Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Przy działce z zasadwoyj ph wypłacili kasę z tego ekoschematu to niewiem co tam kombinujesz z niskim ph 😅

bo mi w odr mówili że tylko jak ph poniżej 5,5 to przysługuje rozszerzony wariant do działki.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez boogie7
Opublikowano (edytowane)

Chyba mówisz o prognozie na 25? Że to wiecznie trwać nie będzie to było wiadomo od początku bo budżet na dopłaty taki jak wcześniej, hektarów podobnie to logiczne, że średnia dopłatą w kraju się nie zmieni. To było 5 minut na ciągnięcie po 2 tys dopłaty do ha.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
14 minut temu, boogie7 napisał(a):

I już mieć nie będziesz. Zdajesz chyba sobie sprawę z tego, że za 2024 stawka za integrowaną jest okrojona z 819 do 275 zł/ha, bezorka z 252 na 85 zł, zróżnicowana struktura z 225 na 135 😎

Daj źródło tych informacji 🤔

Opublikowano (edytowane)
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Prognoza na 2025, ma być okrojona bezorka i integrowana w zbożach . Za to będzie większa dopłata do zintegrowanej w owocach i warzywach i nowy ekoschemat pod materiał siewny.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.01.2025 o 12:26, GRZES1545 napisał(a):

Edytowane przez boogie7
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

To przy tych kosztach certyfikatu to dużo ludzi zrezygnuje z IP.  Jeśli to się potwierdzi . 

O to im chyba chodzi, że w zbożach w sumie wielkich wymagań nie ma a kasy za to było ...

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

DLATEGO NIE POWINNO BYC DOPŁAT DO WAPNA , JAKI SENS DOPŁACAĆ KONBINATOROM , ALBO TYM  co zdegradowali ziemie

100 kg dapu to według ciebie za duzo , według mnie za malo 150 musi być na dobry plon, no i na 800 ton kukurydzy słoma do suszenia za 5 tysi, chyba liczysz cene zbioru , kto ci daje za darmo to spresowania

przy bardzo wysokich zawartościach fosforu (gdzieś wkleiłem wyniki badań ) po co ?a słoma rzeczywiście mam gratis i to prasa i zwożenie i siatka 

Opublikowano
12 minut temu, wilkołak napisał(a):

Zabezorke dali prawie 252 , nie pisz głupot

Za 2024 rok ??

Opublikowano
28 minut temu, boogie7 napisał(a):

I już mieć nie będziesz. Zdajesz chyba sobie sprawę z tego, że za 2024 stawka za integrowaną jest okrojona z 819 do 275 zł/ha, bezorka z 252 na 85 zł, zróżnicowana struktura z 225 na 135 😎

6 minut temu, boogie7 napisał(a):

W TAP było 

20250119_123246.jpg

Aleś odczytał ten artykuł.

Podali stawki i o ile są mniejsze, a Ty od obecnych stawek drugi raz odjąłeś. w takim systemie za rok byśmy dopłacali

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

O to im chyba chodzi, że w zbożach w sumie wielkich wymagań nie ma a kasy za to było ...

Jak czytałem metodyki to nie wiele mniej wymagań w zbożach. Notatnik też trzeba prowadzić, badania, szkolenie, kontrole itd. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

To za "uproszczenia" rzucali 420 za ha ? Ja "małorolny", z dopłat nie żyję, więc nie zgłębiam tematu

Opublikowano
1 minutę temu, boogie7 napisał(a):

To za "uproszczenia" rzucali 420 za ha ? Ja "małorolny", z dopłat nie żyję, więc nie zgłębiam tematu

Rzucali, ale to ma być ostatni rok jak tak płacą za uproszczenia, następna kampania ma być około 100 do ha.

Opublikowano (edytowane)

To jak wszystko ma byc po 100zl/ha i jednoczesnie podstawa co roku zmniejszana to gdzie ta kasa idzie? Chyba nie w ta strone te zrownanie doplat idzie, albo podstawa mala i ekoschematy dla chetny duze, albo podstawa duza, a ekoschematy małe. Zaraz wyjdzie, ze zeby zgarnac podstawe jak za lata wczesniejsze trzeba bedzie wszystkie ekoschematy stosowac i tak stana sie z "dla chetnych" obowiazkowe... wymuszone ekonomicznie

Edytowane przez asus921
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, asus921 napisał(a):

To jak wszystko ma byc po 100zl/ha i jednoczesnie podstawa co roku zmniejszana to gdzie ta kasa idzie?

Po prostu jest pewna kasa na ekoschematy, w pierwszej kampanii ludzie do końca nie wiedzieli co i jak, to i stawki były wyższe bo mniej chętnych było, teraz więcej chętnych do podziału to i stawki w dół ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, boogie7 napisał(a):

4pkt i miało być 400. Ceny bezorkowców wystrzeliły, chłopy u dilerów kawę wypili, dilerzy umowy z podpisem mają , a chłopu stawkę oyebali...

Na przyszły rok zamiast 4 będzie 3 pkt

Opublikowano
1 minutę temu, asus921 napisał(a):

To jak wszystko ma byc po 100zl/ha i jednoczesnie podstawa co roku zmniejszana to gdzie ta kasa idzie?

Urzędników z roku na rok więcej... 🤷‍♂️

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał(a):

4pkt i miało być 400. Ceny bezorkowców wystrzeliły, chłopy u dilerów kawę wypili, dilerzy umowy z podpisem mają , a chłopu stawkę oyebali...

Na przyszły rok zamiast 4 będzie 3 pkt

Ja 10 lat bezorkowo także mnie nie rusza i tak zostanę przy tym systemie chyba że do orki z tysiąc dopłaca 😅

Opublikowano

ale męczycie temat każdy coś słyszał a nie każdy zrozumiał -za 2024 opierdolili stawki za punkt a na 2025 obcięli punkty a określili stawkę na 100 zł np bezorka było 23 ponad 400 w 24 ponad 200 a w 25 ma być 300 po 100 za punkt dodatkowo dopłaty i tu mnie bili suma ha wdrożonych  ekoschematów na gospodarstwo do 300 czyli gospodarstwo 100 ha 3 ekoschematy 150 ha 2 ekoschematy a 200 ha 1,5 ekoschematów