Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, alfa napisał(a):

Chłopy podobno nieźle biorą kredyty te nowe i to nie ci co zboża nie sprzedali tylko krowiarze. Z tą mlekovita chyba ściema czy nie ?

Tu nie chodzi tylko o USA giełdy leżą od dłuższego czasu 

,,krowiarz,, ma obrót a ci z roślinną brak perspektyw to gdzie jeszcze jakikolwiek kredyt... gdzieś na fb że już się pula kończy 🤔

Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Zastanawia mnie jedno. 
Kak na giełdach podwyżki to rolnik dopiero za pół roku rolnicy to odczuwają w cenie. Wiecie kontrakty , umowy itd itd. 
Jak masło jeszcze nawet nie dopłynęło Do Europy to już za poprzedni miesiąc obniżki, Aktualny i do przodu też. Kontrakty nie obowiązują ? 

Krzysiek właśnie pewnie przestaja obowiązywać kontrakty masło i ser leci w dół długi czas już 

Opublikowano

Poza tym skoro mleczarnia nie ma zysku w danym miesiącu to wiadomo że kredytu brać nie będzie zeby rolnikowi zapłacić . Przecież żaden prezes od tak sobie nie opuszcza ceny bo ma takie widzimisię wszystko zależy od sytuacji.  Skoro prawdopodobnie Piątnica ma opuścić to nie mowa o innych 

Z drugiej strony może i dobrze że cena trochę spadnie chłopy delikatnie ochłoną bo emocje niektórych ponoszą za dużo . Zawsze po hossie jest bessa po bessie będzie hossa

W kryzysie zawsze te spadki to było jakies 30 35 procent teraz pewnie będzie podobnie 

• Like 1
Opublikowano

Problem jednak jest innego kalibru tym razem. Wiem , że to wróżenie z fusów ale mam jakieś  przeczucie, że ta hossa może już nie przyjść, nie wiem czemu mam wrażenie, że lepiej to już było

Opublikowano
28 minut temu, slawek74 napisał(a):

A jakie dokładniej warunki 🤔

Tak z grubsza to przy co najmniej 200 tys zł to oprocentowanie 1% i wykupienie ubezpieczenia na życie w kwocie około 1300 zł rocznie

Powyżej dwóch lat spłaty odsetki wzrastają do 8 % ale nie dłużej niż 4 lata.

Nie trzeba przedstawiać żadnych faktur.

Opublikowano
36 minut temu, alfa napisał(a):

Krzysiek właśnie pewnie przestaja obowiązywać kontrakty masło i ser leci w dół długi czas już 

Szkoda ze za pół roku te kontrakty nie wygasają tak jak to się ma w przypadku podwyżek. 

1 minutę temu, alfa napisał(a):

To i tak że te mleko płaci jeszcze od 2010 roku prawie 60 procent wzrost w Polsce od 2015 30 procent i rośnie 

A kto ma przy tym robić ? Zbóż coraz więcej bo każdy chce lekko żyć. Wczasy itd. A tu jak nie ma pracowników czy dwóch pokoleń to możesz pomarzyć 

14 minut temu, komizmo napisał(a):

Problem jednak jest innego kalibru tym razem. Wiem , że to wróżenie z fusów ale mam jakieś  przeczucie, że ta hossa może już nie przyjść, nie wiem czemu mam wrażenie, że lepiej to już było

Miejmy nadzieję że jednak nie. Silosy stawiam 😄 

co potem z tym zrobię. Może na jakaś wiatę się przerobi 

Opublikowano
KoneserOporu napisał:

9 godzin temu, alfa napisał(a):

Jakie leki chłopie . 3 glukozy 30 zł menbuton 12 zł a za taki zestaw na ketozę 180 zł a w niedzielę 220 też im się w d*pach przewraca . Weź pod uwagę że w tym menbutonie i glukozie już jest marża wliczona 

W niedzielę inna cena? Może jeszcze w ciągu dnia między godziną 10 a 14 jakieś happy hour -10% ? :ph34r:

U mnie jest tylko jedna firma wet w gminie i po godzinie 15 stawka +100%

Opublikowano

Sam wzialem ten kredyt na 4 lata zeby spłacić inny na gorszych warunkach. Oprocentowanie wychodzi ok 0.5% aktualnie. Bierzesz na co chcesz nie trzeba określać na co idzie. Takie warunki to każdy kredyt powinien byc. Minus taki ze pierwszego dnia w godzinę limity sie rozeszły. Po tygodniu dorzucili i podobno juz całkowicie limit sie rozpłynął. 

W UE nadprodukcji nie ma wiec cena za duzo by nie spadła jak juz ewentualnie by sie utrzymała a juz z towarem z usa leci na leɓ na szyję. I te globalne notowanie by mogli sobie w d wsadzić gdybyśmy tylko swoim kontynentem sie zaopatrywali 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Sam wzialem ten kredyt na 4 lata zeby spłacić inny na gorszych warunkach. Oprocentowanie wychodzi ok 0.5% aktualnie. Bierzesz na co chcesz nie trzeba określać na co idzie. Takie warunki to każdy kredyt powinien byc. Minus taki ze pierwszego dnia w godzinę limity sie rozeszły. Po tygodniu dorzucili i podobno juz całkowicie limit sie rozpłynął. 

W UE nadprodukcji nie ma wiec cena za duzo by nie spadła jak juz ewentualnie by sie utrzymała a juz z towarem z usa leci na leɓ na szyję. I te globalne notowanie by mogli sobie w d wsadzić gdybyśmy tylko swoim kontynentem sie zaopatrywali 

nie ma nadprodukcji? coś słyszałeś ale nie wiesz gdzie. spożycie w UE też spada. czemu ostatnio duży kontrakt do Algierii wygrała Białoruś a nie jak zawsze Polska? na Białorusi i w Rosji dynamika rozwoju produkcji prawie 10%

Opublikowano
11 minut temu, grzesiu napisał(a):

Wygrała kolejny raz z rzędu dlatego bo są tańsi. Nie mają zielonego gówna które nam podnosi koszty. 

ty chcesz z totalitarnymi państwami na koszty w produkcji masówki rywalizować?😲😲

może warto spojrzeć na nas i się zastanowić czemu tak mały ułamek produkcji to produkty premium na których można dobrze zarobić a tak dużo klepiemy masowego produktu?

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał(a):

a ile  to zielone ,, gówno podnosi  '' koszty rolnikowi 20 gr na litrze mleka ?  Tu bardziej koszty pracy , a dzięki temu ,, zielonemu gówno '' rolnictwo jeszcze funkcjonuje .

Żeby nie te zielone gowno to rolnictwo stało by jeszcze lepiej. 
Policz wszystko dokładnie to zobaczysz ile podnosi koszta . Już sam zakup pasz pelnoporcjowych wzrósł o 50 %.  I nie dlatego że płacą pracownikom więcej. Mają coraz nowocześniejsze maszyny które to jakoś równoważą. Największe koszta to jest energia i całe te etsy. Tak samo i mleczarnie. Żeby nie te poyebane koszta to cena pewnie kilkadziesiąt groszy wyższa by była. Zakup maszyn do przytwierdzania nakrętek do butelek. Itd itd. To jest patologia która drenuje kieszenie ludzi ale wierzą w te bajki o klimacie. Chociaż coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać co jest grane 

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v