Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Na czym polega fascynacja tym nawozem? 🤪

Sam się czasem zastanawiam, i nadal to kupuje 😅. Ale to chyba stara szkoła północnolubelskiego nawożenia, u mnie dziadki to sypały, a na 5klasie ś.p. wujo dawał salmag, najlepiej w lutym i faktycznie miał ładne zboża, ale lata były przekropne.

Opublikowano
3 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

U mnie po kuku saletrosan na N1 i mocznik z inchibitorem na N2 i się dokrzewiła.

Jakim cudem? Czyżby saletrosan tak zadziałał? Czy ta ureaza? 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Opublikowano
35 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Bo się nie dokrzewi. 

Rzucasz 100-150 kg jeszcze jesienią ,potem wiosną jak się tylko da wjechać następne 150 kg i reszte ok 20 marca , i dlaczego by się miała nie dokrzewić 

mowa oczywiście o moczniku 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Rzucasz 100-150 kg jeszcze jesienią ,potem wiosną jak się tylko da wjechać następne 150 kg i reszte ok 20 marca , i dlaczego by się miała nie dokrzewić 

mowa oczywiście o moczniku 

Dlaczego tak nie robisz? Tyle gotówki zaoszczędzisz bo to najtańszy azot. 

2 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Szybko podane, miała czas. Wrzucę zdjęcia jak wrócę

To był sarkazm z mojej strony. Oczywiście że się pokrzewi bo dałeś formy szybko działające. 

Ja mówię o samym moczniku. 

Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał(a):

To był sarkazm z mojej strony. Oczywiście że się pokrzewi bo dałeś formy szybko działające. 

Ja mówię o samym moczniku. 

No ale pszenica przecież krzewi  się sama z siebie jesienią. Azot w formie szybko działającej jest potrzebny tylko jeśli musimy dokrzewiać pszenicę wiosną a u nas się to ostatnio nie zdarza. Zimy brak itd...

Opublikowano
21 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jeśli by był obowiązek siania sypkich nawozów to ten wariant bym zapewne wybrał , ale czy rzeczywiście taki najtańszy ? jak kupowałem rsm to płaciłem po 1350 zł , a mocznik był wówczas chyba coś około 1900 zł , więc cena podobna w przeliczeniu na AZOT 

Póki co jestem przy rsm bo to mi odpowiada najbardziej 

Opublikowano
25 minut temu, Zapracowany napisał(a):

No ale pszenica przecież krzewi  się sama z siebie jesienią. Azot w formie szybko działającej jest potrzebny tylko jeśli musimy dokrzewiać pszenicę wiosną a u nas się to ostatnio nie zdarza. Zimy brak itd...

No a u mnie tylko ten rok taki, dodatkowo kukurydza wcześnie schodzi z pola. 

Poprzednie lata na wiosnę szpilka albo 3 liście i co wtedy? Mocznik i sama z siebie pociągnie aż będzie dostępny? 

25 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jeśli by był obowiązek siania sypkich nawozów to ten wariant bym zapewne wybrał , ale czy rzeczywiście taki najtańszy ? jak kupowałem rsm to płaciłem po 1350 zł , a mocznik był wówczas chyba coś około 1900 zł , więc cena podobna w przeliczeniu na AZOT 

Póki co jestem przy rsm bo to mi odpowiada najbardziej 

Anomalia była że był droższy od rsm ten jeden moment. 

Ja nigdy nie wybrałbym samego mocznika chyba że na żyto czy kukurydzę. 

Opublikowano
7 minut temu, Tomek90 napisał(a):

No a u mnie tylko ten rok taki, dodatkowo kukurydza wcześnie schodzi z pola. 

Poprzednie lata na wiosnę szpilka albo 3 liście i co wtedy? Mocznik i sama z siebie pociągnie aż będzie dostępny? 

Anomalia była że był droższy od rsm ten jeden moment. 

Ja nigdy nie wybrałbym samego mocznika chyba że na żyto czy kukurydzę. 

To właśnie w takiej sytuacji trzeba by zapodać te 100-150 kg na jesieni tak żeby już w zimie jak cieplej to żeby korzystał , a z wiosny jak się ociepli to z tych 150 kg z jesieni było dostępne całkowicie 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To właśnie w takiej sytuacji trzeba by zapodać te 100-150 kg na jesieni tak żeby już w zimie jak cieplej to żeby korzystał , a z wiosny jak się ociepli to z tych 150 kg z jesieni było dostępne całkowicie 

Pszenica siana koniec pażdziernika i Ty chcesz dawać mocznik jesienią od 3 liścia  pobiera dopiero składniki i to  lamać prawo, jak łamać to wiosną 

Opublikowano

No i co z tego że pszenica pobiera od 3 liścia ? dając azot koniec listopada czy w grudniu , oczekuję że azot będzie dostępny jak się z wiosny ociepli od razu , a nie że dam na jesieni i oczekuje że na jesieni będzie działać , bo jesienią żeby krzewić pszenice to chyba nikt azotu nie podaje gdyżpszenica w pierwszych fazach rozwojowych musi sobie sama sobie rosnąć , a nie że szpilka się pojawi a ty jej nawalisz saletry i po paru dniach będzie miała 3 rozkrzewienia