Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał(a):

Niecwiem z czego się hahać 🤔 najpierw trzeba znać temat...

A toś se adresata wybrał. Chyba najgorzej jak można.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Znam tego czlowieka 30 lat czemu mam nie wierzyć? To była zwykłą rozmowa 

....

Nowocześniej to pewnie jest, ale koszty astronomiczne. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie znam człowieka 🤷‍♂️ i nie wybierałem 🤷‍♂️ sam przylazł ...

Ale to było o mnie z tym chachaniem, dlatego taka odpowiedź.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Jeździć własnym samochodem jest drożej niż autobusem to autobs wybierasz 🤔🤦

A zapytsm jakie ciągniki masz ?

Mam i stare ursusy i 2 NH, 1 deutz.

Każdy sa swoje zadania w gospodarstwie.

Opublikowano

Teoretycznie zaden inny kraj nie rozbroil sie tak jak Polska. I to juz miara zachowań naszych polityków/wojskowych. Jak dla mnie to był bład, nie tylko z kwestii finansowych.

Opublikowano

Może wroc na poprzednia stronę i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Gdzie jest napisane ,że mamy tylko starym sprzętem pracowac?? Oddaliśmy za darmo i teraz mamy dostac inne/nowe za opłatą. Tobie się wydaje, że to dobra transakcja?

Jakby USA dała za samo to ok. Ale jankes nic nigdy za darmo nie dają. Czego nie rozumiesz?

Chodziło o sprzet wojskowy.

Slawek74 oddaje za darmo  (przykładowo) 10 letniego NH i w zamian dostanie za 2 lata nowego JD ale trzeba zapłacić za niego. Oczywiście spoko, damy na maly procent... uważasz ,że to dobra oferta?? 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Marl napisał(a):

Sojusznik zza oceanu też pewnie kazał wysyłać nawozy do wschodniego kraju ogarniętego wojną. W ramach "pomocy bratniemu krajowi", pewnie za darmo.

To tak jak z uzbrojeniem: oddajcie za darmo stare/zmodernizowane a w zamian dostarczymy Wam nowe. Spoko, pożyczymy Wam kase... 

Tak jest jak nie mamy swojego rozumu...a ludzie dalej śpią i jeszcze zbiórki robią 😑

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał(a):

Powiedział to, co dowództwo mu w jednostce kazało mówić oficjalnie.

Jak już, to w Garnizonie, nie w Jednostce, skoro sam jest jej Dowódcą 😎

4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Bardziej miałem na myśli stosowanie na przestrzeni 20lat w stecz a teraz . 

I tak robisz to nielegalnien😛

To co będziem jeszcze kulik robić czy nie 🤔

Tego nikt nie wie, dlatego pseudo  prognozy na więcej niż 10 - 12 dni, obarczone są błędem conajmniej 70 cio procentowym.

Opublikowano
8 godzin temu, Marl napisał(a):

Może wroc na poprzednia stronę i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Gdzie jest napisane ,że mamy tylko starym sprzętem pracowac?? Oddaliśmy za darmo i teraz mamy dostac inne/nowe za opłatą. Tobie się wydaje, że to dobra transakcja?

Jakby USA dała za samo to ok. Ale jankes nic nigdy za darmo nie dają. Czego nie rozumiesz?

Chodziło o sprzet wojskowy.

Slawek74 oddaje za darmo  (przykładowo) 10 letniego NH i w zamian dostanie za 2 lata nowego JD ale trzeba zapłacić za niego. Oczywiście spoko, damy na maly procent... uważasz ,że to dobra oferta?? 

Tu nie mowa o oddaniu 10latka a 30/40 takie było zacofanie ...

Opublikowano

Użytkuje 92 ha, ale wśród nich jest c-330,c-350,mf255.kiedys takimi dziadek i tata pracował. Zostały i służą praktycznie w uprawie tytoniu i ziemniakow. Wiem, ze stare ale potrzebne w sezonie.

4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

To iile masz ha że conajmniej 5 traktorów

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Tu nie mowa o oddaniu 10latka a 30/40 takie było zacofanie ...

Oddane za darmo stare , jak również fabrycznie nowe. Jankes da nam w zamian inne ale to będzie dodatkowo kosztować. I to jest meritum sprawy. 

Opublikowano
54 minuty temu, wilkołak napisał(a):

To iile masz ha że conajmniej 5 traktorów

Ja mam 4 na ,,3ha,, 🤭😁

40 minut temu, Marl napisał(a):

Użytkuje 92 ha, ale wśród nich jest c-330,c-350,mf255.kiedys takimi dziadek i tata pracował. Zostały i służą praktycznie w uprawie tytoniu i ziemniakow. Wiem, ze stare ale potrzebne w sezonie.

Oddane za darmo stare , jak również fabrycznie nowe. Jankes da nam w zamian inne ale to będzie dodatkowo kosztować. I to jest meritum sprawy. 

Stać nas 😎

Opublikowano

jak to jest ze ekologia to bzdury,zmian klimatu nie ma, zielony lad do kosza a wy w styczniu juz sracie w gacie z nawozem ???

czemu nie siejecie jak ojcowie w kwietniu ???? 

10 miesiecy jestescie przeciw a 2 za ?? myslenie tylko wtedy wlaczacie ??

W dniu 31.01.2025 o 21:55, mysza103 napisał(a):

A widzisz różnicę ceny gazu w latach 2022- 2023, gdzie mocznik kosztował te 4-5 tys , A w latach 2024-2025 ? Jak by tak to porównać to trzeba by dzisiaj cenę mocznika pomnożyć  x 3 zeby mieć porównanie 

20250131_214751.jpg

swinie tanie ze szok a w sklepach cos potanialo ??

pszenica za pol darmo a chleb drozeje ciagle..

inaczej ma byc z nawozami ??-prad,paliwo,wyplaty .podatki .. 

W dniu 31.01.2025 o 22:37, Tigon napisał(a):

prościej zapytać co eksportujemy xD 

Na szczęście ludzie żreć muszą, a produkcja nawozów jednak jest ważna a tyle co dziś ga produkuje to i tak w razie W nie wiem czy by te 50kg na hektar starczyło.

Niestety nie bo było dużo gadki w TV o odejściu od zielonego ładu ale teraz w portalach informacyjnych piszę że zielony ład musi być kontynuowany jednak zajdą w nim zmiany ram czasowych, czyli całe nic się nie zmieni.

sprawdz statystyki..samej zywnosci ile eksportujemy.. 

wy w polsce wschodniej nie powinniscie sie wypowiadac o przemysle..u nas autobusy pracownicze woza ludzi do fabryk a u was ??

W dniu 1.02.2025 o 07:26, krzychu121 napisał(a):

Jak tam panowie nie czujecie że zrobili nas w uja z możliwością nawożenia azotem?  
Na mapce pojawiło się tylko kilka powiatów a powinna praktycznie cała Polska 

taa -cala polska.. cala polska to troche wiecej niz "mazowieckie czarnoziemy ""

21 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Były w Polsce południowej praktycznie wszędzie tam gdzie się nie pokazał kolor żółty na mapie , bo cały tydzień była  najcieplejszy właśnie Polska południowa,  ale już  z czwartku na piątek wtargnął do Polski chłód, i właśnie ładnie to widać na tej mapie gdzie , cały tydzień średnia dobowa była 5-7 stopni a w piątek średnia ok 2 stopni wyszła i przekreśliło wcześniejsze dni 

w nocy -4 w dzien +10 ,snieg byl ale stopnial,bloto wszedzie..

20 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Masz rację. Komputer wszystko załatwia i jest nie omylny. I nikt nie ingeruje w to jak wylicza poszczególne dane. Samo się wszystko robi. Urządzenia pomiarowe też same się stawiają . Nikt ich nie buduje ani nie kalibruje. Z tego co pokazało img średnia 3.3 jak dobrze pamiętam. Za poprzednie dni ponad 6 stopni. Że też ludzie są jeszcze tak naiwni. Masakra. Zresztą  juz zostało to pokazane w aplikacji suszowej. Pola przez miedzę. Jeden 8% strat w kukurydzy a zaraz obok 59%.  I to w całej Polsce takie cyrki. Chcesz powiedzieć ze deszcz padał tylko do granicy ??? 

porownujesz swoj najtanszy termometr z tym ze stacji pogodowej ??

wiesz jak sa prowadzone pomiary ?? na jakiej wysokosci sa sprzety ??

ja tez tak mam -w jednej wsi onw a w drugiej nie -a w polu nawet miedzy brak..

16 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Ja dziś założyłem rozsiewacz, w poniedziałek albo wtorek atakuje. U mnie już dziś się pokazały pierwsze traktory, tylko dziś jest na plusie i trochę mokro. Na pierwszy strzał mocznik, jakiś wschodni ale duża granulacja i nie ma pyłu.

poczytaj troche o dzialaniu nawozow na wiosne...

16 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Wiosna idzie... nasz okoliczny dostawca sporo nawozu wywiózł w tym tygodniu a i sporo ludzi zboże sprzedawało....

Jacusia trzeba pytać on wyliczy 🤭😁

ty po szkole specjalnej lepiej potrafisz 😂

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v