Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, slawek74 napisał(a):

Wolisz do lidera po 2zeta niż do hohlandu po 2.5zł 🤔🤦

Chłopie przy takich cenach w kraju niedługo Hochland będzie po 1.5 a lyder nigdy jakoś najgorzej nie płacił. Jak bym miał przechodzić to na pewno nie do takiej małej mleczarni , jeśli trend się utrzyma to mlekpol   będzie mial  następnego dostawcę .

Wiadomo do Piątnicy każdy by doszedł , ale szanse są małe . A z moim 1.5 mln myślę że mnie przyjmą w większości mleczarni 

Opublikowano
Godzinę temu, Akardin napisał(a):

Chłopie przy takich cenach w kraju niedługo Hochland będzie po 1.5 a lyder nigdy jakoś najgorzej nie płacił. Jak bym miał przechodzić to na pewno nie do takiej małej mleczarni , jeśli trend się utrzyma to mlekpol   będzie mial  następnego dostawcę .

Wiadomo do Piątnicy każdy by doszedł , ale szanse są małe . A z moim 1.5 mln myślę że mnie przyjmą w większości mleczarni 

Hochland co najmniej od paru lat płaci lepiej. Nie wiem jak to wcześniej wyglądało.

Według mnie nadal utrzymają lepsza cenę od mlekovity 

Opublikowano

hohland zle nigdy po przejęciu osm Węgrów nie płacił ale słoiczków nigdy nie było , jak pierwszy wprowadził karuzele do poboru próbek mleka , wymagania wysokie miał wczesniej niż Piątnica 

Opublikowano
55 minut temu, jarecki napisał(a):

hohland zle nigdy po przejęciu osm Węgrów nie płacił ale słoiczków nigdy nie było , jak pierwszy wprowadził karuzele do poboru próbek mleka , wymagania wysokie miał wczesniej niż Piątnica 

Co Ty pier**lisz o wymaganiach ? Wymagania wszędzie są takie same czy to w mlekpolu czy Piątnicy czy Hochlandzie... W Piątnicy masz do 300 somatyke to jedna różnica , ludzie gadają że niby takie wymagania a na zdrowym stadzie nie ma problemu i na zapewnieniu jakiejś minimalnej higieny . Somatyke mam średnia 70 , bakterie 10 . Tłuszcz 4.4 białko 3.6 . 

A tacy którzy nie są w stanie ogarnąć somatyki i bakterii to są frajerami i powinni krowy zlikwidować jak nie ogarniają tak podstawowych czynności.

52 minuty temu, komizmo napisał(a):

No nie wiem, nawet w skali całej UE to nie są jakieś gigantyczne ilości. Chyba że chodzi o to,  że nasze mleczarnie dostaną nowy pretekst, to tak

Zawsze chodzi tylko o preteskt , pamiętam artykuły że 100 mln litrów nadwyżki , a w artykule że tyle miał jakiś kraj ale pozostałe miały zmniejszona produkcję i 1.2 mld litrów . Ludziom na oczy nakładają się tytuly bez sprawdzania faktów . 

Zauważmy że mamy srednie spożycie produktów mlecznych ok 250 l na osobę gdzie no w Finlandii mamy 350+ jeśli się nie mylę , wystarczy jedynie ludziom powiedzieć tak naprawdę prawdę , że produkty mleczne i białko zwierzęce są prozdrowotne i długowieczne. I mamy zjedzoną całą nadwyżkę . A ludziom wmówili że roślinne są zdrowe , no nie ! 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Akardin napisał(a):

Co Ty pier**lisz o wymaganiach ? Wymagania wszędzie są takie same czy to w mlekpolu czy Piątnicy czy Hochlandzie... W Piątnicy masz do 300 somatyke to jedna różnica , ludzie gadają że niby takie wymagania a na zdrowym stadzie nie ma problemu i na zapewnieniu jakiejś minimalnej higieny . Somatyke mam średnia 70 , bakterie 10 . Tłuszcz 4.4 białko 3.6 . 

A tacy którzy nie są w stanie ogarnąć somatyki i bakterii to są frajerami i powinni krowy zlikwidować jak nie ogarniają tak podstawowych czynności.

Zawsze chodzi tylko o preteskt , pamiętam artykuły że 100 mln litrów nadwyżki , a w artykule że tyle miał jakiś kraj ale pozostałe miały zmniejszona produkcję i 1.2 mld litrów . Ludziom na oczy nakładają się tytuly bez sprawdzania faktów . 

Zauważmy że mamy srednie spożycie produktów mlecznych ok 250 l na osobę gdzie no w Finlandii mamy 350+ jeśli się nie mylę , wystarczy jedynie ludziom powiedzieć tak naprawdę prawdę , że produkty mleczne i białko zwierzęce są prozdrowotne i długowieczne. I mamy zjedzoną całą nadwyżkę . A ludziom wmówili że roślinne są zdrowe , no nie ! 

To zapamiętaj jak nie kiedys nie ogarniesz somatyki a na pewno przyjdzie ten czas to napisz sobie na czole frajer. Bo taki pewny jesteś siebie 

• Like 5
Opublikowano
19 minut temu, matek0921 napisał(a):

To zapamiętaj jak nie kiedys nie ogarniesz somatyki a na pewno przyjdzie ten czas to napisz sobie na czole frajer. Bo taki pewny jesteś siebie 

Jak można nie ogarnąć somatyki ? Przecież somatyka w stadzie to najprościej wskaźnik zdrowotności stada. Jak mi wybija wynik powyżej 150 to wiem że coś się dzieje i trzeba reagować. Widać że masz ch*ja pojęcie.... 

Opublikowano

w pierwszej czesci o wymaganiach to temat był wielokrotnie poruszany tu na forum więc sobie daruje co do zdrowotnosci to te 250 litrów jest zdrowe ale spożywanie wiekszych ilosci nie zawsze jest wskazane , miedzy innym przez płeć męską bo możę powodowac problemy z prostatą do tego dochodzi nie tolerancja kazeiny w sporej grupie osób z tym białkiem serwatkowym to tez jest troche przereklamowane jest dobre ale nie az tak jak wynika z reklam 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
12 godzin temu, Akardin napisał(a):

Oj możesz się mylić 1.5 mln nie fla wszystkich potrzebne tacy dostawcy są bardzo roszczeniowi ... znam taki zakład nawet jak miałbyś i 5 to nie przyjmie 😁

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ale kto to kupuje jak może Polak kupić Almette jak obok jest 10 innych polskich serków 

No skądś tą cenę mają ...to płacą... serki topione z hohlandu mają swoją markę od lat...

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Szławek to idź do szwaba 

🤔🤔🤔 przechodzi przez głowę...

3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

nie mówię że niedobre, ale jak mogę kupić Polski to kupuje Polski a nie dorabiam Niemca 

Ty tak ale nie wszyscy tak robią 🙋‍♂️ hohland ma swoją markę i miejsce na półce w sklepie od lat...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

🤔🤔🤔 przechodzi przez głowę...

do Węgrowa ? To chyba troche daleko jest a po drugie Napisałeś Sławek  żę nie przyjmuja wielkich dostawców , jeszcze kiedyś z 10 lat temu rozmawiałem z przedstawicielem Hochland Wegrów to na szkoleniach jak byli w niemczech to chcieli mięć jak najwięcej małych dostawców żęby mleko było różnorodne 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał(a):

do Węgrowa ? To chyba troche daleko jest a po drugie Napisałeś Sławek  żę nie przyjmuja wielkich dostawców , jeszcze kiedyś z 10 lat temu rozmawiałem z przedstawicielem Hochland Wegrów to na szkoleniach jak byli w niemczech to chcieli mięć jak najwięcej małych dostawców żęby mleko było różnorodne 

Dalej jeżdżą i przejeżdżają koło mnie ...

Ja to taki średniak w sam raz 🙋‍♂️ nawet byłem kiedyś tam w zakładzie...

Do zakładu w Węgrowie mam nawet bliżej niż do Ryk gdzie teraz odstawiam 

Edytowane przez slawek74
  • Like 1
Opublikowano
Nintendo napisał:

4 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Nieraz była tu dyskusja ile to trzeba dać pracownikowi żeby chciał pracować przy mleku. 7tyś? 8tyś? 9tyś za porządnego człowieka? To teraz doliczcie te 8 tyś x ilość ludzi którzy w gospodarstwie pracują, żona, dzieci, rodzice...

Dokładnie tak jest. Jedna osoba tego nie ogarnie a nikt nie liczy pracy rodziny czy nawet własnej.

Gdyby to wszystko zliczyć, to już teraz pewnie by było że po kosztach pracujemy.

To co zostaje to jest właśnie zarobek. podziel sobie na ilosc osób i tyle warta jest Wasza praca. Ostatni czas był lepszy dla producentów mleka. Teraz będzie gorszy. Przetrzymacie i znowu będziecie ładnie zarabiać i się śmiać z wołków zbożowych ;)

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, jarecki napisał(a):

hohland ma serki topione dobre , ogólnie ma dobre produkty 

31 minut temu, slawek74 napisał(a):

No skądś tą cenę mają ...to płacą... serki topione z hohlandu mają swoją markę od lat...

Dobre nie dobre raczej postawili na dobrą reklamę tak samo Piątnica , produkty ogólnie w obu przypadkach średnie ale reklama robi swoje , a w mniejszych mleczarniach można trafić na lepsze produkty 

Edytowane przez Nieustraszony1044