Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dolomit z Radkowic działa i standart i premium superfosfat prosty też na lekkich przepuszczalnych ziemiach wszystko się dzieje szybciej mam i Rędziny i czerwone iły wyługowane i piachy żwirowe także mam porównanie

Opublikowano
Godzinę temu, Grab12 napisał(a):

Dolomit z Radkowic działa i standart i premium superfosfat prosty też na lekkich przepuszczalnych ziemiach wszystko się dzieje szybciej mam i Rędziny i czerwone iły wyługowane i piachy żwirowe także mam porównanie

porównanie to podniesienie ph od lat 80siątych wysypane setki ton jak nie tysiące i tak z tym podniesieniem ph słabo było po 2005roku szła kreda po 500 kg/ha i w 2015 już ph ponad 7 i trzeba sie hamować - hyba że traz działa temn dolomit ale sram na wszystkie dolomity stosuję  tylko sypką kredę 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Uwierz  działa , w dodatku magnez podnosi tylko to nie jedt wpno na szybkie podniesienie ph , jak spada poniżej 6,5 to sie sypie i jest OK

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano

Druga sprawa co wychodzi korzystniej czyli koszt efekt i jak mocno zakwaszające nawozy stosujesz nawet ilość opadów i wymywanie przed głupimi dopłatami do wapna to był odpad dosłownie grosze za 500 zł miałem 4 ośke 0-2 mm Morawicy wapień jurajski czyli 18 t towaru z przywozem na pole patelke radkowitu standart dolomit ale masz magnez za 1300 za 27t tylko koszty rosną bo jest dużo towaru do rozwiezienie po polu a kreda to super sprawa najmłodsze pokłady wapieni także i najlepiej rozpuszczalne teraz wszystko rozbija się o transport i bliskość kopalni a takto to wszystko jedno i to samo 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Polifoska 5 2450

Polifoska 6 2540

Sol potasowa 1800

Polidap 18 46 3300

Lhr cena brutto 

Moim zdaniem nieco spadną ceny. Jezeli nie to w ciagu 2-4 tygodni zanawiam

kuczyńska ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Grab12 napisał(a):

Druga sprawa co wychodzi korzystniej czyli koszt efekt i jak mocno zakwaszające nawozy stosujesz nawet ilość opadów i wymywanie przed głupimi dopłatami do wapna to był odpad dosłownie grosze za 500 zł miałem 4 ośke 0-2 mm Morawicy wapień jurajski czyli 18 t towaru z przywozem na pole patelke radkowitu standart dolomit ale masz magnez za 1300 za 27t tylko koszty rosną bo jest dużo towaru do rozwiezienie po polu a kreda to super sprawa najmłodsze pokłady wapieni także i najlepiej rozpuszczalne teraz wszystko rozbija się o transport i bliskość kopalni a takto to wszystko jedno i to samo 

Żałuje każdej złotówki wydanej na dolomit bo to wpływ pier**lonego lobbingu oszustów i w to są zamieszani i biorą działkę pracownicy niektórych OSCHR .Próbki biorą raz na kilkalat z górnych pokładów a na pola  później mielą skałę -odpadową z budowlanki proponuję porozmawiać z technologami z kopalni to coś niecoś wytłumaczą ale tacy emerytowani - nawet najgorsza wilgotna kreda jest duzo bardziej reaktywna niż najlepszy dolomit a to ze za auto zapłaci się 1300 zł (tanie mięso kiedyś psy jadły teraz tylko bambry bo dla piesków wołowinka cielencinka itd) każdy ma prawo do swoich kalkulacji i przemyślen -żyć w niewiedzy to nie przestępstwo ale wiedząc że jest się nabijanym i brnąć w to to inna sprawa 

• Haha 1
Opublikowano

Na ciężkich glebach się zgodzę że efekt jest słaby bo kompleks sorpcyjny jest większy ale dolomit na piachy jest okej pH idzie w góre na iły to nawet tlenek dawałem ale dla mnie wyznacznikiem są rośliny jak lucerna już nie chciała rosnąć a dostała czy Morawicy czy Radkowic to od razu poprawa nie wspominając o górkach wapiennych rędzinach tego chyba się nie da zakwasić a kamienie i okruchy twarde i wielkie a nie zmielone na pył. zresztą kreda jest chyba w drugni muszę sam wypróbować bo zawsze kierowałem się ceną a prop po ile kreda luzem i jak z wysiewaniem?

Opublikowano

kreda jest zwykle wilgotna i najlepiej kupić z rok dwa wcześniej usypać stożek żeby woda spływała i zrobi się suche i pyliste - w bełchatowie kosztowało ok 40 zł 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, v11 napisał(a):

kreda jest zwykle wilgotna i najlepiej kupić z rok dwa wcześniej usypać stożek żeby woda spływała i zrobi się suche i pyliste - w bełchatowie kosztowało ok 40 zł 

Teraz chyba ponad 60.

To jest "czarna" kreda Jeziorna o słabym składzie, trzeba dawać 4-8 ton żeby był efekt.

Opublikowano
1 godzinę temu, limousine napisał(a):

Teraz chyba ponad 60.

To jest "czarna" kreda Jeziorna o słabym składzie, trzeba dawać 4-8 ton żeby był efekt.

jak byś raz stosował to byś wiedział ze reaktywność ponad 90% wilgotność około 23% bo jest z 30 letniej hałdy odmiana 07a więc parametry można sobie sprawdzić .postaw to przy dolomitach o reaktywności 25% ? -a wynik badania jest  z mojego zlecenia .proponuję się dokształcić i bzdury pisać według rzeczywistości a nie widzi mi się i słuchania doradców wapniowych kasujacych za każdego namówionego klienta 

IMG_20250523_094642_622.jpg

• Haha 2
Opublikowano

No i chyba mamy efekt nowych ceł , w poniedziałek dzwoniłem zapytac po ile fosforan to był 2900 , dziś juz sms że 3050 i to cena jezcze przed podwyzkami. 

Opublikowano
25 minut temu, v11 napisał(a):

jak byś raz stosował to byś wiedział ze reaktywność ponad 90% wilgotność około 23% bo jest z 30 letniej hałdy odmiana 07a więc parametry można sobie sprawdzić .postaw to przy dolomitach o reaktywności 25% ? -a wynik badania jest  z mojego zlecenia .proponuję się dokształcić i bzdury pisać według rzeczywistości a nie widzi mi się i słuchania doradców wapniowych kasujacych za każdego namówionego klienta 

IMG_20250523_094642_622.jpg

Istotniejsza jest wartość liczby zobojętniania, a nie reaktywność. Odmiana 07a powiadasz, a niby z jakiejś starej hałdy ??

Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

A jakie u Was ceny saletry i mocznika? Kupujecie już teraz na kolejny sezon czy w czerwcu-lipcu może jeszcze potaniec?

Mocznik 2400,czekam.

Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

A jakie u Was ceny saletry i mocznika? Kupujecie już teraz na kolejny sezon czy w czerwcu-lipcu może jeszcze potaniec?

Ponoć na przełomie maja i czerwca GA ma zrobić korektę na azotach. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, lassie napisał(a):

a dap jak teraz stoi ?

No i chyba mamy efekt nowych ceł , w poniedziałek dzwoniłem zapytac po ile fosforan to był 2900 , dziś juz sms że 3050 i to cena jezcze przed podwyzkami. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v