Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
37 minut temu, XTRO napisał(a):

można jak jest niby sucho, ale cała Polska na zachód od Wisły niby pływa to jak mają siać ?

Nie wiem co jest na zachód od Wisły ale u nas na zachód od Odry już sucho 

Opublikowano
Godzinę temu, XTRO napisał(a):

a dyrektywa azotanowa ?

Michał Ty w terenie zabudowanym nigdy nie jechałeś powyżej 50km/h?

Po co tu roztrzygać takie rzeczy. 

Koledze chodziło o mocz, rano jak wstanie to pójdzie się wysikać🙂

• Like 1
Opublikowano

1 minutę temu, XTRO napisał(a):

Wszystko z umiarem,

Ja dziś jechałem opryskiwaczem ostatnie poprawki w rzepaku. Bywało mokrej podczas zabiegów. Jest możliwość to się z tego korzysta. U mnie nie będzie zaraz ostrej zimy jak na wschodzie. Do tej pory nawet 0 nie było ani razu

Opublikowano

To po co takie pytania ? gościu napisał że będzie podawał i tyle w temacie 

2 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Ja planuję za jakiś tydzień podać mocznik i na tym koniec w tym roku

IMG_20251107_114720.jpg

Nie za szybko ? raczej za minimum 3 tygodnie , a raczej za miesiąc by pasowało 

Z inhibitorem czy bez ?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mysza103 napisał(a):

Z inhibitorem czy bez ?

Z inhibitorem mam kupiony. Może i za szybko, to dopiero zweryfikuje pogoda. Trochę się obawiam żeby wczesna zima nie zaczął głodować. Już jakiś czas temu zaobserwowalem początki niedoborów. Wtedy weszło 40 kg mocznika bez inh+ pełna dawka siarczanu magnezu dolistnie i poprawiło sie. Na długo mu to nie starczy. Minusowych temp nie widać w prognozach do przodu

Zresztą tej zimy to w ostatnich latach to mało. Śniegu prawie nie ma. W ostatnich latach to w góry trzeba jechać żeby dzieci mogły się pobawić w śniegu.. nie to co kiedyś za dzieciaka

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Mialem dzisiaj jechać w rzepak, zrobić poprawkę, bo mi przepuściło bodziszka miejscami. Nie zapowiadali przymrozki, a jednak rano szron i szyby do skrobania były.  Odpuściłem sobie dzisiaj. Jutro jak pozwoli pogoda, to można robić zabieg, czy raczej za wcześnie jak był przymrozek. Teoretycznie na pogodzie pokazywalo +1, a praktycznie był mróz. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, XTRO napisał(a):

a dyrektywa azotanowa ?

3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Większy staż masz więcej zim przeżyłeś powinieneś wiedzieć że robi różnicę po uszkodzeniach mrozowych, pomaga ruszyć roślinie wczesna wiosna jeśli nie ciągnie jeszzce z gleby, zrobić z szpilki dywanik fosfor ccc cynk. 

Na parametry pszenicy też wpływa pozytywnie 

Może i coś daje bo wpływa na rozwój systemu korzeniowego, widać ładnie w pszenicy po kukurydzy późno sianej. 

Rzepak na zime mam mocny , a jak piszesz o pszenicy , to dwa tyg temu zsiałem 400 szt., właśnie wschodzi , dwa żdzbła będą , nic nie trzeba dokrzewiać , ta siana 230-250 ma 3 pędy

44 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Z inhibitorem czy bez ?

Według mnie  za miesiąc , a najlepiej przed świętami , ja wole w lutym

35 minut temu, Badwolf napisał(a):

Z inhibitorem mam kupiony. Może i za szybko, to dopiero zweryfikuje pogoda. Trochę się obawiam żeby wczesna zima nie zaczął głodować. Już jakiś czas temu zaobserwowalem początki niedoborów. Wtedy weszło 40 kg mocznika bez inh+ pełna dawka siarczanu magnezu dolistnie i poprawiło sie. Na długo mu to nie starczy. Minusowych temp nie widać w prognozach do przodu

Zresztą tej zimy to w ostatnich latach to mało. Śniegu prawie nie ma. W ostatnich latach to w góry trzeba jechać żeby dzieci mogły się pobawić w śniegu.. nie to co kiedyś za dzieciaka

Na jednej działce zaczynały się niedobory, dałem 15 i 22 pażdziernika dolistnie po 25 kg mocznika dolistnie zrobił się piekny, nic mu nie braknie, teraz do lutego przerwa

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
16 minut temu, wilkołak napisał(a):

Rzepak na zime mam mocny , a jak piszesz o pszenicy , to dwa tyg temu zsiałem 400 szt., właśnie wschodzi , dwa żdzbła będą , nic nie trzeba dokrzewiać , ta siana 230-250 ma 3 pędy

Według mnie  za miesiąc , a najlepiej przed świętami , ja wole w lutym

Na jednej działce zaczynały się niedobory, dałem 15 i 22 pażdziernika dolistnie po 25 kg mocznika dolistnie zrobił się piekny, nic mu nie braknie, teraz do lutego przerwa

Na tą chwilę już ma 3 pędy ? kiedy była siana , bo u mnie jakoś 26-28 września i nieśmiało wychodzi 2 żdzbło , a do zimy liczę że będą 2 mocne żdzbła , może nawet 3 , choć jab by były dwa mocne to też bardzo dobrze by było ( siane ok 300-340 sztuk 

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Na wiosnę 400l święconej wody i rzepak nieskazitelny aby przymrozkow nie było w maju tylko. 

I więcej niż 20l opadu, bo jak nie ma wody w maju to nie ma plonu.

Poprzednie lata po 15-30l w maju i plon ok 3.5 a w tym roku 120l i średni plon z całego gospodarstwa 4.5 a killa odmian ładnie 5 nakrylo 

• Root Admin
Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

3.5t to dobry wynik jak na duży brak opadow, przymrozki wyrządziły u nas znacznie większe szkody 

U nas jak był mróz to plon 1.5-2.5t

A mi się dziś udało opryskać poprawkę na chwasty.

Navigator i Evolution 

Opublikowano (edytowane)

Jak przy plonie 3,5 wam zostaje na 3k dzierżawy? a dodam że średni plon gus za rok 2025 jest coś poniżej3t. Ja w tym roku naprawdę sypnęło ale nas na Podkarpaciu minęły przymrozki i opady spasowały.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał(a):

Jak przy plonie 3,5 wam zostaje na 3k dzierżawy? a dodam że średni plon gus za rok 2025 jest coś poniżej3t. Ja w tym roku naprawdę sypnęło ale nas na Podkarpaciu minęły przymrozki i opady spasowały.

dobry rolnik koło 4 zawsze zbiera a w dobrym roku 4,5