Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko co chcesz zrobić 

Blokować zakład?

A woda jest droższa nie od dziś 

Uważam że za 1.5 i tak ludzie będą doić 

Tylko nie będzie nowych maszyn na wsiach

Ludzie będą ciąć koszty, trochę zrezygnuje z hodowli 

Moim zdaniem zbożowcy będą w jeszcze gorszej sytuacji 

Transport też dostanie po kieszeni

Zobaczą jak to chłop z ciągnika na ciągnik się przesiada, i jedzie jeszcze bardziej po kosztach

Dlaczego zablokować zakład? Zwyczajnie Obniżka powinna dotyczyć wszystkich, szczególnie jeśli mleko ma dalej spadać. Bo jeśli się utrzyma obecna cena to jeszcze okey.

O ile jest z czego obniżać rzecz jasna. Nie wiem czy ta informacja która ktoś wcześniej podał o średniej zarobów na poziomie 8tys do ręki to prawda. Taka średnia to jest w Warszawie a nie na zadupiu.

Członkowie spółdzielni po odliczeniu kosztów produkcji będa robić za darmo jak tak dalej pójdzie a pensje u pracowników jakby nic się nie stało? Trzeba doić charytatywnie by utrzymać pracowników? Wydaje mi się, że jedziemy na jednym wózku.

Co do zbożowców. Jaka u nich widzisz gorsza sytuację jeśli przyjdzie nam doić za 1.5zl? Wolisz obronić pole i oddać zboże za darmo czy może też obronić pole dodatkowo napracować się cały rok przy krowach po to by mleko też oddać ostatecznie po koszcie produkcji i wyjść na zero.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 3
Opublikowano

No nie jedziemy na tym samym wózku, pracownicy to nie spółdzielcy 

Ta pensja wcale nie jest duża, tam się pracuje na zmiany, i teraz pracownicy mają też wybór 

Kiedyś miałeś mleczarnie i hortex, i z tej biedy ludzie uciekli bo robili za grosze

Z kierowcami też są cały czas rotacje, nikt nie chce jeździć od obory do obory

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś prezes miał wypłatę zależną od ceny 

Pamiętasz co było, dlaczego powstał sklep firmowy, a wcześniej jeździły sklepy obwoźne

Konkurencja w okolicy płaci jednak gorzej

A jeszcze przecież teraz cały czas są wypłacane udziały milionerów 

Kiedyś potrącali 10gr, litry robiły pieniądze, teraz trzeba to wypłacić 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Nintendo napisał(a):

Dlaczego zablokować zakład? Zwyczajnie Obniżka powinna dotyczyć wszystkich, szczególnie jeśli mleko ma dalej spadać. Bo jeśli się utrzyma obecna cena to jeszcze okey.

O ile jest z czego obniżać rzecz jasna. Nie wiem czy ta informacja która ktoś wcześniej podał o średniej zarobów na poziomie 8tys do ręki to prawda. Taka średnia to jest w Warszawie a nie na zadupiu.

Członkowie spółdzielni po odliczeniu kosztów produkcji będa robić za darmo jak tak dalej pójdzie a pensje u pracowników jakby nic się nie stało? Trzeba doić charytatywnie by utrzymać pracowników? Wydaje mi się, że jedziemy na jednym wózku.

Co do zbożowców. Jaka u nich widzisz gorsza sytuację jeśli przyjdzie nam doić za 1.5zl? Wolisz obronić pole i oddać zboże za darmo czy może też obronić pole dodatkowo napracować się cały rok przy krowach po to by mleko też oddać ostatecznie po koszcie produkcji i wyjść na zero.

utniesz pracownikom 20% żeby mieć PÓŁ grosza więcej za mleko? bo takie to będą oszczednosco albo nawet nie. zapiszmy ten pomysł żeby nam nie uciekł

• Like 5
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

utniesz pracownikom 20% żeby mieć PÓŁ grosza więcej za mleko? bo takie to będą oszczednosco albo nawet nie. zapiszmy ten pomysł żeby nam nie uciekł

Czyli jednak mało zarabiają pracownicy.

Możecie mi potrącić 2.5 grosza z ceny mleka skoro 100% pensji to taki koszt  na mleku (20% = 0.5grosza)  i przysłać mi jednego, za tyle to może być i dwóch, razem będzie 5 groszy. 😂

Ja nie znam danych, więc ciężko mi się do tego wszystkiego odnieść. Jak widać rozbieżności w wypowiedziach są duże. Od 2.5grosza na cenie mleka do 8tys netto (11200brutto, a razem ze składkami pracodawcy 13500zł - swoją drogą straszne złodziejstwo w tych składkach i podatkach).

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
2 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

Ktoś na jednym z portali pisał cenę za grudzień 1,16 przy 8k litrów, na styczeń -10 groszy, Polmlek Lidzbark Warmiński

To już taniej niż z mercosur. Jak tak dalej pójdzie to mercosour upadnie bo zagniemy ich ceną. 😅

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, subiektywny napisał(a):

Jeszcze raz przypominam jak to wygląda, obniżki 20, 40, 60 gr i końca nie widać, ale jadą wszyscy tylko po nas-rolnikach, normalny szef/prezes/rada przez nas wybrana powinni szukać oszczędności w całej spółdzielni a nie tylko zeruja na nas, zobaczycie co się stanie za chwilę, naprawdę cena mleka doszła już do ściany, zwykła woda w supermarkecie jest droższa!

A myślisz że to takie proste 🤔 było kandydować na radnego ... 

52 minuty temu, Nintendo napisał(a):

Chłopie rzuć to i idź na etat 🙋‍♂️ obniż pensję to sam będziesz to mleko przerabiał 🙋‍♂️ ją nie dojadę bo mam za daleko 🤷‍♂️

31 minut temu, Nintendo napisał(a):

Czyli jednak mało zarabiają pracownicy.

Możecie mi potrącić 2.5 grosza z ceny mleka skoro 100% pensji to taki koszt  na mleku (20% = 0.5grosza)  i przysłać mi jednego, za tyle to może być i dwóch, razem będzie 5 groszy. 😂

Ja nie znam danych, więc ciężko mi się do tego wszystkiego odnieść. Jak widać rozbieżności w wypowiedziach są duże. Od 2.5grosza na cenie mleka do 8tys netto (11200brutto, a razem ze składkami pracodawcy 13500zł - swoją drogą straszne złodziejstwo w tych składkach i podatkach).

Chodzisz na zebrania ? Zapuszcza te pytania i wtedy zadawaj 🙋‍♂️

17 minut temu, Nintendo napisał(a):

To już taniej niż z mercosur. Jak tak dalej pójdzie to mercosour upadnie bo zagniemy ich ceną. 😅

Tak szczerze to coś głupio jarzysz żarówę 🤦🤦🤦 oni mogą i za darmo do nas przysłać by nas osłabić a handlarze na tym zarobią i też nas udupią ...

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał(a):

szczerze to coś głupio jarzysz żarówę 🤦🤦🤦 oni mogą i za darmo do nas przysłać by nas osłabić a handlarze na tym zarobią i też nas udupią ...

Domyślam się, ale tutaj akurat Ty słabo zajarzyłeś żarówkę, bo to była ironia.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Nintendo napisał(a):

Domyślam się, ale tutaj akurat Ty słabo zajarzyłeś żarówkę, bo to była ironia.

To może Ty pomyśl o co mi chodzi 🙋‍♂️ trochę dłużej w temacie i głębiej 🙋‍♂️ ja nie czajnik co łapie zza winkla 🤭🤪

Opublikowano
40 minut temu, robert1226 napisał(a):

On w ogóle mało jarzy .

W okolicy Działdowa , Mławy mlekowita nie odbiera mleka drogi zawiane ludzie już mleko leja w co się da .

Szwagier oddaje do Działdowa, nie słyszałem aby miał kłopot, zaraz się go zapytam. 

Opublikowano (edytowane)

Stare chłopy  a jak dzieci w podstawówce przezywają się.  Zaraz wpisze do dzienniczka uwagę jednemu i drugiemu i się skończy 😝🤣🤣🤣

Edytowane przez grzesiu
  • Haha 1
Opublikowano

Nie no cena na mleko git, tyle razy na forum się przewijało, że koszt produkcji 1 l to 1,05-1,2 to w mlekovicie i mlekpolu zostaje po 1pln na litrze w piątnicy prawie 2 to czego wy chcecie? :) nawet przy 400 tys rocznie to na etacie w 4 tyle sie nie zarobi.  A już przy 1mln w góre to w ogóle żyć nie umierać. Ludzie na etatach żyją z dwóch pensji łącznie 8-10k i jeszcze dzieci mają, czas i kase na wakacje to faktycznie narzekacie niepotrzebnie. No inaczej to się ma w tych mleczarniach co poniżej 1,6 płacą to może i tutaj gorzej ale ja jako dostawca mlekpolu na cenę nie narzekam, bardziej mnie bulwersuje uwiązanie niż pieniądze. Bo czasu, zdrowia i młodości nie kupi się choćby mleko po 6 pln za litr było.

• Like 4
  • Confused 2
Opublikowano
36 minut temu, grzesiu napisał(a):

Stare chłopy  a jak dzieci w podstawówce przezywają się.  Zaraz wpisze do dzienniczka uwagę jednemu i drugiemu i się skończy 😝🤣🤣🤣

Albo  zadzwoń do ich żon 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Zefir napisał(a):

Nie no cena na mleko git, tyle razy na forum się przewijało, że koszt produkcji 1 l to 1,05-1,2 to w mlekovicie i mlekpolu zostaje po 1pln na litrze w piątnicy prawie 2 to czego wy chcecie? :) nawet przy 400 tys rocznie to na etacie w 4 tyle sie nie zarobi.  A już przy 1mln w góre to w ogóle żyć nie umierać. Ludzie na etatach żyją z dwóch pensji łącznie 8-10k i jeszcze dzieci mają, czas i kase na wakacje to faktycznie narzekacie niepotrzebnie. No inaczej to się ma w tych mleczarniach co poniżej 1,6 płacą to może i tutaj gorzej ale ja jako dostawca mlekpolu na cenę nie narzekam, bardziej mnie bulwersuje uwiązanie niż pieniądze. Bo czasu, zdrowia i młodości nie kupi się choćby mleko po 6 pln za litr było.

Czytaj uważnie to może coś ci w głowie zostanie. 
Kto ma koszty 1.05-1.2? Dziadek z babcią którzy rzucą krowie sianka i posypią Osypka 0.5 kg i alfa który pakuje 17 kg pelnoporcjowki ? Reszta ma koszt 1.5 w górę. 
Przy tych wspomnianych 400 tys na rok i 50 groszach zysku zostaje 200 Tys na rok. Teoretycznie. Czyli około 16 na miesiąc. Podzielić na 2-3 osoby. To masz 6-8 tys na osobę. Za pracę od 5 do 18-19. Weekendy i święta. 13-14 godzin x 30 dni. To mamy 390-420 godzin. Czyli 2.5 etatu robi jedna osoba. Idź do roboty na 2.5 etatu to 15-20 tys zarobisz przy byle jakiej robocie. A jak masz jakiej pojęcie to i ze 30 koła w zwyz wyciągniesz. I ciebie jako pracownika nie obchodzi że się maszyna popsuła. 
Rolnik może i zarobi te 6-8 tys w wyżej wymienionym przykładzie. Ale niech mu się ciągnik zepsuje czy inna maszyna. I naprawy idą w tysiącach ze zysku nie zostaje nic. 

• Like 8
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Czytaj uważnie to może coś ci w głowie zostanie. 
Kto ma koszty 1.05-1.2? Dziadek z babcią którzy rzucą krowie sianka i posypią Osypka 0.5 kg i alfa który pakuje 17 kg pelnoporcjowki ? Reszta ma koszt 1.5 w górę. 
Przy tych wspomnianych 400 tys na rok i 50 groszach zysku zostaje 200 Tys na rok. Teoretycznie. Czyli około 16 na miesiąc. Podzielić na 2-3 osoby. To masz 6-8 tys na osobę. Za pracę od 5 do 18-19. Weekendy i święta. 13-14 godzin x 30 dni. To mamy 390-420 godzin. Czyli 2.5 etatu robi jedna osoba. Idź do roboty na 2.5 etatu to 15-20 tys zarobisz przy byle jakiej robocie. A jak masz jakiej pojęcie to i ze 30 koła w zwyz wyciągniesz. I ciebie jako pracownika nie obchodzi że się maszyna popsuła. 
Rolnik może i zarobi te 6-8 tys w wyżej wymienionym przykładzie. Ale niech mu się ciągnik zepsuje czy inna maszyna. I naprawy idą w tysiącach ze zysku nie zostaje nic. 

A rozwój i inwestycjie 🤔🤭 przecież wszystko się zużywa 🙋‍♂️

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Zefir napisał(a):

A ja podałem koszt 50 groszy jak kosą kosisz i bez prądu ręcznie doisz, czemu żeś nie uwzględnił w widełkach kosztu? A czemu nie uwzględniłeś w widełkach tego co podają eksperci? A wpisz sobie w google "koszt produkcji litra mleka", zobacz co wyskoczy?

Opublikowano

Ale to dzban On w kosztach nie liczy swoich upraw bo kukurydza i trawa i zboża mu za darmo rosną.... To taki typ chłopka że nawet jak mu Tusk naszcza  to będzie się cieszył że go uhonorował...

Opublikowano

Jak ludzie nie liczą wszystkich kosztów tylko policzy sobie "łosypkie i rope i prund" to później takie śmieszne rzeczy wychodzą. Ja rozumiem że Mietek z Bździszewa Kolonia może to tak policzyć, ale taki gospodarz przykładowo jak Alfa...

• Haha 1
Opublikowano

U nas Działdowo nocne odbiory wczoraj po południu i wieczorem odbierali gmina zawidz i ościenne ale ponoć odblokowali wyjazd na Żuromin a u nas już tyle śniegu co tam nie było