Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Może od razu 200, skoro mu to nie wychodzi na jego ziemiach to może nie ma co iść w skrajności tylko poszukać innej uprawy ?

Jemu to wychodzi ! wszyscy się uczymy   !

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ja idę prosto po żniwach, najszybciej jak się da:
1. NPK - rozsiewaczem
2. Bakterie, melasa, molibden, RSM - opryskiwaczem
3. mieszam płytko talerzówką

4. po ok tygodniu drugi raz mieszam talerzówką - dalej płytko.
5. dzień przed siewem: uprawa na głęboko
6. Siew upr-siewnym

Jak rsm idzie na słome to już nie idzie z doglebówką

A wapna nie siejesz pod rzepak?

• Root Admin
Opublikowano

nie, nie sieje wapna pod rzepak.

z urzędu sieje wapno wszędzie co 3-4 lata. Zamawiam wapno, zamawiam usługę i chłopaki wapnują całe gospodarstwo.

Godzinę temu, Fugeo napisał(a):

Co i w jakich dawkach dajecie w tym roku w oprysku doglebowym?

W tym roku odchodzę od doglebowej, ostatnie 2 lata niestety nie byłem zadowolony.

• Root Admin
Opublikowano

Ostatnio płaciłem 100 zł / ha. Nawet w polu nie byłem. Przyjechali z koparką i rozsiewaczem i wio.
Wapno to najprostsze wapno magnezowe z lokalnej kopalni, to jakoś 85 zł/t wychodziło z transportem, ale ja mam blisko do kopalni bo jakoś 45km

daje troszkę ponad 3t, bo zamawiam 4 fury (26-27t) na 30ha

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał(a):

Trochę wyjeżdża ale nie jakoś dużo.

Moim zdaniem problem jest gdzie indziej, fosfor stosunkowo długo wraca do obiegu ze słomy kukurydzianej. Miałem w tym roku próby brane w styczniu, tam gdzie działka po kukurydzy to zasobności niskie. 

Nic z tym specjalnego nie zrobiłem a pszenica pięknie rośnie.

W marcu poszła tylko zupka bakteryjno mikrusowa na przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych.

Na ten sezon robię inaczej, już mam kupione bakterie i melasę i zaraz po żniwach daje wysoka dawkę bakterii, melasy i molibdenu na przyspieszenie rozkładu resztek pszenicy i kukurydzy, tak żeby roślina następna miała szybszy dostęp do makroskładników.

Po pszenicy mieszankę uzupelnie o 100l rsmu i będzie to od razu dawka startowa azotu dla rzepaku.

Zobaczymy co z tego wyjdzie 

A jak ty pomyjesz opryskiwacz po tej melasie 😅

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, Tomek90 napisał(a):

A jak ty pomyjesz opryskiwacz po tej melasie 😅

waląc na sciernisko z rsm to i tak jest tak brudny ze prawie tyle myje co pryskam

• Sad 1
Opublikowano

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/piorin-zbada-rzepak-nie-tylko-na-polu-i-w-silosie-byly-watpliwosci-beda-zmiany-w-prawie-2534910?fbclid=IwY2xjawLbZg1leHRuA2FlbQIxMQABHhihFPI1vaPsGbMkUqNqqDCdj4RmOI0NJmHMsgMm4zHFT8A-umYG_c5ts3ay_aem_ZsVewy28tpMcs_6StznssQ

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ostatnio płaciłem 100 zł / ha. Nawet w polu nie byłem. Przyjechali z koparką i rozsiewaczem i wio.
Wapno to najprostsze wapno magnezowe z lokalnej kopalni, to jakoś 85 zł/t wychodziło z transportem, ale ja mam blisko do kopalni bo jakoś 45km

daje troszkę ponad 3t, bo zamawiam 4 fury (26-27t) na 30ha

Normalna cena.👍

Opublikowano

Czym robicie desykacje w tym roku ? Mam czyste rzepaki ale na 11ha derricka gdzie mocno dostał mrozem i jakimś cudem nie wypadł niestety poszło wtórne zachwaszczenie miejscami … musze coś z tym zrobić tylko czym ?? Straszą że bd sprawdzać na zawartość glifo także chyba odpada ale już kilka lat straszą i nigdy jeszcze nie badali w sumie to już z 10 lat nie miałem takiej sytuacji żeby trzeba było desykowac rzepak …

Opublikowano
11 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Czym robicie desykacje w tym roku ? Mam czyste rzepaki ale na 11ha derricka gdzie mocno dostał mrozem i jakimś cudem nie wypadł niestety poszło wtórne zachwaszczenie miejscami … musze coś z tym zrobić tylko czym ?? Straszą że bd sprawdzać na zawartość glifo także chyba odpada ale już kilka lat straszą i nigdy jeszcze nie badali w sumie to już z 10 lat nie miałem takiej sytuacji żeby trzeba było desykowac rzepak …

Z rejestracją koszt od 200 zł w górę. Mizuki/ kabuki / spotlight - pyraflufen etylowy.

Reglone spod lady pewnie taniej nie wyjdzie. 

2,5% siarczan amonu + 2-3l glifo

Opublikowano
15 minut temu, ervyn napisał(a):

Jaki rzepak z palety Pioneer polecacie? @mysza103masz coś sprawdzonego na naszym terenie? 

Jeśli chodzi o Pioniera to PT 303 u kolegi sieje i jest fajny , Osobiście u siebie sieję DK Excited i rzepak zawsze w naszych stronach jest bardzo dobry , będę w tym roku jeszcze trochę siał LG Aucland czy jakoś podobnie , od kolegi trochę wezmę , rzepak ma póki co kapitalny , tyle że ma go nie na rędzinie tylko sapy- glina gdzie wschody miał w miarę dobre i wiosną nie miał przymrozków to wygląda pięknie (5 ton przekroczone jak najbardziej realne) 

Ogólnie 2 pierwsze polecam jak najbardziej 

Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jeśli chodzi o Pioniera to PT 303 u kolegi sieje i jest fajny , Osobiście u siebie sieję DK Excited i rzepak zawsze w naszych stronach jest bardzo dobry , będę w tym roku jeszcze trochę siał LG Aucland czy jakoś podobnie , od kolegi trochę wezmę , rzepak ma póki co kapitalny , tyle że ma go nie na rędzinie tylko sapy- glina gdzie wschody miał w miarę dobre i wiosną nie miał przymrozków to wygląda pięknie (5 ton przekroczone jak najbardziej realne) 

Ogólnie 2 pierwsze polecam jak najbardziej 

Ja sieje dużo aucklanda, mogę go polecić, chciałem w tym roku właśnie spróbować dekalb lub Pioneer. Myślałem o excited lub pt315. Oba na liście coboru w naszym województwie? Jakie plony miałeś tego dk? Auckland u mnie rekordowo 4700

Opublikowano
Teraz, mysza103 napisał(a):

Nie licząc tego roku gdzie będzie słabo z wielu względów to plony 4-4,6 tony swoimi nasionami , bez jakiegoś dopieszczania 

Gdzieś czytałem że lubi się położyć excited?

Opublikowano

U mnie nier leżał nigdy sieję z 40 sztuk/m2 i u znajomych też zawsze stały , choć ten rok rzeczywiście mam znajomych gdzie im pasami położyło , a czy za sprawą chowacza i słabej łodygi , czy siewu gęstego  to już ci nie powiem 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Nie licząc tego roku gdzie będzie słabo z wielu względów to plony 4-4,6 tony swoimi nasionami , bez jakiegoś dopieszczania 

Zawsze siejesz swoimi nasionami? Masz porównanie w plonie z tymi z torby?

Oprócz owadobójczej zaprawy co jeszcze dodajesz?

jak ustalasz obsadę?