Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

Absolut mi leżał. Dobrze skrócony rósł i rósł. Położyło go na zielonej łuszczynie. Źle się kosiło i drobne nasiona 

To coś nie tak poszło, a może poprostu wiatr. Zauważyłem np że przy drzewach kładzie rzepaki, niewiem czemu. 

Opublikowano

Zgodzę się z tobą tomku ale ja mam takie szczęście że zawsze na dołkach mi się położy i później mordęga z koszeniem. Zależy dużo od odmiany. Testowałem różne rozwiązania w 23 roku i najlepiej wychodzi caryx jeśli chodzi o skracanie i zwyżkę plonu. Ale to tylko moje spostrzeżenia.

Opublikowano

Jeśli drzewa przycieniają to rośliny są bardziej wiotkie. Papu mają to idą do góry, ale słabsza fotosynteza nie nadąża za usztywnianem tkanek. Większy deszcz lub wiatr je kładzie.

Opublikowano
2 godziny temu, kleine100 napisał(a):

Jeśli drzewa przycieniają to rośliny są bardziej wiotkie. Papu mają to idą do góry, ale słabsza fotosynteza nie nadąża za usztywnianem tkanek. Większy deszcz lub wiatr je kładzie.

No teraz to by miało sens. Zawsze problem z koszeniem tych miejsc bo zielony. 

1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Może Tebu + CCC dać na T1? 

Po co CCC wiosna? 

Opublikowano
12 godzin temu, malinalbe napisał(a):

Dałem przykład z tym 50cm. wysoki rzepak to leżący rzepak.

Wilkołak z ciebie taki rolnik a nawet jednego foto nie masz w galerii. Bardzo się udzielasz ale nie podpierasz swojej wiedzy fotosami

Za poważny jestem , nie robie zdjęć komórką , takie rzeczy mnie nie bawiam , jak was młodych

Opublikowano

wysoki rzepak nie przeszkadza tylko majętnym, którzy mają opryskiwacz rozkładana hydraulicznie. Nie każdy takowy posiada. Nie w każdym rejonie wioski wyglądają tak samo, że rozkładasz przed wjazdem na pole. Wystarczy pojechać do centralnej polski, gdzie wioski sa po parcelacji. Droga , wjazd, pole rzepaku. Stajesz w tym zaje....cie wielkim rzepaku. Wysiadasz, dobrze że widać traktor, bo horyzontu ju nie, idziesz po omacku. Rozkładasz lance, teraz trzeba je obejść, wiec idziesz w tym pieknym 2 m jeba....cu by wsiasc do traktora. No teraz jest kilka hektarów spokoju. Dojeżdzasz do konca i to samo, tylko odwtornie i nie w suchutkim rzepaczku, a w mokrym od oprysku dziadostwie. No i niech mi ktos powie, że nigdy na niego kropla z lancy nie spadla, bo ma tak szczelne uszczelki???!!!!

Miałem umberto, 2 m na luzie wyciagal, niech go szlak trafi. A plon 4 tony. Mam derricka, do 1,5 m , czasem lekko wyzszy i potrafił 5 oddać. Nie kazdy wielki chłop, ma wielkie j....a !:)))

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, lukasz493 napisał(a):

jesienią też stosowanie ccc odradzacie? ja to słyszałem że wiele osób robi drugie skradacanie albo litr stabilan albo 0.5 stabilan i tebu i wręcz przeciwnie zdania

wypróbuj. Mnie ciekawi czy ktoś dawał CCC przy BBCH 50 (pąkowanie). Niby w badaniach daje to fajny efekt 🧐

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Kiedy ja tyle miałem, jak miałem 36 to pierwszy raz miałem styczność z komputerem i to dlatego że weszłem na vat i rozliczałem sie sam, brat z miasta mnie uczył

8 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

wysoki rzepak nie przeszkadza tylko majętnym, którzy mają opryskiwacz rozkładana hydraulicznie. Nie każdy takowy posiada. Nie w każdym rejonie wioski wyglądają tak samo, że rozkładasz przed wjazdem na pole. Wystarczy pojechać do centralnej polski, gdzie wioski sa po parcelacji. Droga , wjazd, pole rzepaku. Stajesz w tym zaje....cie wielkim rzepaku. Wysiadasz, dobrze że widać traktor, bo horyzontu ju nie, idziesz po omacku. Rozkładasz lance, teraz trzeba je obejść, wiec idziesz w tym pieknym 2 m jeba....cu by wsiasc do traktora. No teraz jest kilka hektarów spokoju. Dojeżdzasz do konca i to samo, tylko odwtornie i nie w suchutkim rzepaczku, a w mokrym od oprysku dziadostwie. No i niech mi ktos powie, że nigdy na niego kropla z lancy nie spadla, bo ma tak szczelne uszczelki???!!!!

Miałem umberto, 2 m na luzie wyciagal, niech go szlak trafi. A plon 4 tony. Mam derricka, do 1,5 m , czasem lekko wyzszy i potrafił 5 oddać. Nie kazdy wielki chłop, ma wielkie j....a !:)))

Przejebane , pamiętam te czasy , ale to tylko musiałem wyjść jak słup na polu był czyli rzadko, tak składałem i rozkładałem się przed wjazdam na pole

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
26 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Przecież rozkładasz belkę przed wjazdem opryskwiacz w pole, nie rozumiem o co chodzi. 

Jak niski rzepak to nie trzeba przechodzić pod belka opryskiwacza, a jak wysoki to trzeba? 

Opublikowano

zaznaczyłem w tekscie, że nie w każdym rejonie wsie wygladaja tak samo. u nas masz asfalt, droga, czasem ruchliwa, musisz wjechac na pole, ktore jest obrobione do rowu, nikt nie zostawi 10 m nieuprawionego! Na dolnym slasku jest inaczej, za wsią są pola poprzedzielane drogami nieutwardzonymi, mozna sie rozłożyć. A spadajace krople to nie dlatego, że przechodzi się pod belką, ale ....a to kapnie na spodnie, na buty , na rękaw, a to pryśnie na twarz. Wolę niskie rzepaki, święty spojkój. A po drugie w niskich penetracja środka w glab łanu jest skuteczniejsza, moze dlatego derrick tak nie choruje?

Opublikowano

Jakoś piszesz wilkołak a zdjęć nie umiesz robić. Ci co dużo piszą to guzik mają. Masz zapewne 5 ha i tyle

Opublikowano

Dobra zakończmy temat i tyle.

Mamy tu dyskutować a nie obrzucać się kto ile ma i co ma.

Wilkołak jest spoko ?

Opublikowano

nie obrzucamy tutaj nikogo. Jesli wilkołak nie ma siersci, też jest spoko. Osobiście filmow z wilkołakami nie cierpie, nie lubie tych horrorów:( Już kiedyś pisałem, można im ( dużym ) zazdrościc, ze maja duzo ziemi, nie musza nigdzie dorabiac, moga cieszyc sie zyciem i praca na roli. Zazdroscic nie w zlej formie, ale jako marzenie samego siebie !

Opublikowano
Zetmar napisał:

Jakie odmiany z F1 sprawdzają wam się na mozaikach?

Kiedyś siałem trezor i atora fajnie się sprawdzały ale to dosyć stare odmiany jak na mieszańce teraz głównie na mozaikach sieję populację.

Opublikowano
Godzinę temu, malinalbe napisał(a):

Dobra zakończmy temat i tyle.

Mamy tu dyskutować a nie obrzucać się kto ile ma i co ma.

Wilkołak jest spoko ?

Jest jaki jest, czasami gada nie od rzeczy ale rolnicy już tak mają, a patrząc na całokształt to na pewno ogarnia 😝

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

zaznaczyłem w tekscie, że nie w każdym rejonie wsie wygladaja tak samo. u nas masz asfalt, droga, czasem ruchliwa, musisz wjechac na pole, ktore jest obrobione do rowu, nikt nie zostawi 10 m nieuprawionego! Na dolnym slasku jest inaczej, za wsią są pola poprzedzielane drogami nieutwardzonymi, mozna sie rozłożyć. A spadajace krople to nie dlatego, że przechodzi się pod belką, ale ....a to kapnie na spodnie, na buty , na rękaw, a to pryśnie na twarz. Wolę niskie rzepaki, święty spojkój. A po drugie w niskich penetracja środka w glab łanu jest skuteczniejsza, moze dlatego derrick tak nie choruje?

A kto normalny zostawi 10m pola nie uprawionego?? Wjeżdżasz ciągnikiem tak aby belka była jeszcze poza polem i rozkładasz w czym problem ma tutaj wysoki rzepak? To że wąchasz chemię to twoja sprawa, zainwestuj w hydrauliczny. 

Mam pola przy DK19 i jakoś ręcznie rozkładał ojciec potem ja, przecież nikt normalny nie orze pod sam asfalt, jest takie jak pas graniczny/drogowy. 

2 godziny temu, malinalbe napisał(a):

Jakoś piszesz wilkołak a zdjęć nie umiesz robić. Ci co dużo piszą to guzik mają. Masz zapewne 5 ha i tyle

Nie rozumiem o co ci chodzi z tymi zdjęciami. Zrobisz zdjęcie to @lukaszek

Powie ze u sąsiada zrobione 😅

Opublikowano

u nas jest droga, row, moze 50 cm , a potem pole, obsiane, poprzeczniaki sa o owiazkowe 😃 ojciec by nie mogl zasnac, gdybym choc metr zostawil. wjezdzasz w pole i tyle. w rowie nie bedziesz latal. wielkopolska tak ma. wystarczy google maps i zobaczysz jak to wyglada. zaorane i uprawione ile sie da 😃 mam miejsca gdzie nie ma rowow, tam jest fajnie. mogliby je polikwidowac i bylby spokoj.