Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 20:03, krzychu121 napisał(a):

Realia też są takie że oni mają wszystko dostępne bez żadnych ,,eko” itd. Ciągniki bez żadnych nie potrzebnych norm. Środki ochrony roślin jakie chcą. Materiał siewny dużo tańszy. Nie mają też narzuconych wymagań odnośnie dobrostanu zwierząt itd. Nawozy też mają tańsze bo ich fabryki nie muszą brać udziału w cyrku z normami, ets ami itd. Daj w Polsce saletrę za 800, wszystkie dostępne środki ochrony roślin , oczywiście te wycofane też, nasiona za połowę ceny, maszyny też i nikt nie będzie narzekał na pszenicę po 700-800 zł 

Nie. Realia są takie, że nikt z 50 hektarów w 15 kawałkach i 3 gminach Nie zamierza z tego żyć. To są ich realia. I 5 traktorów robi na 1000hektarow, nie 50.my możemy co najwyżej jakieś towary premium uprawiać 

Opublikowano
49 minut temu, HF86 napisał(a):

Nie. Realia są takie, że nikt z 50 hektarów w 15 kawałkach i 3 gminach Nie zamierza z tego żyć. To są ich realia. I 5 traktorów robi na 1000hektarow, nie 50.my możemy co najwyżej jakieś towary premium uprawiać 

50 ha w 15 kawałkach, to baaardzo optymistyczny wariant 😆

Opublikowano

U nas jeszcze się nie dowiedzieli o tych spadkach. Pierwsza rakieta na Iran podniosła cenę diesla o 30 groszy ale już o zawieszeniu broni Orlen nie słyszał 😂 Może za 2-3 miesiące spadnie jak znowu ktoś nie strzeli z karabinu a budżet jakoś spiąć trzeba...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, marek1977 napisał(a):

Marek cena gazu niema nic wspólnego z cenami azotu, jak beda chcieli to zrobią przy azot tani przy gazie drogim i odwrotnie juz nie raz tak sytuacja pokazała i nic na to nie poradzisz. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Marek cena gazu niema nic wspólnego z cenami azotu, jak beda chcieli to zrobią przy azot tani przy gazie drogim i odwrotnie juz nie raz tak sytuacja pokazała i nic na to nie poradzisz. 

Znając historie i nasze zakłady , nakupili gazu akurat na tej góre i to pewnie na 6mcy do przodu ..... 

Opublikowano
2 minuty temu, ozotek napisał(a):

Znając historie i nasze zakłady , nakupili gazu akurat na tej góre i to pewnie na 6mcy do przodu ..... 

Druga połowa roku i trzeba spiąć budżet także notowania sobie można czytać 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Wczoraj przyjechały nawozy, zamówienie początek czerwca.

NPK 8-20-30: 2558
Sol: 1705
Kizeryt: 1530
Polidap: 3265
Anvistar: 1603

moje gratulacje 

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

Wczoraj przyjechały nawozy, zamówienie początek czerwca.

NPK 8-20-30: 2558
Sol: 1705
Kizeryt: 1530
Polidap: 3265
Anvistar: 1603

Zasadnicze pytanie , ceny netto czy brutto?

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, korasss napisał(a):

Zasadnicze pytanie , ceny netto czy brutto?

Po co zajmować się cenami brutto? VAT płynie.

Więc podane ceny są netto. Zakup detaliczny, po parę ton każdego nawozu. Z dostawą na gospodarstwo więc to też ma znaczenie 

Opublikowano

Na zachodzie zawsze ceny wyższe niż na ścianie wschodniej. Dziś zamówiłem lokalnie "aż" 2,5 tony DAP'u 18/46 po 3075 zł netto

Opublikowano
9 minut temu, boogie7 napisał(a):

Na zachodzie zawsze ceny wyższe niż na ścianie wschodniej. Dziś zamówiłem lokalnie "aż" 2,5 tony DAP'u 18/46 po 3075 zł netto

Dobrze gadasz. Ja na zachodniej ścianie taki dap na początku miesiąca kupiłem 3328 brutto i superfosfat potrojny 2646 brutto, kornkali 1533 brutto w detalu. To przy zamówieniu 1.8 t dap, 2.5 t superfosfat, 1.5 to kornkali. O dzwoniłem okolice taniej nigdzie nie bylo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ro faktycznie drogo byłem przekinany że btitto cena, ja zakupiłem, ceny netto

zaksan 1555

rsm 32 - 1460

saletrzak canwil 1350

saletrosan 26- 1530

kiseryt 1450

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
Godzinę temu, lassie napisał(a):

cena korn kali w stosunku do zwykłej soli jest zbyt wysoka , a na rsm  drożej wychodzi jak saletra

Zgadzam się z tobą, tylko że ja sypie Korn Kali na rzepak zima. Sól by mniej pasowala

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, lassie napisał(a):

cena korn kali w stosunku do zwykłej soli jest zbyt wysoka , a na rsm  drożej wychodzi jak saletra

Licząc wszystkie składniki wychodzi praktycznie to samo 

Opublikowano

Potas w soli, siarka i azot w Saletrosanie, magnez w wapnie dolomitowym. Nie wspieramy Tuska niemieckim Korn Kali, ani Kieseritem

Opublikowano

siarkopol tarnobrzeg 21Mgo 31So3 był po 900zł/t gorzej się rozpuszcza od kizerytu ale drobniejszy i bardziej równomierne rozłożenie na powierzchni pola .Korn kali ma teraz tylko 38% potasu 

Opublikowano
10 minut temu, boogie7 napisał(a):

Potas w soli, siarka i azot w Saletrosanie, magnez w wapnie dolomitowym. Nie wspieramy Tuska niemieckim Korn Kali, ani Kieseritem

Znowu się zaczyna...

Napisz wszystkim jakie masz marki traktorow

• Like 1