Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

3 razy takie koszta  bo u nas jeden pracownik musi utrzymywać 3 albo i 5 biurowych bo każdy pcha tam swoich. Później jeszcze wszyscy darmowy węgiel mają do końca życia itd. Zrobić porządek i będzie kosztował tyle co w USA czy tej Australii 

jak może kosztować tyle co tam jak u nas się wydobywa z kilometra pod ziemią a tam łopatą dźgnie i mają węgiel odkrywkowo a i tak zmniejszają wydobycie cały czas bo węgiel to prehistoria 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tigon napisał(a):

A i czas szybko leci z już wkrótce umowy na 80% się po kończą to co drugi tak będzie robił z licznikami 🤣

5 lat i koszt instalacji się zwrócił, teraz będzie tylko zarabiać ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tigon napisał(a):

A i czas szybko leci i już wkrótce umowy na 80% się pokończą to co drugi tak będzie robił z licznikami 🤣

każdemu na starych zasadach już się wrócił koszt montażu

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak ktoś nie wie na czym to polega i łyka głupoty przedstawicieli, jeszcze ta cena instalacji u tego gościa co najmniej 2x za duża na obecne realia ... Gość po prostu dał się skroić przedstawicielom ...

Sam mam panele, tylko na starych zasadach, i jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji.

A teraz byś  założył ?

Opublikowano
Teraz, wilkołak napisał(a):

A teraz byś  założył ?

Na tych zasadach co są teraz ? Pewnie nie, musiałbym dokładnie policzyć, ale pewnie bez jakiegoś magazynu energii to bez sensu ...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

5 lat i koszt instalacji się zwrócił, teraz będzie tylko zarabiać ...

To zużywasz dużo energi , mi liczyli z 10 lat temu to zwrot po 16 latach, 

Magazyn energi to może w domu , ale na gospodarstwie gdzie prąd tylko okresowo duzo idzie np. przedmuchać zboże w silosach po żniwach , suszarnia w kukurydzy, to nie zda egzaminu

Edytowane przez wilkołak
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak może kosztować tyle co tam jak u nas się wydobywa z kilometra pod ziemią a tam łopatą dźgnie i mają węgiel odkrywkowo a i tak zmniejszają wydobycie cały czas bo węgiel to prehistoria 

Tam sam im od razu do elektrowni idzie. 
prehistoria a rozwijające się państwa stoją na węglu. Niemcy wykupują nasze złoża ale prehistoria 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

To zużywasz dużo energi , mi liczyli z 10 lat temu to zwrot po 16 latach, 

Czy ja wiem czy dużo, z 9000-9500kWh rocznie około, zależy ile idzie na nawadnianie, instalacja 9.9kWp produkuje mi około 10.500kWh rocznie, autokonsumpcja na poziomie około 33%.

10 lat temu to komponenty były jeszcze bardzo drogie, to co ja płaciłem w 2020 teraz by zrobił z 25% taniej na pewno ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Tigon napisał(a):

A i czas szybko leci i już wkrótce umowy na 80% się pokończą to co drugi tak będzie robił z licznikami 🤣

Czyli co ci co maja na strych zasadach , to im zmienią , na obecne ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Magazyn energi to może w domu , ale na gospodarstwie gdzie prąd tylko okresowo duzo idzie np. przedmuchać zboże w silosach po żniwach , suszarnia w kukurydzy, to nie zda egzaminu

U mnie zda, dużo latem w nocy chodzi deszczownia, chłodnia, dużo latem produkuję ale i dużo zużywam.

Foto to nie jest coś co montujesz i Ci się na pewno opłaca, trzeba rozsądnie wszystko policzyć, zastanowić się jak wygląda zużycie prądu i wtedy można dojść do poprawnych wniosków.

• Like 1
Opublikowano

To jaki wielki ten magazyn , do deszczowni woda z studni głębinowej to potrzeba prądu , jak tam silnik z 20 KW

Nie no gdzie, ja nie mam takiej wielkiej pompy ;) 6kW jest silnik, chodzi około 8-9h w nocy czyli potrzeba 48-55kWh na jedną noc nawadniania.

Opublikowano (edytowane)

Mi się nie opłaca zakładanie tej fotowoltaiki odkąd założyłem światła LED to rachunki o połowę oni może tak mało prądu ciągną że nawet licznika nie ruszają,a licznik mam jeszcze z prl.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

U nas kopią na 150 metrów żeby wody nie zabrakło, gdzie Ty mieszkasz że wode wiadrem idzie zaciągnąć

Mazowieckie, okolice Sochaczewa, w okolicach Czerwińska nad Wisłą mają studnie gdzie pompę wpuszcza się na 15m, a studnie kopie na 25-30m i wody jest nie do przebrania ...

Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał(a):

Bo u was deszczownia na deszczowni. Wyciągacie ile się da to i będzie coraz głębiej 

W moim rejonie pojedyncze sztuki , na calej gminie dwie

Opublikowano
34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przy tych cenach prądu co są teraz w ciągu 10 lat zwróci się dwukrotnie ...

ale nie przy taryfie ty[u C, a rolnikom teraz od razu walą taryfy typu C i prąd bez ograniczeń cenowych

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Chyba ma być nabór... na elektryki ... ruszaj

Ale ta miał być sponsor na 100% a nie na 20

19 minut temu, Strongman napisał(a):

Mi się nie opłaca zakładanie tej fotowoltaiki odkąd założyłem światła LED to rachunki o połowę oni może tak mało prądu ciągną że nawet licznika nie ruszają,a licznik mam jeszcze z prl.

Oj Wiesiu, Wiesiu, nawet gimbusy wiedzą, że największe zużycie jest z urządzeń grzewczych, silników, a nie z żarówek.

Teraz, to nikomu się nie opłaca,

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał(a):

ale nie przy taryfie ty[u C, a rolnikom teraz od razu walą taryfy typu C i prąd bez ograniczeń cenowych

Ja mam nadal na G, jakby mieli mnie przenieść na C to na pewno bym nie montował na nowych zasadach...

4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Teraz, to nikomu się nie opłaca,

No teraz to tylko monterom się opłaca xD 

Opublikowano (edytowane)

Używam tak samo jak uzywałem, a mam 22kv na 40A bezpiecznikach i zmiana żarówek w całym gospodarstwie tak zmniejszyła zużycie . Jeszcze w sumie lodòwki wymienione na nowe a 4 sztuki.

Silniki tez mam nie małe ale codziennie nie pracują 

Edytowane przez Strongman