Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z was utwardzał u siebie podwórko płytami betonowymi. Płyty 3x1,5x0,15.
Jaki beton wybrać? Czy C25/30 będzie odpowiedni?

Na chwilę obecną najwiesze obciążenie jakie sie porusza to ciągnik z przyczepą(przyczepa z ładunkiem około 14 ton). W przyszłości pewnie podobne obciążenia będą.

Jakiej firmy płyty polecacie? Najlepiej z transportem.

Szukam też opinii o firmie BETONPREF z Trablic. Mają dobrą ofertę.

Oprócz tego szukam też szamba betonowego na wody spływające z podwórka i gnojowicę. Również ten producent co wyżej ma spoko ofertę także proszę o opinię.

Opublikowano
27 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Płyty betonowe to jedna z najdroższych rzeczy do utwardzenia placu. 

No wow, jeśli ma być dobrze to będzie drogo. Można też nasypać jakiegoś badziewia i będzie podobnie. Chodzą po tym krowy, ma być równo. Poza tym nie o to pytałem, proszę o odpowiedzi na moje pytania.

Opublikowano

jeśli ma być dobrze to lany beton zacierany, będzie na pewno taniej. Po za tym w płytach będą otwory na rogach, krowa nogę wsadzi i po nodze, chyba że to pozalewasz.

Opublikowano

najtańszy sposób wybrane na ok 40 cm gróz gruby praktycznie za darmo dostałem tylko koszty przywiezienia ok 14 przyczep  potem kruszony 50 zł tona  błota nie ma tylko trzeba pilnować żeby błota na to nie nawozić ;) 

IMG_20250404_103420.jpg

IMG_20250407_145535.jpg

IMG_20250407_140531.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, kuba19021 napisał(a):

No wow, jeśli ma być dobrze to będzie drogo. Można też nasypać jakiegoś badziewia i będzie podobnie. Chodzą po tym krowy, ma być równo. Poza tym nie o to pytałem, proszę o odpowiedzi na moje pytania.

Beton firma powinna Ci dobrać, inwestycja na lata czyli lepiej dołożyć do lepszego. A jeżeli ma być dobrze i w miarę równo to lany beton, zagęszczony wibratorem powinien wystarczyć. W trzy osoby to sobie ogarniesz. Jedna do pompy i dwie do rozgarnywania betonu. Płyty z czasem pod obciążeniem mogą "zacząć chodzić" i faktycznie rogi musisz pozalewać aby krowa tam nie wsadziła nogi.

Opublikowano

Kładliśmy takie płyty ale są delikatne przynajmniej te z którymi ja miałem doczynienia czyli świeża produkcja te stare to była siła beton jak beton ale dają mało stali zbrojenia.swieże się łamały kruszyły i pękały przy układaniu koparką układane na piasku plan sciągany po rurkach ogólnie nie polecam dużych formatów. Najważniejsze jaki masz grunt rodzimy jak piasek czy skałe to bajka a jak ił albo glinę to gorzej ale jak robimy pod tereny przemysłowe to kostka bechaton podbudowa z kruszywa i układane na stabilizacji i jeżdzą po tym tiry i wózki widłowe zresztą najważniejszy jest nacisk na powierzchnię gorsze kolejny zrobi widlak z paletą niż zestaw 40 t bo inaczej się rozkłada się nacisk na powierzchnie

Opublikowano

Pod płyty trzeba zrobić koryto i podbudowę, przynajmniej z piasku bo po kilku latach to sobie zęby powybijasz na łączeniach, licząc płyty i podbudowę to podobnie wychodzi kostka, tak jak radzą zrobić wylewkę na podbudowie i będzie git i najtaniej,no chyba że zasypać gruzem ale wtedy nie ma możliwości zmycia i co jakiś czas trzeba zebrać błoto albo pilnować żeby nie wjeżdżać upaćkanymi kołami

Opublikowano (edytowane)

Płyty z regóły dają brzydki efekt wizualny, są nierówne, cenowo wcale nie wychodzi taniej niż zwykła kostka brukowa. Jak mają chodzić po tym krowy, to nie polecam. 

Jeśli nie zależy Ci na estetyce zawsze możesz poszukać kostki z demontażu albo w 2 gatunku. 

Brukarstwem zajmuje się od nastu lat, więc wiem co mówię. Jednak to twoja decyzja. Co do producenta płyty to nie znam, myślę, że każdy robi podobny jakościowo produkt. Poproś jedynie przed zakupem o certyfikat, tam będziesz miał wypisane parametry i przekrój płyty, jakość wykonania zbrojenia, wiem że producenci stosują pojedyńcze i podwójne i te z podwójnym zbrojeniem wychodzą drożej, ale jednak są wytrzymalsze. Jeśli dla krów to wybieraj płyty pełne a nie ażurowe, wtedy nie będziesz musiał się bawić z wypełnianiem tych dziur jak radzą koledzy. 

No i przelicz koszty. Bo wykonawcę na kostkę na pewno znajdziesz poniżej 200 zł metr, i nie interesuje cię nic. Jeśli płyty z lecisz komuś wyjdzie podobnie, jeśli układać będziesz sam, jest szansa że wyjdą trochę taniej;) 

Robiłem też coś podobnego co zaproponował Kubamako, tylko wykozystywalismy jeszcze żużel. Też spoko wyszło, tylko żużel bardzo się kurzy, więc potem przysypalismy cieniutką warstwą zwiru. 

Co do podbudowy to pod płyty wystarczy zrobić niezbyt głębokie koryto i wysypać piach/żwir aby wyrównać powierzchnię pod płytami. Są one duże i pod to nie trzeba dawać jakichś wymyślnych podbudów. Jeśli plac pod spodem ma gline no to po prostu dać grubiej zwiru pod spod, jeśli teren pod spodem bardziej piaszczysty to wystarczy 10-20 piachu na wyrównanie i będziesz zadowolony. 

A Beton jak to Beton, zalejesz raz, i Dopuki będzie ok to będzie ok. Płyty rozbierzesz i położysz gdzieś indziej, kostkę też, Beton jedynie poruszysz jak już go skujesz. Więc jeśli idzie o wielokrotne wykorzystanie płyty wygrywają. 

Edytowane przez Maniek4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Lepiej i taniej wyjdzie ci wylanie betonu i zacieranie będzie na zawsze równo nie jak płyty po których będziesz skakał.

Dobra, w takim razie jak wszyscy tak na ten lany beton mówicie to może ktoś przybliży temat?

Na połowie podwórka jak kopaliśmy(przykładowo pod kabel) to jest glina wiec prawdopodobnie tam gdzie ma być utwardzone to też będzie glina.

Jeżeli chodzi o podłoże, wystarczy podsypka żwiru czy kruszywo trzeba ogarniać? Jak grubo trzeba lać beton pod takie obciążenia jak wspomniałem na początku? Rozumiem że beton pomogą dobrać już w firmie betoniarskiej, chyba że macie do tego też jakieś rady.

Przy zalewaniu można robić przegrody aby dzielić beton? Na początek jest w planach utwardzić około 20 na 10-15 metrów. Reszta w późniejszym czasie bo to nie małe pieniądze. Rozumiem że zbrojenia żadnego nie trzeba rzucać przy wylewce.

Jakieś odprowadzenie wody robić czy lepiej zalewać że spadem? Wiadomo że to pod chlewem to siano i inny syf tam jest więc pewnie będzie się zapychać. Dodam że akurat chlew jest w dole, woda płynie spod stodoły. Do tej pory zawsze zimą jesienią była jedna wielka kałuża.

Oczywiście jak kolega wspomniał, płyty można zdjąć i przenieść. W przyszłości pewnie jakieś budynki będą tam powstawać, ale tam gdzie płyta to raczej nie będzie nic stawiane. Oczywiście mowa tu o płytach pełnych, nie ażurowych. Miejsca z hakami to według mnie najmniejszy problem, można zalać. Nasypanie kruszywa to chyba nie jest dobry pomysł, krowy będą nogi łamać na tym.

Kolejna sprawa. Jak wygląda sprawa z myciem kostki z gówna krowiego? Odbarwia się czy nie? 

Edytowane przez kuba19021
Opublikowano

Podbudowa tak jak i pod płyty spływ wody , a jak go chciałeś zrobić z płyt to  zrób tak samo albo zrobić dylaktacje , albo załączniku całość i potem ponacinać wzdłuż i w poprzek.

Opublikowano

Betonów zawodowo nie zalewam więc tutaj cen nie podam. Można dzielić, a nawet trzeba robić dylatacje i nacięcia bo jak tego nie ma to sam popęka. (na pewno nie zalewać w upały, bo wtedy rysy będą się robic) podbudowa to już wykonawcy pytaj jak by chcieli robić, ale na pewno na zagęszczone kruszywo/żwir i pewnie najpierw chudziak zaleją a potem 2 raz wierzch i myślę że też z 20 minimum będą chcieli lać. 

Ja bym robił spadki, bez kanałów. 

A jak już robić Beton to zaraz dojdziecie w dyskusji do tego, że asfalt też nie wiele droższy od betonu. O ile masz jakąś firmę co się tym zajmuje niedaleko. 

Opublikowano
6 godzin temu, Maniek4 napisał(a):

Betonów zawodowo nie zalewam więc tutaj cen nie podam. Można dzielić, a nawet trzeba robić dylatacje i nacięcia bo jak tego nie ma to sam popęka. (na pewno nie zalewać w upały, bo wtedy rysy będą się robic) podbudowa to już wykonawcy pytaj jak by chcieli robić, ale na pewno na zagęszczone kruszywo/żwir i pewnie najpierw chudziak zaleją a potem 2 raz wierzch i myślę że też z 20 minimum będą chcieli lać. 

Ja bym robił spadki, bez kanałów. 

A jak już robić Beton to zaraz dojdziecie w dyskusji do tego, że asfalt też nie wiele droższy od betonu. O ile masz jakąś firmę co się tym zajmuje niedaleko. 

Z tym asfaltem to bez żartów. Mamy niedaleko firme co robi drogi :D:DD