Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Akardin napisał(a):

Wszyscy są tacy znawcy ale mało kto napisze że w Piątnicy to ostatnio właśnie szły największe przekręty , jak nie z wodą to z gnojem zamiast mleka.... 

A już historię o 2 zbiornikach się nie biorą z nikąd. Z jednego próbka z drugiego idzie . O czym Wy tu piszecie jak tam jakiejś pro jakości to nie ma... Jedynie produkty wysokomarżowe. A takie giganty jak mlekopol czy mlekovita nie puszcza wszystkiego w serki itd. 

A promocje to teraz będą na produkty Piątnicy nie ze względu na jakość a bardziej ze względu na to że nie mają zbytu. Produkcja im wzrosła a zbyt nie. 

Piątnica nie ma zbytu do takiego poziomu że napieprzaja produkty w marki własne sieci handlowych. A w Markach własnych wiemy jak jest , jak sieć znajdzie o 1 grosz taniej to wylatujesz...

Tutaj przypomnę Panom i Paniom coś co było dobre a większość krytykowała. Były rząd PISu chciał wprowadzić ustawę że sieci muszą 80% produktów wstawiać z kraju to była ustawa na wzór z Węgrzech . Wtedy "opłaceni" redaktorzy walili jakie to jest źle. Krytyka szła z każdej strony PO prawie się zesralo nie mówiąc o gnidach z PSL.... A właśnie taką ustawa broniła by bezpośrednio mleczarnie jak i rolników przed dyktowaniem cen w Markach własnych ....

No niestety ale z dwoma zbiornikami to napewno nie prawda 

2 godziny temu, Akardin napisał(a):

Wszyscy są tacy znawcy ale mało kto napisze że w Piątnicy to ostatnio właśnie szły największe przekręty , jak nie z wodą to z gnojem zamiast mleka.... 

A już historię o 2 zbiornikach się nie biorą z nikąd. Z jednego próbka z drugiego idzie . O czym Wy tu piszecie jak tam jakiejś pro jakości to nie ma... Jedynie produkty wysokomarżowe. A takie giganty jak mlekopol czy mlekovita nie puszcza wszystkiego w serki itd. 

A promocje to teraz będą na produkty Piątnicy nie ze względu na jakość a bardziej ze względu na to że nie mają zbytu. Produkcja im wzrosła a zbyt nie. 

Piątnica nie ma zbytu do takiego poziomu że napieprzaja produkty w marki własne sieci handlowych. A w Markach własnych wiemy jak jest , jak sieć znajdzie o 1 grosz taniej to wylatujesz...

Tutaj przypomnę Panom i Paniom coś co było dobre a większość krytykowała. Były rząd PISu chciał wprowadzić ustawę że sieci muszą 80% produktów wstawiać z kraju to była ustawa na wzór z Węgrzech . Wtedy "opłaceni" redaktorzy walili jakie to jest źle. Krytyka szła z każdej strony PO prawie się zesralo nie mówiąc o gnidach z PSL.... A właśnie taką ustawa broniła by bezpośrednio mleczarnie jak i rolników przed dyktowaniem cen w Markach własnych ....

A w mlekpolu z woda I solą czy też przepompowywaniem litrów  idą przekręty od 20 lat i nikt tym się nie martwi a w Piątnicy doszli krótka piłka wyjazd rolnicy kierowcy wagowi i tak dalej i po przekręcie a że mleko gnój  ? Napewno nie od dostawców. To co w takim razie jest w mlekpolu jak niektórzy przez dwie wirówki puszczają bo jedna nie daje rady  ? Gnój to chyba za slabe słowo 

Opublikowano
11 minut temu, alfa napisał(a):

No niestety ale z dwoma zbiornikami to napewno nie prawda 

A w mlekpolu z woda I solą czy też przepompowywaniem litrów  idą przekręty od 20 lat i nikt tym się nie martwi a w Piątnicy doszli krótka piłka wyjazd rolnicy kierowcy wagowi i tak dalej i po przekręcie a że mleko gnój  ? Napewno nie od dostawców. To co w takim razie jest w mlekpolu jak niektórzy przez dwie wirówki puszczają bo jedna nie daje rady  ? Gnój to chyba za slabe słowo 

Stefana brata się spytaj  o zbiornik..

Opublikowano

Magazyny pełne, ceny na giełdach, kontraktach lecą w dół, a Wam sie jeszcze chce kłócić kto lepszy słoik kierowcy dał, czy wirówkę włączył. 

Teraz trzeba lobbować za cłami, dopłatami do eksportu lub skupem interwencyjnym. Bo wszyscy będą doić za złotówke, a to sie zakończy fala likwidacji...

• Like 5
Opublikowano
37 minut temu, Dream1990 napisał(a):

Magazyny pełne, ceny na giełdach, kontraktach lecą w dół, a Wam sie jeszcze chce kłócić kto lepszy słoik kierowcy dał, czy wirówkę włączył. 

Teraz trzeba lobbować za cłami, dopłatami do eksportu lub skupem interwencyjnym. Bo wszyscy będą doić za złotówke, a to sie zakończy fala likwidacji...

Człowieku zobacz  w mojej gminie 20 obór powstało w tym roku , każda na 120-250 szt . I to nie jest tak, że ten co miał 100 szt stawia na 140 aby poprawić warunki bytowe nie nie . Ten co miał 40 stawia na 120 a ten co 100 na 250 więc i tak czy siak produkcja wzrośnie mleka w przyszłym roku i to bardzo porządnie bo stawiają te osoby co mają po min 10 tys l od szt a nie ci co po 6-8. Tutaj cła nic nie pomogą jedynie limity produkcyjne mogą coś dać. Jak te nowe obiekty wejdą w przyszłym roku na pełne obroty to dopiero się zacznie zabawa, w mlekpolu jak będzie 1,7 to będzie lux. Ten rok na pasze był mega dobry , przyszły też nie najgorzej jak narazie się zapowiada bo bilans wodny w moim rejonie w tamtym roku był -110mm a obecnie jest już na 0 to nie ma co tu dużo gadać. 

• Like 1
Opublikowano

Jak mleczarnie nasze dostają oferty mleka z Niemiec  po 1.3 zł. Jak tak dalej pójdzie to mleko przerzutowe z Niemiec i z Francji. po nowym roku może przychodzić po 1 zł . Właśnie taką ofert dostała jedna mleczarnie hhandlowców

Opublikowano

Niedawno wlasciciele nowej obory w filmie na YouTube mówili że taka obora koło 5mln spłaci się w 8 lat to chyba mają policzone skoro publicznie o tym mówią więc nie wiem o czym mówisz, jest dobrobyt na wsi 

13 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Mylisz się . Nikt nie będzie dokładał do interesu. Albo będą sprzedawać  i wychodzić  na 0 albo będzie fala bankructw i licytacji . 

• Haha 4
Opublikowano

Witam. Jest tu jakiś dostawca mleka do Jarmaszu? Jeśli jest i chciałby się podzielić doświadczeniami ze współpracy z tą mleczarnią, zapraszam (proszę) o prywatną wiadomość. Pozdrawiam 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

Niedawno wlasciciele nowej obory w filmie na YouTube mówili że taka obora koło 5mln spłaci się w 8 lat to chyba mają policzone skoro publicznie o tym mówią więc nie wiem o czym mówisz, jest dobrobyt na wsi 

rolnik indywidualny to jest inny rodzaj działalnośći niz firma , w firmie się inaczej koszty , wycenia się pracę , nadgodziny nawet jak rolnik mający nawet te 500 krów często zatrunia pracownika na niermowany czas pracy , nieznam żadnego rolnika co zrezygnował z hodowli bydła przez ceny skupu , jedynie to cena przyspieszyła podjecie decyzji .           

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

Skończ jęczeć z tym ,,dobrobytem” i weź się za robotę. 
Masz czas siedzieć i głupie filmiki oglądać zamiast coś zrobić albo z rodziną spędzić czas. 
Tylko widzisz jak  za dzierżawy płacą po 3-5 tys. Za ziemię po 100-150 tys. Obory i maszyny za miliony itd. 
Skoro twierdzisz że ludzie mają kasę i płacą taką kasę to po co się szarpiesz z tymi krowami za mocno średnią cenę? Bo u was tam nie płacą najlepiej. Daleko do molochów a o Piątnicy nie wspomnę. 
U mnie jakby płacili po 3-5 tys za dzierżawę albo za ziemię po 100-150 Tys to już dawno by krów nie było. A takim osobom stawiał dobrą flachę że chcieliby by płacić taką kasę. Ma ktoś takie hobby czy pasje to po co bronić. Kasa na stół przed wejściem na pole I tyle. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Skończ jęczeć z tym ,,dobrobytem” i weź się za robotę. 
Masz czas siedzieć i głupie filmiki oglądać zamiast coś zrobić albo z rodziną spędzić czas. 
Tylko widzisz jak  za dzierżawy płacą po 3-5 tys. Za ziemię po 100-150 tys. Obory i maszyny za miliony itd. 
Skoro twierdzisz że ludzie mają kasę i płacą taką kasę to po co się szarpiesz z tymi krowami za mocno średnią cenę? Bo u was tam nie płacą najlepiej. Daleko do molochów a o Piątnicy nie wspomnę. 
U mnie jakby płacili po 3-5 tys za dzierżawę albo za ziemię po 100-150 Tys to już dawno by krów nie było. A takim osobom stawiał dobrą flachę że chcieliby by płacić taką kasę. Ma ktoś takie hobby czy pasje to po co bronić. Kasa na stół przed wejściem na pole I tyle. 

nie nosisz słuchawek podczas monotonnej pracy? nie mierz wszystkich swoją miarą, jeszcze będziesz mi mówił czego mam słuchać a czego nie. przekazałem ci fakty a się zagotowałeś jakbym nawymyślał. ja nie narzekam na swoją pracę w przeciwieństwie do ciebie

Opublikowano
23 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

A liczyli jak będzie mleko po 3 zł czy 1 zł 🤔

Opublikowano

Już nie narzekajcie nie pierwszy dołek w mleku rok temu latem sam przechodziłem bo dostawałem 1.7 w mleksie od jesieni tamtego roku do października było okej . Spece mówią że od lutego marca cena powinna wzrastać 

Opublikowano
4 godziny temu, Dodi napisał(a):

Oni kupują nawet mleko z Garwolina, a higiena tego zakładu pozostawia wiele do życzenia. 

A co Ty masz do Garwolina? Ze oddajesz do Ryk to musisz szkalowac sasiednia mleczarnie, skad masz takie wspaniale informacje byleś widzialeś czy slyszales z 10 ust

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, damianek2019 napisał(a):

Już nie narzekajcie nie pierwszy dołek w mleku rok temu latem sam przechodziłem bo dostawałem 1.7 w mleksie od jesieni tamtego roku do października było okej . Spece mówią że od lutego marca cena powinna wzrastać 

Gdzie teraz dajesz ?

Opublikowano
4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Zdzichu inseminator przeszedł do Sieradza i sobie chwali 

Łazorko zbiera  gdzieś u nas w okolicy?

Ma zbierać.sporo ludzi zabierze właśnie łazorko.byli u ciebie 

Opublikowano
56 minut temu, Krzysiek55550 napisał(a):

A co Ty masz do Garwolina? Ze oddajesz do Ryk to musisz szkalowac sasiednia mleczarnie, skad masz takie wspaniale informacje byleś widzialeś czy slyszales z 10 ust

Nie mam nic. Mowie jak jest. Niech wpuszczą Cię na twarogarnie jeśli jesteś z nimi związany. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v