Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał(a):

Wczoraj przyjechały nawozy, zamówienie początek czerwca.

NPK 8-20-30: 2558
Sol: 1705
Kizeryt: 1530
Polidap: 3265
Anvistar: 1603

6 godzin temu, yacenty napisał(a):

Po co zajmować się cenami brutto? VAT płynie.

Więc podane ceny są netto. Zakup detaliczny, po parę ton każdego nawozu. Z dostawą na gospodarstwo więc to też ma znaczenie 

To drogo w uj 

Dzisiaj by kupił taniej , przynajmniej u mnie , też detal , ale nie kupuję wcale bo mi się za drogo widzi 

Opublikowano

Ursusa do oprysków i nawożenia. Uprawa, siew i zbiór, to usługa.

Opublikowano
1 minutę temu, boogie7 napisał(a):

Ursusa do oprysków i nawożenia. Uprawa, siew i zbiór, to usługa.

No to chwała ci za patriotyzm. Mnie już wyleczyły polskie konstrukcje z takiej postawy. 

Druga sprawa to podziwiam Cię że wychodzisz na tym, korzystając z takiej ilości usług. 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To drogo w uj 

Dzisiaj by kupił taniej , przynajmniej u mnie , też detal , ale nie kupuję wcale bo mi się za drogo widzi 

Dziś jak zadzwoniłem do 3 punktów żaden nie miał pełnej oferty, więc musiałbym kupić u 2 i 2x zapłacić za transport ;)

Opublikowano
yacenty napisał:

Teraz, korasss napisał(a):

Zasadnicze pytanie , ceny netto czy brutto?

Po co zajmować się cenami brutto? VAT płynie.

Więc podane ceny są netto. Zakup detaliczny, po parę ton każdego nawozu. Z dostawą na gospodarstwo więc to też ma znaczenie 

bo nie kazdy jest na vacie i wtedy interesuje go tylko brutto wiec wypada pisac dokładnie i spojrzec dalej niz tylko na swoj pierdolnik

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Mario81 napisał(a):

jesli to było zamawiane poczatkiem czerwca i netto to ceny kosmos nawet jak na detal

Przecież to są cenny br utto.  A jeśli zapłacił tyle netto to słono przepłacił 

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał(a):

Dziś jak zadzwoniłem do 3 punktów żaden nie miał pełnej oferty, więc musiałbym kupić u 2 i 2x zapłacić za transport ;)

To Ty z drugiego końca Polski kupujesz te nawozy czy jak ze musisz dopłacać za transport? Ja mam dostawców w promieniu 50-80 km od domu i nie ważne czy ja zajadę do nich z przyczepa na plac po towar czy oni mi przywożą to cena jest taka sama i nikt nie myśli doliczać za transport.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pawel29 napisał(a):

To Ty z drugiego końca Polski kupujesz te nawozy czy jak ze musisz dopłacać za transport? Ja mam dostawców w promieniu 50-80 km od domu i nie ważne czy ja zajadę do nich z przyczepa na plac po towar czy oni mi przywożą to cena jest taka sama i nikt nie myśli doliczać za transport.

Ja mam od 1km do 4km do punktu i biorą do 30zł za tonę a jeden 10t mi przywiózł za 70zł.

Opublikowano
Godzinę temu, Pawel29 napisał(a):

Czyli transport jest wliczony w cenę towaru, a jeśli odbierasz go swoim transportem, to handlarz jest "do przodu", a chłop zadowolony 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Czyli transport jest wliczony w cenę towaru, a jeśli odbierasz go swoim transportem, to handlarz jest "do przodu", a chłop zadowolony 🤣

Myślę że masz rację i u każdego w cenie towaru jest wliczony ten transport bo wiadomo że utrzymanie samochodów i kierowców też kosztuje ale podam taki przyklad tam gdzie zaopatruje się w nawozy i cena z cennika zawsze jest stała niezależnie czy sam zabieram czy mi przywiozą to tam nonstop jest ruch i tylko kolejne tiry przyjeżdżają z towarem i co raz właściciele dokupują kolejne samochody i szukają  ludzi do pracy a mam jednego sprzedawcę który jest najbliżej mnie i u niego zawsze było daj 20-30 zł za transport to jak 20 lat temu sam wozil to i dalej sam wozi i nikogo nie zatrudnil a zajedziesz do niego to tylko siedzi w okno się patrzy bo nie ma klientów a nawozy ma podobnie cenowo jak reszta wkolo.

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

Jak kupujesz na auta to się podniexam o każde 10zl a jak kupuje pakiet to zbieram oferty żeby było wszystko bo później 1.5t nikt ci nie chce przywieźć.

Tu jak przejrzałem to oferta była dobra, dla mnie najważniejsze że towar już przy na podwórku i głową wolna od myślenia, szukania, kombinowania. A jak za 3 dni wejdzie embargo to niewykluczone że będą jaja z nawozem.

A tak, nawozem będę się martwił za rok

Opublikowano

Z dziwnymi firmami współpracujesz. Choćby w takim agroasie to możesz wziąć 5 gatunków nawozów po 5 ton i praktycznie masz to w cenie hurtowej. Byle to mieli wszystko u siebie na placu. Te najpopularniejsze zawsze mają. Czasami z kolegami robię wspólne zamówienie np kizerytu i przywożą do jednego gospodarstwa a robią 3 faktury 

Opublikowano

Zboże się sprzedawało po 1000 a azot był po 4k i się brało 

U mnie azot już kupiony z 3tygodnie temu, jutro jadę zamówić npk pod oziminy i wiosnę 2026 i pier*ole, albo stracę albo nie, ale nic nie wskazuje aby nawóz miał byc tańszy 

• Haha 1