Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, mysza103 napisał(a):

Tanio , tylko na uj komuś takie piachy ( chyba że jakiś piaskowiec otworzy ,czy coś takiego) jak nie jest to w jakiejś lokalizacji żeby to pod jakieś wiatraki oddać czy fotowoltaike  czy inne biznesy robić to uprawa tego nie ma sensu . A niech jeszcze zabiorą dopłaty,  to nikt na to nie będzie chciał spojrzeć,  a nie że sprzeda to potem dużo drożej 

Tez tak myślałem ze nikt nie spojrzy ale jak ktoś ma i dobre pole to sprzeda i z tym dobrym w pakiecie i te złe.

Tylko ze umnie psują cenę ziemi te pieczarkarnie, ktoś kupi piachury i sobie na wiezie i się rodzi ,jak by tego nie było to pewnie tak jak mówisz.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Teraz, PRIMO napisał(a):

@Agrest i wygrałeś coś?🤔

To nie ten konkurs. To bezpłatna próby glebowe. 15szt do 50ha, 40 sztuk powyżej 50ha.

A w grunt to urodzaj wygrałem 1000zł

Opublikowano
11 godzin temu, Marl napisał(a):

Wystarczy dwóch potencjalnych kupujących i nawet byle jaka działka rolna robi się mega droga...

Była "żwirownia" na sprzedanie, 4ha w jednym kawałku, 2.7ha VI klasy i reszta V, kobitka chciała 30tys za ha, kupił ktoś w końcu po 22 z tego co słyszałem, do mnie ostatni raz dzwoniła z ofertą 25 za ha, ale po co mi taka ziemia, zboże czy kukurydza przy takiej pogodzie jak ostatnio uda się raz na 5 lat, wiatraki nie ma szans bo po sąsiedzku zabudowania, koparki i ciężarówki pod wydobycie piasku też nie mam...

Opublikowano
15 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Ciekawe czy nie będzie tak że ludzie przekształcą a później zrobią podatek wysoki od działek budowlanych niezabudowanych i ludzie będą musieli szybko sprzedać tę działkę lub płacić podatek wysoki 😂

Nie będzie mam 15 działek tak wytyczonych i 14 normalnie obrabiam i płace zwykły podatek od całości gruntów bo działki nie są wyłączone z produkcji rolnej 

Opublikowano
Teraz, korasss napisał(a):

Nie będzie mam 15 działek tak wytyczonych i 14 normalnie obrabiam i płace zwykły podatek od całości gruntów bo działki nie są wyłączone z produkcji rolnej 

Narazie tak a skąd wiesz czy tego nie zmienią i nie przyjdzie ci płacić zawsze coś mogą zmienić 

Opublikowano
4 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Narazie tak a skąd wiesz czy tego nie zmienią i nie przyjdzie ci płacić zawsze coś mogą zmienić 

Nie bój żaby nic nie zmienia ,kto nie ryzykuje ten nie pije szampana

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Agrest napisał(a):

Co innego jak nie rolnik ma 0,3 ha budowlanej.

to jest chyba do 1 ha . kiedys ojciec mi przepisał 0,93 ha. i mimo ze 5 klasa miałem duzy podatek i to nie była budowlana . to była moja jedyna ziemia wtedy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ja kupił Polskie nawozy był i import ale to niewielka różnica na tonie, nie mam zaufania do produktów ze wschodu bo każdy wie jak tam jest,tylko łapówki i wszystko na odpierdziel może tez być inny skład niż piszą,kiedyś kupiłem to musiałem przez sito do rozsiewacza wsypywać bo granule byli jakoś zgrzane,grudy byli nie do rozbicia 

Opublikowano
16 godzin temu, Agrest napisał(a):

Wchodzą miejscowe plany zagospodarowania i ograniczenia w przekształcaniu działek.

Zwłaszcza miastowi którzy uwierzyli że wąska działka w trzeciej linii zabudowy 10km od miasta z 5tys ludności to marzenie wielu i receptą na pewny zysk. I jeszcze zapomnieli przekształcić na budowlaną

Jak plan jest w trakcie czy tam już uchwała podjęta jakaś można jeszcze zrobić coś? I od czego zacząć bo potrzeba mi w polu z pół hektara działki 

6 godzin temu, jarecki napisał(a):

gmina okresla potencjalny zakres możliwosci użytkowania danego gruntu , dla obecnych posiadaczy nic to nie zmienia ,bo jak działka jest przy drodze asfaltowej to i tak w większosci przypadków przeznaczenie jest pod zabudowe lub działalnosc 

A jak u mnie robią plany pod turbiny i wyznaczone na czerwono jest wszędzie że to teren rolniczy i pod budowę turbin. A mi potrzeba zrobić dzialje w polu 

Opublikowano
16 minut temu, Strongman napisał(a):

Ja kupił Polskie nawozy był i import ale to niewielka różnica na tonie, nie mam zaufania do produktów ze wschodu bo każdy wie jak tam jest,tylko łapówki i wszystko na odpierdziel może tez być inny skład niż piszą,kiedyś kupiłem to musiałem przez sito do rozsiewacza wsypywać bo granule byli jakoś zgrzane,grudy byli nie do rozbicia 

To się dałeś nabór w butelke. Gwarantuje że jakby import nie trzymał parametrów to ga pierwsza by wszczęła awanturę na ten temat. 

• Like 5
Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał(a):

Ja kupił Polskie nawozy był i import ale to niewielka różnica na tonie, nie mam zaufania do produktów ze wschodu 

Kilka ładnych lat stosowałem Bielfoske, która jest niczym innym jak importem ze wschodu workowanym u nas, certyfikat jak na nawóz z polskich wytwórni a 100-150 na tonie był tańszy ... A jeszcze 2% azotu było więcej niż w naszej 6-tce ...

Opublikowano
19 minut temu, alfa napisał(a):

Jak plan jest w trakcie czy tam już uchwała podjęta jakaś można jeszcze zrobić coś? I od czego zacząć bo potrzeba mi w polu z pół hektara działki 

A jak u mnie robią plany pod turbiny i wyznaczone na czerwono jest wszędzie że to teren rolniczy i pod budowę turbin. A mi potrzeba zrobić dzialje w polu 

w trakcie prac nad planem można wnosić swoje uwagi , więc zamiast tu się pytać proponuje udać się do urzędu gminy 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Była "żwirownia" na sprzedanie, 4ha w jednym kawałku, 2.7ha VI klasy i reszta V, kobitka chciała 30tys za ha, kupił ktoś w końcu po 22 z tego co słyszałem, do mnie ostatni raz dzwoniła z ofertą 25 za ha, ale po co mi taka ziemia, zboże czy kukurydza przy takiej pogodzie jak ostatnio uda się raz na 5 lat, wiatraki nie ma szans bo po sąsiedzku zabudowania, koparki i ciężarówki pod wydobycie piasku też nie mam...

Za 22 tys. to nawet bym się nie zastanawiał, taniej już nie będzie

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, bizon1994 napisał(a):

Bardzo dobra do uprawy talerzowka 🤭

Kwiatki pszczolkom, później poplon,bezorka i dalej Kwiatki. Szybszy zwrot jak z dobrej za 100

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, bizon1994 napisał(a):

Dzieci już piaskownicę mają, a ja za stary na zabawy w piaskownicy xD 

48 minut temu, HF86 napisał(a):

Kwiatki pszczolkom, później poplon,bezorka i dalej Kwiatki. Szybszy zwrot jak z dobrej za 100

Jak nie skasują dopłat do kwiatków, bo wtedy zostaniesz z nic nie wartą ziemią ...

Opublikowano

Dostałem teraz takiej 1,3 ha i wszystko co uzyskam to moje. Działka ma nie zarastać, jedyny warunek. Także gramy na zasadach cioci uni i zielonych oszołomów 🤭

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v