Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak , tak rozumiem motor 50 letni jako zabytek tak samo jak i samochód jest garstka miłośników ale nie na 15 letni motor , jeszcze napiszcie żę stara r6 jest lepsza od nowej 

Opublikowano

Szwagier kupił na dniach bmke k1200r naked

Na pierwsze Moto to chyba przesada? 

Przejechałem się to masakra, wielki, ciężki kloc.

Ale czy taka 600-700 będzie dużo lżejsza?

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale nowy motocykl czym się różni od starego ?? Te nowe mają napakowane elektroniki i tyle, no te sporo starsze będą na gaźniku a nie na wtrysku. Ale jeżeli jest sprzęt zadbany to na prawdę nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Tu ci belka nie zardzewieje, progi nie będą kruche ... Zrobisz hamulce, zawias, napęd, sprawdzisz silnik i masz maszynę na kilka lat.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nie ma złych sprzętów na pierwszy motocykl, byle głowa kierowcy była sprawna i myśląca ;)

K1200 to jak pamiętam 4 cylindry w rzędzie, na początek kręcić tak do 6-7 tys obrotów, wtedy z kanapy nie powinien chcieć zrzucić xD

47 minut temu, jarecki napisał(a):

tak , tak rozumiem motor 50 letni jako zabytek tak samo jak i samochód jest garstka miłośników ale nie na 15 letni motor , jeszcze napiszcie żę stara r6 jest lepsza od nowej 

Nowej R6 i R1 nie kupisz ;) 15 letni motocykl to nowa maszyna, wyregulować zawory, zrobić napęd hamulce i zawieszenie i cieszyć się jazdą ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nowej R6 i R1 nie kupisz ;) 15 letni motocykl to nowa maszyna, wyregulować zawory, zrobić napęd hamulce i zawieszenie i cieszyć się jazdą ;)

Widzisz Tomek to tak jak wczorajsza rozmowa o premierze czy też bardziej o selekcjonerze pamietasz ? to tak samo jest z samocxhodem czy motorem ja tak to odbieram 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale nowy motocykl czym się różni od starego ?? Te nowe mają napakowane elektroniki i tyle, no te sporo starsze będą na gaźniku a nie na wtrysku. Ale jeżeli jest sprzęt zadbany to na prawdę nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Tu ci belka nie zardzewieje, progi nie będą kruche ... Zrobisz hamulce, zawias, napęd, sprawdzisz silnik i masz maszynę na kilka lat.

Byłem ostatnio na urlopie i na 4 dni pożyczyłem komarka. Miał być GS1300 adventure ale pierwszego dnia dostałem 1250 adventure bo ktoś się wyglebił i musieli załatwić na zastępstwo. Także miałem porównanie. Różnica jest bardzo duża miedzyvtymi dwoma modelami. Od elastyczności silnika, przez rozłożenie ciężaru po łatwość prowadzenia. O wyposażeniu typu obniżające się zawieszenie przy dojeździe do skrzyżowania czy wspomaganie przy stawianiu na nóżki nie wspominając.  Także takie gadanie że te nowe to tylko elektroniki mają więcej to…

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie ma złych sprzętów na pierwszy motocykl, byle głowa kierowcy była sprawna i myśląca ;)

K1200 to jak pamiętam 4 cylindry w rzędzie, na początek kręcić tak do 6-7 tys obrotów, wtedy z kanapy nie powinien chcieć zrzucić xD

Ja się przejechałem kilka km i raczej nie było by przyjemnościz jazdy bez ogarnięcia od razu na taką maszynę.

Opublikowano
26 minut temu, Taurus83 napisał(a):

Byłem ostatnio na urlopie i na 4 dni pożyczyłem komarka. Miał być GS1300 adventure ale pierwszego dnia dostałem 1250 adventure bo ktoś się wyglebił i musieli załatwić na zastępstwo. Także miałem porównanie. Różnica jest bardzo duża miedzyvtymi dwoma modelami. 

Tylko ile ten GS kosztuje ... Fajny kilkuletni samochód w tej cenie kupisz. VStrom czy Tiger już takich bajerów miał nie będzie ...

18 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja się przejechałem kilka km i raczej nie było by przyjemnościz jazdy bez ogarnięcia od razu na taką maszynę.

Zrobiłbyś z kilkaset kilometrów i już odczucia były by inne ;)

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko ile ten GS kosztuje

Dokładnie , cena ma znaczenie a nie zamiłowanie do starego złomu 

14 minut temu, Strongman napisał(a):

A jak to jest z tą strefą czystego powietrza w Warszawie Jak się jedzie starym dieslem to łapią jako z kamer i walo te mandaty czy to tylko taki pic na wodę

jak samochód sprawny to najwyżej pouczenie , gorzej jak pojedzisz gruchotem z wycietym katalizatorem i puscisz dyma na swiatłach to wtedy mogą sie przyczepić 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał(a):

Dokładnie , cena ma znaczenie a nie zamiłowanie do starego złomu 

To daj za nowego GS-a w podstawowym wyposażeniu 100tys PLN, a jak coś z wyposażenia dołożysz to zaraz będzie 130-140 tys PLN ;) takie coś się kupuje jak robisz rocznie 20tys km na motocyklu. Większości ludności tego kraju nie stać na samochód w tej cenie, a co dopiero motocykl ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To daj za nowego GS-a w podstawowym wyposażeniu 100tys PLN, a jak coś z wyposażenia dołożysz to zaraz będzie 130-140 tys PLN ;) takie coś się kupuje jak robisz rocznie 20tys km na motocyklu. Większości ludności tego kraju nie stać na samochód w tej cenie, a co dopiero motocykl ...

no ale akurat to forum stać, gdzieś widziałem zestawienie które zawody najwięcej nowych aut kupiły w 2024 to rolnik tam w top10 

Opublikowano
30 minut temu, Strongman napisał(a):

A jak to jest z tą strefą czystego powietrza w Warszawie Jak się jedzie starym dieslem to łapią jako z kamer i walo te mandaty czy to tylko taki pic na wodę

Stoją znaki ze wyjazd dla pojazdów powyżej euro 4 i ze strefą czystego transportu. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Oczywiscie że tak , ale to trzeba mieć minimum wiedzy i pojęcia .Yamaha od kilku lat nie posiada homologacji na motocykle sportowe i te które są w sprzedazy to wersje tylko na tor. 

Gdyby zrobić im homologacje , to musialy by spełniać warunki czystości spalin , co wiąze się z kastracją osiagów .

https://en.wikipedia.org/wiki/Yamaha_YZF-R6#Specifications

Obecnie sprzedawany model ma nieco mniej niz 120 kM 

4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

50 kg pomiędzy róznicą w wadze motocykla to przepaść , jeśli chodzi o zwinność i latwość prowadzenia

Edytowane przez scoffer
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, piotrek912 napisał(a):

Przepraszam że nie ma temat ale ON orlen centrum polski  nawet już 6.60

Daltego musimy popierac akcję posłow koalicji 😋https://polskieradio24.pl/artykul/2636452,szlapka-wezwal-do-bojkotu-orlenu-internauci-bezlitosni-dla-szefa-nowoczesnej

https://polskieradio24.pl/artykul/3259497,trzaskowski-oglaszal-bojkot-orlenu-teraz-stoleczne-autobusy-ustawiaja-sie-tam-w-kolejce-po-paliwo

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, greg1985 napisał(a):

Dziś zamawiałem b0 w Łomży przy 2000 l cena 5.95 brutto 

O kurde aż tak skoczyło 😳 

W prymie bierzesz czy u Konopki? 

U tuska 6.46

1 godzinę temu, scoffer napisał(a):

Oczywiscie że tak , ale to trzeba mieć minimum wiedzy i pojęcia .Yamaha od kilku lat nie posiada homologacji na motocykle sportowe i te które są w sprzedazy to wersje tylko na tor. 

Gdyby zrobić im homologacje , to musialy by spełniać warunki czystości spalin , co wiąze się z kastracją osiagów .

https://en.wikipedia.org/wiki/Yamaha_YZF-R6#Specifications

Obecnie sprzedawany model ma nieco mniej niz 120 kM 

50 kg pomiędzy róznicą w wadze motocykla to przepaść , jeśli chodzi o zwinność i latwość prowadzenia

Będę robił prawko na wiosnę, taka 600-700 będzie lżejsza, łatwiejsza? 

I pytanie czy takie np f700gs dam radę po dwóch latach sprzedać czy brać od razu te k1300 i jakoś ogarnę? 

Ja też ogólnie chudzielec jestem 80kg. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

I pytanie czy takie np f700gs dam radę po dwóch latach sprzedać czy brać od razu te k1300 i jakoś ogarnę? 

F700 to ta jednocylindrówka ?? Jak tak to nie kupuj, problem z odsprzedażą. Czego szukasz?? Turystyk czy jakiś naked ?? Jak naked to popatrz na 800-tki 4-cylindrowe, na początku nie będziesz kręcił wysoko to mocy za dużo nie będzie, a jak się oswoisz z tematem to nie będziesz musiał po roku czy dwóch zmieniać na coś mocniejszego bo te 100-110 koni starczy na dłużej.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Naked mi się podobają 

To już zależy jaki budżet, 800-tki o których piszę to będzie 15-20k za coś ciekawego. Z750 może nawet taniej, ale to są już motocykle ciekawsze niż 600-tki, bo nie trzeba ich aż tak kręcić, ale jednocześnie nie będą bardziej groźne dla nowicjusza niż typowa 600-tka, bo na niskich obrotach zbyt wielkiej różnicy nie będzie, waga też praktycznie ta sama będzie, może kilka kg różnicy.  Niektórzy powiedzą, że 4 w rzędzie nudna, bo z dołu nie jedzie, ale dla mnie to akurat zaleta dla kogoś nowego lub wracającego po wielu latach na motocykl. Musisz wejść na te 7-8 tys obrotów aby zaczęło się dziać coś bardziej fajnego ;) 

Jakieś Z800, Z750, FZ8, GSR750, tak na prawdę zależy jaki budżet.

Teraz, pedro2 napisał(a):

F800 chyba wszystkie mają 2 cylindry 

800-tki na pewno.