Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

z tym mocznikiem w styczniu podobnie jak z saletra koncem lutego . tez rozsiewam raz i po kłopocie. rzepak szybko sie zbiera, rowno kwitnie, krotko. przez przypadek raz tak zrobilem 3 lata temu, z braku nawozu i lenistwa. w tym roku na pszenice poczatkiem marcza 300 saletry +100 mocznika. koniec nawozenia.

Opublikowano

Tu znajomy poszedł na skróty rzepak po rzepaku i tylko rzepaczysko przerobił ciekawe co mu wyjdzie 2 ha tego jest. Szkłem d*pę chce podetrzeć ale tak się nie da. W dzierżawę chce mi to dać ale najpierw pole chce wycisnąć ze wszystkich składników.

IMG_20251118_145445.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Andpol napisał(a):

Tu znajomy poszedł na skróty rzepak po rzepaku i tylko rzepaczysko przerobił ciekawe co mu wyjdzie 2 ha tego jest. Szkłem d*pę chce podetrzeć ale tak się nie da. W dzierżawę chce mi to dać ale najpierw pole chce wycisnąć ze wszystkich składników.

A kto zasobną ziemię oddaje ? może w skali całości jest takich kilka% ogółu , a tak to jak już nie chce za bardzo rosnąć to się oddaje w dzierżawę , był u nas nawet taki gościu  co oddał w dzierżawe bo nic nie chciało rosnąć , po kilku latach jak dzierżawca pole doprowadził do ładu i plony były przyzwoite , to gość mu tą dzierżawę z powrotem odebrał  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Technologia Agrii w tym roku, dosłownie wszystko zmieniam. Sąsiad miał tak w tym roku, nigdy normalnego rzepaku nie miał a w tym roku miał rewelację.

Super N też o nich błękitny mocznik. 

Mi z Agrii przedstawiciel to tylko mówił o tym by na koniec wegetacji dawać mocznik. Ale o grudniu i styczniu nic nie wspominał, Mariusz. 

2 godziny temu, tomek73 napisał(a):
Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

z tym mocznikiem w styczniu podobnie jak z saletra koncem lutego . tez rozsiewam raz i po kłopocie. rzepak szybko sie zbiera, rowno kwitnie, krotko. przez przypadek raz tak zrobilem 3 lata temu, z braku nawozu i lenistwa. w tym roku na pszenice poczatkiem marcza 300 saletry +100 mocznika. koniec nawozenia.

O ile na rzepak to jeszcze rozumiem o tyle na pszenicę no logikę to nie wyjdzie z tego nic dobrego, chyba że pszenica w fazie szpilki

• Root Admin
Opublikowano

Aja w tym roku testuję pełny azot w moczniku w listopadzie, połowiczny azot w moczniku + połowiczny azot wiosną w rsm.

A doświadczenia w pszenicy mówią o pierwszej dawce azotu już jesienią, ale za tym idzie redukcja obsady.

Opublikowano

moze nie mam jakiegos suler doswiadczenia, ale te 10 lat juz na dobre uprawiam rzepak i pszenice. raz ,nie wiem co mnie podkusilo, dalem 5 marca 1 dawke, a ze cos mi odbilo, druga dalem chyba 15 , albo 17. trudno powiedziec co mna kierowalo, moze kazdy ma w sobie jakies wariactwo, tylko gleboko ukryte. efekt: to byla jedna z lepszych wydajnosci w mojej karierze, u brata 8.5 tony oddala, a u mnie niecale 8, bo to nierowne pola. ot ,taka przygoda z pszenica 😎

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Aja w tym roku testuję pełny azot w moczniku w listopadzie, połowiczny azot w moczniku + połowiczny azot wiosną w rsm.

A doświadczenia w pszenicy mówią o pierwszej dawce azotu już jesienią, ale za tym idzie redukcja obsady.

Jakie masz nawożenie azotem na jesieni i wiosną.  W jaki plon celujesz przy takim nawożeniu?

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Jakie masz nawożenie azotem na jesieni i wiosną.  W jaki plon celujesz przy takim nawożeniu?

400kg mocznika i 200kg mocznika a wiosną 200l rsm32.

Celuje w 4.5-5t rzepaku 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Celuje w 4.5-5t rzepaku 

Sypiacie te nawozy a tak naprawdę coraz więcej metali ciężkich na polach dajecie takich jak olow i kadm. 

17 godzin temu, Andpol napisał(a):

IMG_20251118_145445.jpg

U mnie na pol mniejszy 

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał(a):

W marcu 500l rsm i elegansio. 

na raz? czy dzieliłeś?

Bo u mnie było dzielone, czesc końcem lutego czesc poczatkiem marca

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał(a):

Celuje w 4.5-5t rzepaku 

Prawie identyko strategia jak u mnie :P Teraz podam mocznik INU 200kg/ha i wczesną wiosną 200l/ha rsm32 i kończymy zabawę. Łącznie z npk 197kg czystego N

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Zetix napisał(a):

Prawie identyko strategia jak u mnie :P Teraz podam mocznik INU 200kg/ha i wczesną wiosną 200l/ha rsm32 i kończymy zabawę. Łącznie z npk 197kg czystego N

Testowales już wcześniej to rozwiązanie?

Opublikowano

Tak... jest ok :)

Zdecydowanie lepiej sprawdza się u mnie ta strategia, wcześniej kombinowałem z saletrą na 4 liściu ... niby spoko, ale jak pogodna jesień to buja strasznie rośliny, później początkiem zimy i tak widać jakieś oznaki niedoborów, a wiadomo że od tak w styczniu/początkiem lutego nie wjedziesz z azotem i taka to robota :P Wcześniej nawet przeciągałem podanie mocznika jak najpóźniej, ale ta końcówka listopada chyba najbardziej optymalny termin

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Zetix napisał(a):

I po co tyle widziałeś swoje zasobności w glebie. Zwiększasz moze poziom materii organicznej w glebie swojej moze?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, yacenty napisał(a):

Celuje w 4.5-5t rzepaku 

Abstrahując, tak sobie czytam i czytam, dumam i dumam. Nowe fungicydy, techniki nawożenia, no tille, strip tille, bezorki, a jak 20 lat temu ojciec na lepszej działce przy sprzyjającej pogodzie zbierał 4,5-5 ton rzepaku tak ja dalej na lepszej działce w sprzyjającej pogodzie zbieram 4,5-5 ton rzepaku. Coś słabo ten nasz postęp idzie 😆

Edytowane przez Roxer
  • Like 1