Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Wierzysz w taka propagande , elektryki, mam nadzieje że nie bede musiał takim jeżdzić

A ja chyba pójdę właśnie w stronę elektryka jak będę kupował jakiś samochód 

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał(a):

A ja chyba pójdę właśnie w stronę elektryka jak będę kupował jakiś samochód 

Chyba jeździsz w koło komina i po krajowkach i powiatowych drogach nie przekraczając 10km/h

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Chyba jeździsz w koło komina i po krajowkach i powiatowych drogach nie przekraczając 10km/h

Na około 15-18 tys km w sezonie to 14-16 tys km można powiedzieć że w koło komina , bo w jedną stronę jak jest 100-150 km to raczej w koło komina , i 300 na ładowaniu by sie zrobiło 

Rozmawiałem z gościem który ma KIA  ev6 z małą baterią coś 54kvh, to mówił że jezdzi normalnie , tak jak jezdził spalinówką , czyli te 120 było narmą , i więcej to przejezdżał 210-250 km , spalanie wynosiło średnio 25kvh/100km  +- 3 kvh zależnie jak agresywnie jezdzi , Tak że na baterii 80  te 300 km by przejechał bez niczego , czyli w moim przypadku ładowania prawie wyłącznie w domu z paneli których docelowo była by nadwyżka 

Wiadomo że najlepiej żeby był jakiś spalinowiec drugi w domu w razie ,,w''  ale i teraz mając spalinówkę jakąś lepszą  to zazwyczaj druga stoi chociażby po to żeby gdzieś po polach czy np podwieść coś jakieś ziarno czy co innego , gdzie szkoda nowego babrać , więc urozmaicenie jest potrzebne 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

z jakiego powodu?

Ropa przecież tanieje i dolar też bardzo nisko stoi...

Jak z jakiego...upadlince tory wysadzają, chwilą jak wkręca nas do wojny wtedy wszystko w górę pójdzie i to ostro. 

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał(a):

Na około 15-18 tys km w sezonie to 14-16 tys km można powiedzieć że w koło komina , bo w jedną stronę jak jest 100-150 km to raczej w koło komina , i 300 na ładowaniu by sie zrobiło 

Rozmawiałem z gościem który ma KIA  ev6 z małą baterią coś 54kvh, to mówił że jezdzi normalnie , tak jak jezdził spalinówką , czyli te 120 było narmą , i więcej to przejezdżał 210-250 km , spalanie wynosiło średnio 25kvh/100km  +- 3 kvh zależnie jak agresywnie jezdzi , Tak że na baterii 80  te 300 km by przejechał bez niczego , czyli w moim przypadku ładowania prawie wyłącznie w domu z paneli których docelowo była by nadwyżka 

Wiadomo że najlepiej żeby był jakiś spalinowiec drugi w domu w razie ,,w''  ale i teraz mając spalinówkę jakąś lepszą  to zazwyczaj druga stoi chociażby po to żeby gdzieś po polach czy np podwieść coś jakieś ziarno czy co innego , gdzie szkoda nowego babrać , więc urozmaicenie jest potrzebne 

Na autostradzie 160-180 to te baterie chyba się nie nadają i tak jak trzeba jechać na drugi koniec polski. Tak koło domu na codzień to może i tak, ale jestem zdania że te auta nie mają przyszłości. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Na autostradzie 160-180 to te baterie chyba się nie nadają i tak jak trzeba jechać na drugi koniec polski. Tak koło domu na codzień to może i tak, ale jestem zdania że te auta nie mają przyszłości. 

99% moich kilometrów to w obrębie 100km

Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Tak koło domu na codzień to może i tak, ale jestem zdania że te auta nie mają przyszłości. 

Technologia się rozwija, niech wykombinują pojemniejsze baterie, zasięg autostradowy 600-700km i wiele się może zmienić ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

zasięg autostradowy 600-700km i wiele się może zmienić ;) 

Niektóre marki samochód szczycą się taka pojemnością baterii. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Niektóre marki samochód szczycą się taka pojemnością baterii. 

Tak, test wykonany z prędkością 100km/h jadąc za ciężarówką xD Mówię o tempomacie na 150km/h ;) Czyli realnie jakieś 135-140, zależy jak w danym samochodzie licznik przekłamuje. I z włączoną klimatyzacją/ogrzewaniem xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
W dniu 17.11.2025 o 06:15, Tomasz0611 napisał(a):

Taniej po 5,90 niż po 8zł nie powiem za kogo ...

Dziś widziałem na Orlenie 6.69 a porównywać to do okresu kiedy było po 8 zł to trzeba być nie normalnym. Ile dziś kosztuje dolar i baryłka a ile teraz. Doją nas nieźle a ludzie za PiSu to było 8 zł no ja pier.....

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał(a):

Da się poniżej 20 kw zejść elektrykiem bez problemu w trasie , to tak jak  spalinowym jeden spali 8 litrów a drugi zejdzie do 6 

Oczywiście że się da , ale podałem ok 25 trzeba liczyć żeby jezdzić normalnie bez patrzenia na licznik , a jak się tylko człowiek by dostosował do jazdy według przepisów to już mamy gwarantowane zużycie poniżej 20 kvh jeśli tylko nie jezdzimy trasami szybkiego ruchu . TYLKO kto jezdzi zgodnie z przepisami , chyba jedynie tam gdzie zazwyczaj stoją to się zwalnia 

No i jeszcze jak kto umie wykorzystać rekuperację , to również troche km mu przybędzie na przejazd 

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, test wykonany z prędkością 100km/h jadąc za ciężarówką xD Mówię o tempomacie na 150km/h ;) Czyli realnie jakieś 135-140, zależy jak w danym samochodzie licznik przekłamuje. I z włączoną klimatyzacją/ogrzewaniem xD 

To się od razu zaznacza a nie pisze się że nie ma możliwość 600-700 km zrobienia w standardowej jeździe. 

Na autostradzie nie każdy jeździ jak wariat. 

Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

TYLKO kto jezdzi zgodnie z przepisami

wbrew pozorom to ile się szybciej dojedzie ? na krótkich odcinkach kilku km . to 1 minuta ? nawet na trasach 400 km to te 30 minut to nie jest aż tak dużo jak sie jedzie raz na jakiś czas 

Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To się od razu zaznacza a nie pisze się że nie ma możliwość 600-700 km zrobienia w standardowej jeździe. 

Na autostradzie nie każdy jeździ jak wariat. 

Ale prędkości które podałem to nie jak wariat, zgodnie z przepisami.