Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że hodowcy mięsa wtopią na tych cieletach w takich cenach chyba że jeszcze cena Żywca się utrzyma jakiś czas ale jak by nie było to część będzie w plecy mocno . Ja wam powiem że nie potrafię wziąć więcej od chłopa jak 800 zł 1000 to już musi być odskok byczek. Poprostu szkoda mi tych ludzi co kupują wiadomo że 30 procent to zdechnie tego towaru 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dziwne podejście do tematu. 

Zwykłej prawo popytu i podaży. Kupujący jest świadomy ryzyka i tyle. 

Jedni powiedzą że masz dobre serce inni, że jestes naiwny 

• Like 6
Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał(a):

Myślę że hodowcy mięsa wtopią na tych cieletach w takich cenach chyba że jeszcze cena Żywca się utrzyma jakiś czas ale jak by nie było to część będzie w plecy mocno . Ja wam powiem że nie potrafię wziąć więcej od chłopa jak 800 zł 1000 to już musi być odskok byczek. Poprostu szkoda mi tych ludzi co kupują wiadomo że 30 procent to zdechnie tego towaru 

Przecież wcześniej kupili tanio a teraz sprzedają drogo

.Normalna kolej rzeczy 

• Like 4
Opublikowano
4 godziny temu, plati napisał(a):

Dziwne podejście do tematu. 

Zwykłej prawo popytu i podaży. Kupujący jest świadomy ryzyka i tyle. 

Jedni powiedzą że masz dobre serce inni, że jestes naiwny 

Naiwny ??? Powiedzą że głupi.

5 godzin temu, alfa napisał(a):

Powinieneś już swoją gospodarkę traktować jak firmę.czy jak idziesz po nawozy czy po opryski to ktoś  sprzedaje ci taniej ?Podobne sytuacje są na wsi : pojedziesz przykładowo komuś wyciągnąć auto z wyslodkami a ktoś ci za to podziękuję i tak wiesz że on ci nie odrobi chyba trzeba czasami brać za to pieniądze .człowiek to ma za miękkie serce

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Że wyścigi chcesz kupującym urządzać?

Nie chodzi o wyścigi, tylko jak już inni wspominali sporo jest wystawiaczy, którzy "już jadą" i nigdy nie dojeżdżają.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, alfa napisał(a):

A trafi się jeszcze taki co będzie się śmiał z cb że głupi nie zna się na cenach i tak tanio sprzedaje. Sprzedaję się po rynkowej cenie jedynie z rodziny to bym zrozumiał ale nie obcym 

Opublikowano
8 godzin temu, EppS napisał(a):

Gorzej jak zjedzie się kilku z miejsc 2-10 i postanowi wspólnie odbić sobie stracony czas 😁

To tylko pierwszy na podwórko wchodzi reszta czeka 😁🤭

9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Że wyścigi chcesz kupującym urządzać?

A co niech jadą na łeb ba szyję 🤣🤣🤣🤣🤭 okaże się kto ma najszybszy samochód 🤭😁

6 godzin temu, alfa napisał(a):

Kurla ... czemu ma zdechnąć 🤔🤦 to po co kupować 🙆‍♂️🤔 ole Ci rocznie cieląt procentowo zdycha 🤔

• Haha 2
Opublikowano

Moja żonka kiedyś mówi a co to za problem ciele sprzedać wzięła ogłosiła na OLX z rana ja pojechałem w Pole wracam na południe a ona do mnie zadowolona mówi że 3 osoby chcą ciele kupić i mają przyjechać 😃 i trzeba było oddzwaniać i mówić że nie aktualne bo wszystkich na wieczór umówiła 😃

Opublikowano
1 godzinę temu, marcianjargit napisał(a):

Naiwny ??? Powiedzą że głupi.

Powinieneś już swoją gospodarkę traktować jak firmę.czy jak idziesz po nawozy czy po opryski to ktoś  sprzedaje ci taniej ?Podobne sytuacje są na wsi : pojedziesz przykładowo komuś wyciągnąć auto z wyslodkami a ktoś ci za to podziękuję i tak wiesz że on ci nie odrobi chyba trzeba czasami brać za to pieniądze .człowiek to ma za miękkie serce

Wesoło tam macie na wsi. Skoro nawet za pomoc się liczycie. U nas nikt tam się za takie rzeczy nie liczy. 

• Like 1
Opublikowano

,, dobro powraca '' - to do pomocy  ,        Cielak jest tyle wart ile ktos jest w stanie za niego zapłacić , dla stałych klientów warto zastosować rabat ,               Polmlek za listopad do 5 tys litrów 1,76 zł , parametrów nie znam 

• Like 1
Opublikowano

Kolega co wystawil za 1500 byczka hf (cena bez negocjacji) przyjechal pierwszy i zaczyna marudzic i mowi ze sie zastanowi wsiadl w auto i pojechal...wjezdza drugi kupiec oglada -pasuje, dogadane cielaka laduja, kase licza a tu wpada ten pierwszy i od razu krzyczy ze on byl pierwszy i to on kupuje, mowi ze jeszcze ich zwyzywal

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał(a):

Daleko masz do Moniek? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, oniak napisał(a):

Kolega co wystawil za 1500 byczka hf (cena bez negocjacji) przyjechal pierwszy i zaczyna marudzic i mowi ze sie zastanowi wsiadl w auto i pojechal...wjezdza drugi kupiec oglada -pasuje, dogadane cielaka laduja, kase licza a tu wpada ten pierwszy i od razu krzyczy ze on byl pierwszy i to on kupuje, mowi ze jeszcze ich zwyzywal

Pewnie liczył, że jak będzie udawał, że odjeżdża to go w ostatniej chwili zatrzyma i zejdzie z ceny. 😅

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Wesoło tam macie na wsi. Skoro nawet za pomoc się liczycie. U nas nikt tam się za takie rzeczy nie liczy. 

Taa tylko są tacy co byś im mógł pomagać do bólu a od niego się niczym nie pożywisz bo nie ma czym albo taki nie użyty 😛🤭

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Taa tylko są tacy co byś im mógł pomagać do bólu a od niego się niczym nie pożywisz bo nie ma czym albo taki nie użyty 😛🤭

ale przynajmniej jesteś szczery pisząc o sobie 😛

• Like 2
  • Haha 4
Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

ale przynajmniej jesteś szczery pisząc o sobie 😛

Biedny umysłowo jesteś marny człowieczku....🤦

1 minutę temu, robert1226 napisał(a):

To samo Radek pomyślałem , miałem pisać a byłeś szybszy.

Jest I drugi 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
alfa napisał:

Przeczekałeś kilka dni aż się temat zmieni i wróciłeś :D Jak tam z tą Piątnicą? Wszystko co piszesz to taka sama bujda.

• Like 1
  • Haha 10
Opublikowano
54 minuty temu, slawek74 napisał(a):

U nas widać ludzie bardziej pomocni. Trochę słabo pomagając komuś patrzeć na to ,,czy będzie się czym pożywić od niego”. Jeden drugiemu pomaga i nikt nie patrzy czy będzie z tego jakaś ,,nagroda”. Są takie sytuacje że bez pomocy można stracić dużo zdrowia w danej sytuacji lub też i kasy. Niektorzy Myślą że dadzą 100’zl bo ktoś przyszedł na pół godziny czy godzinę pomóc coś ręcznie i tyle. A sami odmawiają gdy się prosi te osoby o pomoc bo ,,nie mają czasu”, robią coś swojego i nie będą się odrywać. Ale myślę że jak ktoś rzuca swoją pracę i idzie im pomóc i oni te 50-100 zł dadzą to już jest wszystko ok. A takich co żerują na innych już dawno się zweryfikowało. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Pewnie że można .... ale człowiekowi do sąsiada przyjeżdżają ciężarówki spawa aluminium i kwasówkę podwórk słabo utwardzone na duże sprzęty ile ja tam ciężarówek na wyciągałem 🙆‍♂️ 

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

wszyscy macie racje , raz można pomóc każdemu ale sa granice dobroci . 

Tylko tej pomocy nie przeliczysz. Możesz 3 razy jechać wyciągnąć sąsiada bo ugrzązł w błocie. I to tak naprawdę nie jest jakiś wielki koszt. A on moze ci pomóc raz gdy np krowa się ,,rozjechała” w oborze i trzeba ją ręcznie wyciągnąć na zewnątrz by ją podnieść. Albo przy skręcie macicy trzeba ją poprzewracać przez grzbiet. I jak wtedy wycenisz taką pomoc? 
Dla mnie ważniejsze jest to że jak potrzebuję pilnie  pomocy to sąsiad czy znajomy zostawia swoją robotę i idzie pomóc. I u mnie jest tak samo. A nie jak z niektórymi. Jedziesz pomóc przy tym wyciągnięciu traktora zostawiając swoje robotę. Gość ci wręcza te 50 zł bo ,,szybko poszło”.  Ty dzwonisz do niego żeby ci pomogl a on ci mówi że za jakieś 2-3 godziny najwcześniej mógłby podjechać bo coś tam dłubie sobie w warsztacie i nie będzie się odrywał. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

U nas we wsi tacy ludzie dobrzy , że jak się dowiedzieli ,że chce obore budować to od razy protest i się podpisywali po kolei nawet tacy co sami mają krowy i świnie , potem przyszły żniwa i dzwonią ci co najbardziej im ten budynek przeszkadza żeby zboże im skosić bo usługodawca przyszedł trochę skosił i pojechał do innych a im stoi i nie ma kto skosić , i co powiecie na to , nawet jakby 10 tyś za ha dawali to bym im nie kosił , nie głupie to powiedzenie jak trwoga to do Boga , do tej pory nikomu się nie odmawiało tej pomocy sąsiedzkiej czy pożyczki jakiegoś sprzętu ale od tego roku i tej sytuacji powiedziałem koniec żadnej pomocy nikomu .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 5
Opublikowano
31 minut temu, slawek74 napisał(a):

Pewnie że można .... ale człowiekowi do sąsiada przyjeżdżają ciężarówki spawa aluminium i kwasówkę podwórk słabo utwardzone na duże sprzęty ile ja tam ciężarówek na wyciągałem 🙆‍♂️ 

a tobie nie chciał dospawać nadstawek do zbiornika i musiałeś drugi kupić? stąd ta złość tak?

• Haha 2