coś używanego 5-7 tys mocniejszego. Z jednej strony obawiam się awarii w używanym sprzęcie z drugiej dać drugie tyle ale może mocy brakować .