Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mają swoje wady i zalety, jak każdy rodzaj napędu. I bardzo dobrze, że pojawiają się takie możliwości wyboru, niepotrzebna jest tylko walka z spalinówkami ...

elektryki tak jak ogrzewanie z elektociepłowni , dobre w centrum i mieście ogólnie

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)

I pod warunkiem że napięcie w sieci pozwala na odbiór energii szczególnie w słoneczne dni 

u mnie instalacja 5,5 kw produkuje 4000 kw energi rocznie a mogłaby 6000 i pisma nic nie dają bo ekipa przyjedzie wieczorem na kontrolę i powie że napoęcie w normie 230 v +- 10%

Edytowane przez bizon1
Opublikowano
9 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Nigdy nie będziesz jeździł za darmo bo mógłbyś tą energię sprzedać.

ja mam stare zasady, 

Mokra kuku mam zakontraktowana to tylko nadwyzke wyszusze. staram się ustawiać suszenie w słoneczne dni bo wole wykorzystać na bieżąco prąd. 30% zabierają za magazynowanie. Prądu tak liczę że koło czerwca przyszłego roku zacznie mi przepadać nadwyżka bo nie jestem w stanie tego zużyć.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Uwzględnij jaki popyt jest na używane elektryki, jak szybko można sprzedać, ilu chętnych do kupna będzie w porównaniu do zwykłego auta.. ciekawe czy ktoś zrobił porównanie utraty wartości elektryka i spalinówki

Z roku na rok będzie ich na ulicach coraz więcej czy tego chcemy czy nie , Utrata wartości będzie taka sama,  jak już nowe elektryki ustabilizują swoje ceny na takim samym poziomie jak mamy samochody spalinowe (albo i jeszcze niższym ) bo w elektryku najwiekszy koszt to bateria , a te cały czas będą coraz lepsze i coraz tańsze 

Wiadomo że jeśli przyrównamy samochód spalinowy i elektryczny który ma z 20 lat to można oba będzie kupić za parę tysięcy , tyle że do elektryka by trzeba doliczyć nową baterie , ale jeśli ktoś ma fotowoltaikę i by był w stanie tak jezdzić żeby ładowania robić z foto to w ciągu 10-15 lat by mu się ten samochód zwróciw w różnicy paliwa- trzeba kupić , energia z foto za free 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Na autostradzie jak dobrze przyciśniesz to 150km, przy spokojnej jeździe 300 do 400km. Latem dużo klima ciągnie a zimą ogrzewanie. Najgorsze jest to że jak naładujesz i przez tydzień nie używasz i jest mróz to tracisz kilkadziesiąt %.

Nigdy nie będziesz jeździł za darmo bo mógłbyś tą energię sprzedać.

Jak jest samochów wyposażony w pompę ciepła to do grzania nie bierze energi z baterii , przynajmniej w większości tylko odzyskuje z ciepła silnika 

Komu sprzedasz tą energię, jeśli nie dasz rady jej skonsumować sam  ?

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Ile %  ludności ma fotwoltaike , że piszecie że darmowy prąd , no a co najważniejsze na starych zasadach

Zdziwił byś się ile ma fotowoltaikę , w miastach to wiadomo że nie za dużo bo nie ma gdzie tego montować , ale tam gdzie domy to na pewno z 30%ma instalacje , a są rejony że zdecydowanie powyżej 50%gospodarstw domowych ma . Właśnie na nowych zasadach to trzeba mieć magazyn + co raczej najważniejsze, jakiś sprzęt który by pobrał energię (autokonsumpcję ) którą mamy np od marca do listopada , i tu wlaśnie taki samochód elektryczny by to wykorzystywał idealnie żeby w sieć nie oddawać za darmo tylko w samochód żeby szło 

Opublikowano

Kur**** ludzie to jest temat o cenach paliw a nie o fotowoltaice! Przewertowałem kilka durnych stron na temat zasranej fotowoltaiki która zupełnie jest nie w temacie. Natomiast chciałem dowiedzieć się o cenach paliw u was. Jest tu jakiś administrator????

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Krisagrotechnika napisał(a):

Kur**** ludzie to jest temat o cenach paliw a nie o fotowoltaice! Przewertowałem kilka durnych stron na temat zasranej fotowoltaiki która zupełnie jest nie w temacie. Natomiast chciałem dowiedzieć się o cenach paliw u was. Jest tu jakiś administrator????

napisałeś 2 posty w życiu i wielkie wymagania? hamuj sie 

Opublikowano
43 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

To może ty się hamuj jak masz problemy żeby czytać ze zrozumieniem! Temat o cenach a nie o fotowoltaice! A co do dwóch postów to zapomniałem hasła do starego konta jak i do poczty której nie używałem. A napierali jestem grubo ponad 18 lat więc sam hamuj bajere 

Opublikowano
8 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

Jaka różnica czy 2 czy 1 czy 1000 ??? Ma chłop rację. Temat o cenie ON a ci pier**lą o niby darmowym prądzie ze słońca.  Szefuńcio teraz to lata po polach robi setki zdjęć i wstawia w galerie, no i nie ma czasu pilnować tego burdelu🤦

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Jaka różnica czy 2 czy 1 czy 1000 ??? Ma chłop rację. Temat o cenie ON a ci pier**lą o niby darmowym prądzie ze słońca.  Szefuńcio teraz to lata po polach robi setki zdjęć i wstawia w galerie, no i nie ma czasu pilnować tego burdelu🤦

Dokładnie. Też popieram a większość ja przekupy podłapie temat i będą nawijać nie ważne że nie w temacie. Ale może moderator wziął by się w końcu do roboty a Wy sami będziecie pisać w temacie. Jakie stawki u was dzisiaj za b7? 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, Krisagrotechnika napisał(a):

Natomiast chciałem dowiedzieć się o cenach paliw u was.

Do czego ci to potrzebne? jedź na stację, lub dzwoń po dostawcach lokalnych to się dowiesz. U mnie paliwo po 5,19🤣.

Jakby właściciel ściśle przestrzegał tematów, to to forum zdechło by bardzo szybko, tak jak konkurencyjne.

• Thanks 1
Opublikowano

Kolejny wyznawca rudego i bandy jego. Masz po 5,19 🫡🫡🫡 słyszałeś co adolf oj donald mówił dostał 30 procent głosów to zrealizuje 30 procent obietnic, widocznie paliwo po 5,19 było w tych pozostałych 70%🤷

14 minut temu, KrisKristof napisał(a):

Dokładnie. Też popieram a większość ja przekupy podłapie temat i będą nawijać nie ważne że nie w temacie. Ale może moderator wziął by się w końcu do roboty a Wy sami będziecie pisać w temacie. Jakie stawki u was dzisiaj za b7? 

Cena przed niedzielą była stała przez kilka ostatnich dni  na lokalnej stacji B7 5,79 a b0 5,99. 

Opublikowano

Teraz czekamy na zimowe 🙋‍♂️ nie opłaca się kupować 😁nie ma co się spinać 🙋‍♂️ jak ktoś poda cenę z drugiego końca polski to nie znaczy że u nas pi tyle kupimy mimo że do rafineri blisko czy dostawca za płotem 🙋‍♂️ luzik 😉

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał(a):

Teraz czekamy na zimowe 🙋‍♂️ nie opłaca się kupować 😁nie ma co się spinać 🙋‍♂️ jak ktoś poda cenę z drugiego końca polski to nie znaczy że u nas pi tyle kupimy mimo że do rafineri blisko czy dostawca za płotem 🙋‍♂️ luzik 😉

zerknij na temat ceny bydła bo zadałem pytanie a Ty chyba kiedyś znałeś leczenie .            Orlen łochów ON 6,24 - BP 6,32 ZŁ