Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma żadnych udziałów w bankach społdzielczych 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

A udziały 🤔 spółdzielczy to spółdzielnia i ludzie mają też tam udziały 🤔

• Haha 1
Opublikowano

No nie 😁 ja wiem jak to działa... 😁 tylko nie którzy nie wiedzą jak dziaĺa kredyt fabryczny 😁 że ten kredyt znaczy procenty są wliczone w każdy egzęmplarz czy za gotówkę czy na raty ...

2 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Tak samo jak  makler  , sprzedaje ziarno twoje które zasiejesz za 2 lata , obydwaj ziarna nie macie , ale ten co od maklera kupi  ma pewność że mu za 2 lata dostarczycie 

Być może płatność podzielili i 10 000 zapłaciłeś zaliczki i 10 000 za fure 

Ja żadnego ziarna nie sprzedaję 🤭🙋‍♂️😁

Opublikowano
50 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Daj kontakt do tego banku co da na 0. U nas w różnych bankach brali i wszędzie praktycznie identyczna stawka co podałem 

Pisaliśmy o opłatach do kredytu na cały okres kredytowania. Ty podałeś 6 tys., a w tych dwóch bankach o których ja napisałem można było takie najniższe koszty ponieść.

Oprocentowanie swoją drogą. W tych płynnościówkach jest tak, że jeżeli wibor pójdzie do góry i udzielona pula z dofinansowania do oprocentowania (do 100 tys to było coś ok. 17 tys.) się wyczerpie, później płacimy całe oprocentowanie z własnej kieszeni pod koniec kredytu.

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak działa kredyt wewnętrzny , jedynie to nieraz w reklamach słysze 0% na rtv, agd ale nie myslałem nad tym 

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

No nie 😁 ja wiem jak to działa... 😁 tylko nie którzy nie wiedzą jak dziaĺa kredyt fabryczny 😁 że ten kredyt znaczy procenty są wliczone w każdy egzęmplarz czy za gotówkę czy na raty ...

Opublikowano

Bank działa jak sklep jedni przychodzą i sprzedają , a drudzy od nich odkupują po wyższych cenach 

przecież tusek też piniędzy swoich nie ma , tylko obraca pomiędzy tymi co pracują i płacą podatki im zabierająć po to żeby utrzymywać januszy którzy ppierdol.. robotę i podatki , mało tego musi jeszcze zarobić  na opłacenie budżetówki i uskładać na ciężkie czasy 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Nie ma żadnych udziałów w bankach społdzielczych 

Jak nie ma jak są 🤭😁 troszkę poczytaj pamiętam jak konto zakładałem...

Opublikowano (edytowane)

Też jakieś udziały tam miałem xD Jakiś lepszy procent był na lokatach jak się to wykupiło i lepsza oferta kredytowa xD Ale skasowałem te udziały w momencie jak skończyłem z nimi współpracę ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

podaj nazwe banku swojego spółdzielczego , ja poszedłem konto zakładać a kasjerka mi mówi że konto rolnicze kosztuje 22 zł miesiecznie w spółdzielczym   no i założyłem w PKO SA , I to jest spółka giełdowa w której udziały może sobie kupic każdy 

Opublikowano
7 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Pisaliśmy o opłatach do kredytu na cały okres kredytowania. Ty podałeś 6 tys., a w tych dwóch bankach o których ja napisałem można było takie najniższe koszty ponieść.

Oprocentowanie swoją drogą. W tych płynnościówkach jest tak, że jeżeli wibor pójdzie do góry i udzielona pula z dofinansowania do oprocentowania (do 100 tys to było coś ok. 17 tys.) się wyczerpie, później płacimy całe oprocentowanie z własnej kieszeni pod koniec kredytu.

Ciekawe ilu z tych naszych ekonomistów to wie ? , Kredyt tani i opłacało się go wziąść  dać na lokatę o ile była możliwość szybszej spłaty 

Opublikowano

Większość ludzi  sądzi ,że banki są  pośrednikami  pomiędzy  tymi ,którzy  mają  za mało  pieniędzy  .... a tymi którzy  je  zaoszczędzili .Banki  nie  pożyczają  pieniedzy  swoich  klientów  ale  TWORZĄ  od  zera  nowe  pieniądze  na te  pożyczki.

Cytat  z książki  pod  tytułem " Banki ,Pieniądze  ,Długi"    Więc  warto  wydać  35  zł  i poczytać 

Bank  płaci  % od  lokat  w  celach  marketingowych  .Nie  chce  mi  się  szukać  w  książce  .

Opublikowano
23 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Tak samo jak  makler  , sprzedaje ziarno twoje które zasiejesz za 2 lata , obydwaj ziarna nie macie , ale ten co od maklera kupi  ma pewność że mu za 2 lata dostarczycie 

Być może płatność podzielili i 10 000 zapłaciłeś zaliczki i 10 000 za fure 

Mówię, że więcej niż 20, kilka razy więcej.

Opublikowano

Poczytajcie o systemie rezerwy cząstkowej i o kreacji pieniądza.

W dużym skrócie i na zaniżonych cyfrach, bank bierze w depozyt 100zl od Kowalskiego i dzięki temu może pożyczyć 1000zl Nowakowi.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, misiak napisał(a):

Większość ludzi  sądzi ,że banki są  pośrednikami  pomiędzy  tymi ,którzy  mają  za mało  pieniędzy  .... a tymi którzy  je  zaoszczędzili .Banki  nie  pożyczają  pieniedzy  swoich  klientów  ale  TWORZĄ  od  zera  nowe  pieniądze  na te  pożyczki.

Cytat  z książki  pod  tytułem " Banki ,Pieniądze  ,Długi"    Więc  warto  wydać  35  zł  i poczytać 

Bank  płaci  % od  lokat  w  celach  marketingowych  .Nie  chce  mi  się  szukać  w  książce  .

chłopie jak wpłacę milion tobie na lokatę , to ten milion jest twój i pożyczasz swój milion , a nie mój 

żeby to wiedzieć nie potrzeba kupować książki , przecież jak zażądam zwrotu miliona które ci pożyczyłem to mnie nie wyślesz  do tego któremu ty pożyczyłeś żeby mi zwrócił  

Opublikowano
18 minut temu, Stach123 napisał(a):

Bank działa jak sklep jedni przychodzą i sprzedają , a drudzy od nich odkupują po wyższych cenach 

przecież tusek też piniędzy swoich nie ma , tylko obraca pomiędzy tymi co pracują i płacą podatki im zabierająć po to żeby utrzymywać januszy którzy ppierdol.. robotę i podatki , mało tego musi jeszcze zarobić  na opłacenie budżetówki i uskładać na ciężkie czasy 

Banki na kredyt biorą pieniądze z powietrza, tworzą je. Gdyby mogły dysponować tylko kapitałem który posiadają z lokat oto to nie miał by czym obracać. Ten spusty pieniądz napędza inflację. Odpuszczam już ten temat bo mi się nie chce tłumaczyć. Wpisz sobie w google skąd banki mają pieniądze na kredyty i poczytaj.

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Stach123 napisał(a):

Ciekawe ilu z tych naszych ekonomistów to wie ? , Kredyt tani i opłacało się go wziąść  dać na lokatę o ile była możliwość szybszej spłaty 

Dowiedzą się jak wibor podskoczy i z konta więcej odsetek pociągnie.

Tyle, że to najwcześniej w 4 roku kredytowania, gdzie kapitał do spłaty jest już niski.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Stach123 napisał(a):

Żeby to miało sens to trzeba minimum 50 tys brać takiego kredytu z dofinansowaniem dla rolnika , jak się nie mylę to on też nie jest darmowy a 2-3 procent ,do tego opłata przygotowawcza , przy małej kwocie jak nawozy itd , to gra nie warta świeczki , potem odliczyć podatek dochodowy 23%od zysku z oprocentowania i wychodzi całe nic 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Banki na kredyt biorą pieniądze z powietrza, tworzą je. Gdyby mogły dysponować tylko kapitałem który posiadają z lokat oto to nie miał by czym obracać. Ten spusty pieniądz napędza inflację. Odpuszczam już ten temat bo mi się nie chce tłumaczyć. Wpisz sobie w google skąd banki mają pieniądze na kredyty i poczytaj.

A rolnik nie bierze pieniędzy z powietrza  tak jak bank ? bierze tak samo [ za nawóz zapłaci za pół roku , paliwo za tydzień kredyt za rok itd. , na tej zasadzie prawie wszyscy działają  i dlatego jak był cowid 3 dni ito  pieniędzy brakło w 5 dniu  haha  a te w powietrzu nadal latały . jedno jest pewne jak masz pożyczone to nie ważne czy  z powietrza czy z lokat  to trzeba oddać , bo jak nie to sami zabiorą  , podobnie jest z bankiem , ale jemu nie zabiorą jak nie ma , bo za niego jedynie co musi to  musi zwrócić fundusz gwarantowany chyba do 100 000 na łebka  i dlatego kupuje się np. 34 mieszkanie , hektar pola za 100 000po to żeby  bezmózg uprawiał  za 3 000 czynszu itd. bo to jest pewna lokata 

Opublikowano

Sialem nawóz w rzepaku a tu takie ważne tematy bankowe sa poruszane... Kiedy Ja nadrobię te dzisiejsze braki w edukacji :/

mocznik import w TKA -> 2180 zl brutto, w BB

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

Żeby to miało sens to trzeba minimum 50 tys brać takiego kredytu z dofinansowaniem dla rolnika , jak się nie mylę to on też nie jest darmowy a 2-3 procent ,do tego opłata przygotowawcza , przy małej kwocie jak nawozy itd , to gra nie warta świeczki , potem odliczyć podatek dochodowy 23%od zysku z oprocentowania i wychodzi całe nic 

Lepiej płacić 2% niż 9. W tym kredycie nie ma żadnych prowizji, opłat przygotowawczych itp. Spółdzielczy bank chciał ubezpieczenie na 5 lat po 1200zł lub poręczyciela, wtedy bez ubezpieczenia, a paribas ubezpieczenie tylko w pierwszym roku 1200zł. To kredyt dla rolników do 50ha, powyżej można było wziąć 200 tys.

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Tak tak 170 gotówką przyjęli. Chyba złotych za dywaniki do tego samochodu. Dwa lata temu chciałem wstępną gotówką dać 20k i nie ma mowy. Ograniczenie płatności gotówką 

Nie ma limitu między osobami prywatnymi

8 godzin temu, Strongman napisał(a):

Nic nie kupisz taniej za gotówkę traktora,kredyt 0% juz jest wliczony w cenę,dla dilera wszystko jedno bo i tak pieniądze obrazu ma od banku jak ktoś część bierze na kredyt.

A bank to za darmo finansuje

8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ale byli zadowoleni że  muszą liczyć , tak z ciekawośći , na bezdomnego go zakupiłeś 

Na żonę. Ona dosyć dobrze zarabia. Mamy rozdzielność od poczatku związku 

6 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

No właśnie, a jest wpis w dowodzie rejestracyjnym?

Czasem można się wj***ć na minę i kupić np. ciągnik który jest przedmiotem zastawu i w internecie nie za bardzo sprawdzi na stronach sądu po nr vin czy nr rejestracyjnym, a  i w dowodzie wpisu nie ma.

Już jest jakaś strona rządowa co po vinie sprawdzisz. Pamiętam bo na jesieni sprawdzalem

Opublikowano
6 godzin temu, Alpacino napisał(a):

biorą kredyt nie na wczasy a na ciągnik który wykonuje daną pracę przez co zarabia. To tak jak ktoś kupi ciężarówkę czy busa na kredyt i ta ciężarówka czy bus zarabia na siebie odsetki i jeszcze tobie jako właścicielowi zostają jakieś złotówki z tej inwestycji. Kolejna rzecz ilu ludzi na mieszkania nie stać bo nie mają gotówki idąc twoim tokiem rozumowania powinni mieszkania wynajmować. 

Często wynajem mieszkania taniej wyjdzie jak kupno. Poczytaj ile ludzie mają do spłaty po 10 czy 15 latach spłacania kredytów frankowych.

Owszem nie zawsze kredyt jest zły. Jak zrobisz z 800-1000mtg rocznie to pewnie ma sens. Ale jak zrobisz 200 to usługa taniej wyjdzie

Opublikowano
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

A to nie nazywa się ,, oscylator "🤦 , to zahacza o aferę artbi 🙃 i jest chyba zakazane 

• Haha 1