Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

3 razy takie koszta  bo u nas jeden pracownik musi utrzymywać 3 albo i 5 biurowych bo każdy pcha tam swoich. Później jeszcze wszyscy darmowy węgiel mają do końca życia itd. Zrobić porządek i będzie kosztował tyle co w USA czy tej Australii 

jak może kosztować tyle co tam jak u nas się wydobywa z kilometra pod ziemią a tam łopatą dźgnie i mają węgiel odkrywkowo a i tak zmniejszają wydobycie cały czas bo węgiel to prehistoria 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tigon napisał(a):

A i czas szybko leci z już wkrótce umowy na 80% się po kończą to co drugi tak będzie robił z licznikami 🤣

5 lat i koszt instalacji się zwrócił, teraz będzie tylko zarabiać ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tigon napisał(a):

A i czas szybko leci i już wkrótce umowy na 80% się pokończą to co drugi tak będzie robił z licznikami 🤣

każdemu na starych zasadach już się wrócił koszt montażu

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak ktoś nie wie na czym to polega i łyka głupoty przedstawicieli, jeszcze ta cena instalacji u tego gościa co najmniej 2x za duża na obecne realia ... Gość po prostu dał się skroić przedstawicielom ...

Sam mam panele, tylko na starych zasadach, i jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji.

A teraz byś  założył ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

5 lat i koszt instalacji się zwrócił, teraz będzie tylko zarabiać ...

To zużywasz dużo energi , mi liczyli z 10 lat temu to zwrot po 16 latach, 

Magazyn energi to może w domu , ale na gospodarstwie gdzie prąd tylko okresowo duzo idzie np. przedmuchać zboże w silosach po żniwach , suszarnia w kukurydzy, to nie zda egzaminu

Edytowane przez wilkołak
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak może kosztować tyle co tam jak u nas się wydobywa z kilometra pod ziemią a tam łopatą dźgnie i mają węgiel odkrywkowo a i tak zmniejszają wydobycie cały czas bo węgiel to prehistoria 

Tam sam im od razu do elektrowni idzie. 
prehistoria a rozwijające się państwa stoją na węglu. Niemcy wykupują nasze złoża ale prehistoria 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

To zużywasz dużo energi , mi liczyli z 10 lat temu to zwrot po 16 latach, 

Czy ja wiem czy dużo, z 9000-9500kWh rocznie około, zależy ile idzie na nawadnianie, instalacja 9.9kWp produkuje mi około 10.500kWh rocznie, autokonsumpcja na poziomie około 33%.

10 lat temu to komponenty były jeszcze bardzo drogie, to co ja płaciłem w 2020 teraz by zrobił z 25% taniej na pewno ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Tigon napisał(a):

A i czas szybko leci i już wkrótce umowy na 80% się pokończą to co drugi tak będzie robił z licznikami 🤣

Czyli co ci co maja na strych zasadach , to im zmienią , na obecne ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Magazyn energi to może w domu , ale na gospodarstwie gdzie prąd tylko okresowo duzo idzie np. przedmuchać zboże w silosach po żniwach , suszarnia w kukurydzy, to nie zda egzaminu

U mnie zda, dużo latem w nocy chodzi deszczownia, chłodnia, dużo latem produkuję ale i dużo zużywam.

Foto to nie jest coś co montujesz i Ci się na pewno opłaca, trzeba rozsądnie wszystko policzyć, zastanowić się jak wygląda zużycie prądu i wtedy można dojść do poprawnych wniosków.

• Like 1
Opublikowano

To jaki wielki ten magazyn , do deszczowni woda z studni głębinowej to potrzeba prądu , jak tam silnik z 20 KW

Nie no gdzie, ja nie mam takiej wielkiej pompy ;) 6kW jest silnik, chodzi około 8-9h w nocy czyli potrzeba 48-55kWh na jedną noc nawadniania.

Opublikowano (edytowane)

Mi się nie opłaca zakładanie tej fotowoltaiki odkąd założyłem światła LED to rachunki o połowę oni może tak mało prądu ciągną że nawet licznika nie ruszają,a licznik mam jeszcze z prl.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

U nas kopią na 150 metrów żeby wody nie zabrakło, gdzie Ty mieszkasz że wode wiadrem idzie zaciągnąć

Mazowieckie, okolice Sochaczewa, w okolicach Czerwińska nad Wisłą mają studnie gdzie pompę wpuszcza się na 15m, a studnie kopie na 25-30m i wody jest nie do przebrania ...

Opublikowano
34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przy tych cenach prądu co są teraz w ciągu 10 lat zwróci się dwukrotnie ...

ale nie przy taryfie ty[u C, a rolnikom teraz od razu walą taryfy typu C i prąd bez ograniczeń cenowych

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Chyba ma być nabór... na elektryki ... ruszaj

Ale ta miał być sponsor na 100% a nie na 20

19 minut temu, Strongman napisał(a):

Mi się nie opłaca zakładanie tej fotowoltaiki odkąd założyłem światła LED to rachunki o połowę oni może tak mało prądu ciągną że nawet licznika nie ruszają,a licznik mam jeszcze z prl.

Oj Wiesiu, Wiesiu, nawet gimbusy wiedzą, że największe zużycie jest z urządzeń grzewczych, silników, a nie z żarówek.

Teraz, to nikomu się nie opłaca,

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał(a):

ale nie przy taryfie ty[u C, a rolnikom teraz od razu walą taryfy typu C i prąd bez ograniczeń cenowych

Ja mam nadal na G, jakby mieli mnie przenieść na C to na pewno bym nie montował na nowych zasadach...

4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Teraz, to nikomu się nie opłaca,

No teraz to tylko monterom się opłaca xD 

Opublikowano (edytowane)

Używam tak samo jak uzywałem, a mam 22kv na 40A bezpiecznikach i zmiana żarówek w całym gospodarstwie tak zmniejszyła zużycie . Jeszcze w sumie lodòwki wymienione na nowe a 4 sztuki.

Silniki tez mam nie małe ale codziennie nie pracują 

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v