Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzień dobry,

Ursus c330.

Po podpięciu rotacyjnej na zimno na dosyć wysokich obrotach podnosi dosyć dobrze, ale po rozgrzaniu już się coś wiesza, bo nie chce podnosić z powodu braku ciśnienia. Zdarza się, że jak się dobrze przygazuje i przytrzyma to podnosi nagle dobrze mimo rozgrzanego oleju. Ogólnie opada, ale to już dawno temu było sprawdzane i cylinder tłok słabo trzyma.

1. Pompa rozebrana w środku jak nowa, ale wysadzony simmering i oringi (pewne osoby się bawiły zaworem przelewowym).  Simmering potrzebuje być jakiś ciśnieniowy czy zwykły 2 wargowy?

2. Mam mały składzik cylindrów i tłoków od podnośnika c330 i chciałbym przerobić je na uszczelnienie jak w siłownikach przez dotoczenie dodatkowego rowka i wiem, że to działa zostawiając oryginalne pierścienie, ale brak pomysłów w jaki skuteczny sposób zaślepić otwory przelewowe cylindra, żeby nie przecięło uszczelnienia gumowego.

Prosiłbym o jakiś pomysł jak ktoś to robił. 

3. Olej klasycznie hipol 80w90 gl4, bo hipol 6 był zalany to była tragedia. Parametry jak 80w90 gl4 spełnia stou 10w40, nadałby się do skrzyni w c330? 

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Normalny simering, jeśli dobrze pamiętam 17x32x8. Takie objawy mogą świadczyć że pompa się już kończy.. i nie długo znów zetnie oringi przy większym obciążeniu podnośnika. Dla spokoju lepiej kupić nową pompę. Co do cylindra przeszukaj galerie, były zdjęcia gdzie ktoś zaspawał te otwory i spolerował na gładko to miejsce.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Normalny simering, jeśli dobrze pamiętam 17x32x8. Takie objawy mogą świadczyć że pompa się już kończy.. i nie długo znów zetnie oringi przy większym obciążeniu podnośnika. Dla spokoju lepiej kupić nową pompę. Co do cylindra przeszukaj galerie, były zdjęcia gdzie ktoś zaspawał te otwory i spolerował na gładko to miejsce.

Pompa niby ma z 10 lat, ale nigdy wręcz nie pracowała i w środku jak nowa. Tylko pewne osoby miały ostatnio fantazje podkładać pod zawór przelewowy.

Jak to efektywnie szukać w galerii ?

Opublikowano

Gdyby pompa nie była zużyta ,to nie wypluło by oringów  Szkoda zabawy ,a jak kupisz nowe to będziesz miał spokój na lata  Otwór w cylindrze jest bezpiecznikiem ,gdy go zaślepisz możesz w przyszłości szukać pokrywy podnośnika ,bo dźwignia wywali dziurę z tyłu. Jeżeli już to kup cylinder ( zestaw)  taki jak trzeba z segerem zabezpieczającym tłok. 

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Gdyby pompa nie była zużyta ,to nie wypluło by oringów  Szkoda zabawy ,a jak kupisz nowe to będziesz miał spokój na lata  Otwór w cylindrze jest bezpiecznikiem ,gdy go zaślepisz możesz w przyszłości szukać pokrywy podnośnika ,bo dźwignia wywali dziurę z tyłu. Jeżeli już to kup cylinder ( zestaw)  taki jak trzeba z segerem zabezpieczającym tłok. 

Jak ja nie trawie takich komentarzy, ktoś wie lepiej nie widząc tego i przy okazji nie umiejącego czytać ze zrozumieniem.

Tak w skrócie jak pompa podnosiła i następnego dnia już nie to nagle się zepsuła, bo jednemu osobnikowi nudziło się i nawalił tyle podkładek, że zawór był na stałe zamknięty to co nagle wywaliło dziury w korpusie i ciśnienie ucieka, a pisze, że w środku jak nowa.

Po drugie jak piszę, że chce to przerobić to nie kupić nowe i to też za ciężko przeczytać że zrozumieniem, rowek dawno wytoczony w cylindrze pod seger,a nawet 2, że szybciej korpus cylindra rozerwie niż samą obudowę podnośnika.

Pytanie było o typ simmeringa, jak zaślepić otwory i olej, a nie o pier.... jak zawsze, że kup nowe, gdzie w nowym typie pierwszy idzie uszczelniacz gumowy jeden opiłek i uszczelniacz w śmietnik, a ten pierścionek zabawkowy z drugiej strony jest bez sensu.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma to znaczenia , że pompa wygląda jak nowa ,szczególnie jak nie ma się pojęcia co jest istotne w pompie ,a jeżeli wypluło oringi tzn , że pojawiła się szczelina pomiędzy pokrywą pompy ,a podkładkami łożyskowania - objaw zużycia.

To że zrobiłeś rowek w cylindrze pod seger nie oznacza wcale że wszystko będzie ok.  Korpus został w tym miejscu osłabiony , pewnego dnia fragment ten się odłupie, dźwignia pójdzie za dalego i wywali korpus z tyłu nad zaczepem . Skoro rowek masz wytoczony w cylindrze ,a pytasz o możliwość zaślepienia dziury cylindrze to oznacza , że jesteś na etapie teoretycznym .  Do pewnych spraw trzeba trochę wyobraźni  tak jak wyżej - regulacja zaworu " na pałę" 🤪

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Nie ma to znaczenia , że pompa wygląda jak nowa ,szczególnie jak nie ma się pojęcia co jest istotne w pompie ,a jeżeli wypluło oringi tzn , że pojawiła się szczelina pomiędzy pokrywą pompy ,a podkładkami łożyskowania - objaw zużycia.

To że zrobiłeś rowek w cylindrze pod seger nie oznacza wcale że wszystko będzie ok.  Korpus został w tym miejscu osłabiony , pewnego dnia fragment ten się odłupie, dźwignia pójdzie za dalego i wywali korpus z tyłu nad zaczepem . Skoro rowek masz wytoczony w cylindrze ,a pytasz o możliwość zaślepienia dziury cylindrze to oznacza , że jesteś na etapie teoretycznym .  Do pewnych spraw trzeba trochę wyobraźni  tak jak wyżej - regulacja zaworu " na pałę" 🤪

Dalej brnie w swoje głupoty, nigdy nie widział pompy w środku jak jest zużyta i będzie pisał swoje dyrdymały, ale co poradzić na wymieniacza części, co jak wymieni wszytko, podnośnik nie będzie trzymał to powie, że taki urok starego złoma i trzeba było kupić najlepiej nowe.

Rowek pod segera 70w jest osłabieniem korpusu jak w nowym typie co proponujesz jest to samo, to już jest śmieszne jak robisz z siebie idi.... teoretyka.

Jak się chcesz wykazać to napisz jak zaślepić otwory przelewowe w cylindrze i nie spawaniem łukiem elektrycznym każdego typu bo to tylko niszczy powierzchnię. 

Bo się trafił jeb.... wielki znawca teoretyczny mechanik, nie było mnie 2 tygodnie na gospodarstwie i już wysadzili uszczelnienia pompy, już u mnie nie pracuje.

Opublikowano
2 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

Szkoda czasu na takie tłumaczenie dzieciak nic nie rozumie a się mądrzy jeszcze ci ubliża, pompa co się na zlom nadaje on po rozebraniu zweryfikował że jest dobra , na 100% jak ja rozłożył to już jej dobrze nie poskładał otworki to sobie guma do żucia zaklej .

Zakłada temat szuka porady a jak mu ktoś dobrze tłumaczy to wtedy fahmana struga.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PackMan27 napisał(a):

Jak się chcesz wykazać to napisz jak zaślepić otwory przelewowe w cylindrze i nie spawaniem łukiem elektrycznym każdego typu bo to tylko niszczy powierzchnię. 

Kto każe spawać wewnątrz ( czop, palnik, spawarka).

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Szkoda czasu na takie tłumaczenie dzieciak nic nie rozumie a się mądrzy jeszcze ci ubliża, pompa co się na zlom nadaje on po rozebraniu zweryfikował że jest dobra , na 100% jak ja rozłożył to już jej dobrze nie poskładał otworki to sobie guma do żucia zaklej .

Zakłada temat szuka porady a jak mu ktoś dobrze tłumaczy to wtedy fahmana struga.

Strugaj dalej eksperta jak lubisz robić z siebie idi.... . Trzeba się było nie wypowiadać jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem mojego zapytania z pierwszego posta.

W ciągnik warty 10 tysięcy władować 2 tysiące w hydraulikę jak zawsze na czasie, gdzie go odpalę 3 razy do roku. 

Ja nie prosiłem o opinie typu kup nowe jak to piszesz w każdym poście, bo bym tematu nie zakładał.

Pompa niema grama luzu, ani ryski na tylnej płycie z origami, ale jak zawsze internetowy ekspert wid lepiej, że odrazu nowe trzeba kupić.

Mam tokarkę i zaplecze to sobie robię, a nie latam i wydaje pieniądze po majstrach, tylko mnie interesowała odpowiedź od osób co to robiły jak w pierwszym poście pisze.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, PackMan27 napisał(a):

Dalej brnie w swoje głupoty, nigdy nie widział pompy w środku jak jest zużyta i będzie pisał swoje dyrdymały, ale co poradzić na wymieniacza 

Domniemuję , że masz błędne przekonanie co do zużywania się elementów w pompie zębatej.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał(a):

Domniemuję , że masz błędne przekonanie co do zużywania się elementów w pompie zębatej.

Człowieku jak lubisz wymieniać wymieniaj u siebie i innych, ale naucz się czytać zapytania z postu że zrozumieniem. Interesuje mnie opinia ludzi co tylko to robiła.

Opublikowano

Człowieku ja ci napisałem jeden post i to był nie kierowany do ciebie ( bo ty i tak nic nie kumasz ) tylko do andrzeja78 a ty mi piszesz że w każdym poście ci każe pompę kupować

Teraz do ciebie założyłeś temat sam nie wiesz po co bo jak sam piszesz masz wszystko w ręku i widzisz co jest jak ci chłopak pisze co masz zj**.....e.to ty go od idiotów wyzywasz , a tak na marginesie pompa moze i dobra tylko sam ją zepsuła tym że ja rozebrałem i nie założyłeś tak jak być powinno i tyle w temacie .

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Człowieku ja ci napisałem jeden post i to był nie kierowany do ciebie ( bo ty i tak nic nie kumasz ) tylko do andrzeja78 a ty mi piszesz że w każdym poście ci każe pompę kupować

Teraz do ciebie założyłeś temat sam nie wiesz po co bo jak sam piszesz masz wszystko w ręku i widzisz co jest jak ci chłopak pisze co masz zj**.....e.to ty go od idiotów wyzywasz , a tak na marginesie pompa moze i dobra tylko sam ją zepsuła tym że ja rozebrałem i nie założyłeś tak jak być powinno i tyle w temacie .

Kolejny który wie lepiej i ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Kiedy napisałem, że pompa złożona???? Wróżka czy jakie czary takie informacje ci sprzedaje?

Pompa jak rozłożyłem tak tylko się chciałem dowiedzieć jaki typ simmeringa, ale oczywiście już sobie dopowiedziane, że oczywiście źle złożona itp gdzie leży i czeka na części.

Chcesz informacji od osób co to robiły dostajesz standardowo jakichś zapaleńców co by tylko ilość postów na forum nabijali, już lepiej, żeby nikt nie odpisał.

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Rób cwelu co chcesz i na przyszłość nie pytaj ludzi o zdanie czy poradę .

Właśnie widać kto kogo obraża bezpodstawnie i teraz już w 100% widać nabijacza postów byle na profilu większa liczba była, a i tak nikomu nigdy nie pomoże.

Opublikowano

Opanuj emocje... 

Wiem że nie o to pytałeś ale z doświadczeni ci powiem że jeśli już raz wywaliło uszczelniacz i oringi to nawet jeśli pompa wygląda jak nowa i jest gładka jak lusterko to i tak po czasie znów wywali 

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, PackMan27 napisał(a):

Pompa niema grama luzu, ani ryski na tylnej płycie z origami, ale jak zawsze internetowy ekspert wid lepiej, że odrazu nowe trzeba kupić.

Wiesz jak się sprawdza zużycie pompy hydraulicznej zębatej? Masz odpowiednie narzędzia pomiarowe? Znasz wymiary nominalne i tolerancje wymiarowe? Pracowałeś kiedyś przy regeneracji pomp hydraulicznych? Wiesz jak wygląda regeneracja pompy hydraulicznej zębatej? 

Jeszcze co do wywalonych oringów i simeringa. Skoro ktoś napchał podkładek pod zawór, to znaczy że pompa była już słaba (zużyta) i tymi podkadkami chciał zwiększyć ciśnienie w układzie. 

16 godzin temu, PackMan27 napisał(a):

W ciągnik warty 10 tysięcy władować 2 tysiące w hydraulikę jak zawsze na czasie, gdzie go odpalę 3 razy do roku. 

Nową pompę hydrauliczną polskiej produkcji do C-330 można kupić za mnie niż 500zł, a trochę lepszą za niecałe 600zł.

Ja w ciągnik C-325 co był wart 8tys. władowałem z 8tys. a traktor robi rocznie mniej niż 20mtg. i to jeszcze nie koniec, bo pare rzeczy jest do zrobienia.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, bergman31 napisał(a):

Wiesz jak się sprawdza zużycie pompy hydraulicznej zębatej? Masz odpowiednie narzędzia pomiarowe? Znasz wymiary nominalne i tolerancje wymiarowe? Pracowałeś kiedyś przy regeneracji pomp hydraulicznych? Wiesz jak wygląda regeneracja pompy hydraulicznej zębatej? 

Jeszcze co do wywalonych oringów i simeringa. Skoro ktoś napchał podkładek pod zawór, to znaczy że pompa była już słaba (zużyta) i tymi podkadkami chciał zwiększyć ciśnienie w układzie. 

Nową pompę hydrauliczną polskiej produkcji do C-330 można kupić za mnie niż 500zł, a trochę lepszą za niecałe 600zł.

Ja w ciągnik C-325 co był wart 8tys. władowałem z 8tys. a traktor robi rocznie mniej niż 20mtg. i to jeszcze nie koniec, bo pare rzeczy jest do zrobienia.

Kolejna wróżka, były pracownik co miał gnój wyrzucać podkręcił bo mu słabo podnosiło bo przyschlo w jednej hali i tyle całej histori, a nie pompa słaba. W c360 3p też była słaba jakoś 2 oringi i tur działa od ponad 150 mth, ale oczywiście każdy wie lepiej. Miała by ryske odrazu śmietnik, ta pompa nie zrobiła nawet 15 mth, a działała dobrze.

Chce się dowiedzieć o simmering oczywiście jest pisane o wszystkim innym tylko nie o to co się pytałem.

Każdy robi jak lubi co do wywalania pieniądzy, nawet by nie było tematu jakby nie wyciek z tura w innym ciągniku bo tej c330 nikt nawet by nie odpalił w tym roku.

Do tych w powyższych postach, widać jak co niektórzy nadal nabijają sobie tylko ilość postów. Dużo postów 0 pomocy, ale czego się spodziewać.

W dniu 22.06.2025 o 08:06, superfarmer02 napisał(a):

Opanuj emocje... 

Wiem że nie o to pytałeś ale z doświadczeni ci powiem że jeśli już raz wywaliło uszczelniacz i oringi to nawet jeśli pompa wygląda jak nowa i jest gładka jak lusterko to i tak po czasie znów wywali 

Emocje i rozum niech opanuje reszta.

Pompa niech i wywali po 5 sekundach mało mnie to interesuje, ściągnąć plecak w c330 bez kabiny to 10 min. Głównie się rozchodzi, że postów coraz więcej, a informacji o simmeringa jak nie było tak niema.

Edytowane przez PackMan27
Opublikowano
29 minut temu, PackMan27 napisał(a):

. Dużo postów 0 pomocy, ale czego się spodziewać.

Głównie się rozchodzi, że postów coraz więcej, a informacji o simmeringa jak nie było tak niema.

Przecież ty sam nie chcesz by ci pomóc masz swoją teorię inik ci nic nie może przetłumaczyć.

Na temat simeringa nikt się nie będzie wypowiadał bo to robota bez sensu wymiana nic nie da będzie powtórka z rozrywki.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że to ci pomoże.

Ogólnie to kiedyś już wymieniałem oringi w 1614 i sens tej pracy zostawię dla siebie.

6139431100_1494417185.jpg

Edytowane przez Przemek00