Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.07.2025 o 21:35, MariuszDe napisał(a):

Inter Milk za Czerwiec nieduża ilość 6 tys l 2.25 brutto Ryczalt

W dniu 9.07.2025 o 19:41, nikolas29 napisał(a):

Radomsko pow 10 tys 1,97

Zapytaj Mariusza jaką ma średnią cenę z ostatnich 12 miesięcy i porównaj ze swoją, chyba była by niezła różnica w zarobku na korzysć Intermilka.

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
22 minuty temu, Unexpected napisał(a):

Zapytaj Mariusza jaką ma średnią cenę z ostatnich 12 miesięcy i porównaj ze swoją, chyba była by niezła różnica w zarobku na korzysć Intermilka.

Tak tylko w klasach jest roznica

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.07.2025 o 19:46, Supersebusiek napisał(a):

No już przejmują , przejmują i przejąć nie mogą .

To nie takie proste. Układ nie przeszedł w głosowaniu i pewnie będzie kolejny zrobiony na lepszych warunkach dla wierzycieli niż ten pierwszy.

Gdyby radzyń mleka nie przywoził do przerobu to już od lutego wisiała by kłudka na zakładzie

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
59 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Krzychu jak tam Twoja as 170 chyba dobrze pamiętam że ja masz

Nie dawno dostała dobrze wody i zaczęła iść w gore. Zasiałem na lepszej ziemi jeśli chodzi o moją okolicę. Nie jakaś super ziemia ale nie typowy pytel. Teraz ma koło 2.5 m i wiecha jeszcze w 3-4 liściach. Zasiana razem ze skytower i narazie nie widzę różnicy pomiędzy nimi. Są równe 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Skytower dużo niższe FAO. Pojawia się pytanie która wpadnie w lepsze warunki z pyleniem. Myślę że kolbę większą będzie miał as ale czy przy obecnych temperaturach da radę osiągnąć technologiczna wilgotność ziarna do zbioru? 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
18 minut temu, grzesiu napisał(a):

Skytower dużo niższe FAO. Pojawia się pytanie która wpadnie w lepsze warunki z pyleniem. Myślę że kolbę większą będzie miał as ale czy przy obecnych temperaturach da radę osiągnąć technologiczna wilgotność ziarna do zbioru? 

Wziąłem go tylko na 2 ha żeby zobaczyć jak wypadnie z masą bo na tym mi najbardziej zależy. 
Denty już sobie odpuszczam na przyszłość. Chyba że mnie zaskoczy ładna kolba. Zasiałem mas 29T i narazie w najlepszych miejscach ma jakieś 1.5-1.8 m a tak to koło 1-1.2m. 

Opublikowano (edytowane)

Tak samo nigdy w życiu już denta nie zasieje. W tym roku żebym wszędzie miał jak zawszę flinty po 260/270 FAO to bym kukurydzy narąbał z konkretnym zapasem. Mam rgt exposition 260 i już idzie miejscami wiechę znaleźć a w skytowerze nie ma i mówili że denty później kwitną. Za rok na pewno wezmę goliatha bo widzę ma duże fao i to nie jest dent to nawet w chłody będzie sobie rosła

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Zgadza się as to dent ale nadrabia fao i genetycznie jest ,,zrobiony” żeby dać też dużo masy. 
W sumie to źle napisałem. Nie zasieje typowego denta który głównie ma przeznaczenie na ziarno. Mimo iż ten mas ma zapisane że wielkość roslin ma być średnia to nie widać tego. Miejmy nadzieję że na kwitnienie i nalewanie w kolbe będzie wody pod dostatkiem. Inaczej ani masy ani ziarna nie będzie. Obok rośnie kardona która też niby ma przeznaczenie na ziarno ale też kiszonkę czy biogaz i jest dużo lepsza. Nawet po sąsiedzku gość miał bardzo zabiedzona kukurydzę . Jakieś 20-40 cm niższa niż u mnie. Teraz po deszczach jego jest wyższa.  Myslalem ze ten mas pójdzie ładnie w górę a on praktycznie w miejscu stoi. Był zamysł zrobić bardziej energetyczna kiszonkę i dlatego poszedł ten mas ale jak kolby nie zrobi to już go więcej nie zasieje. 
Napewno islandera za rok zasieje. Dobrze przetrwał posuchę na piachach i teraz ładnie w górę idzie. Na ten moment jeśli chodzi o piach to jest najlepsza. 

Opublikowano

nie sieje się ziarnowek z myślą o bardziej e ergetycznej kieszonce bo po pierwsze strawność włókien jest na niskim poziomie. lepiej już dobra kiszonkarska skosić wyżej i tyle. a typowa ziarnowka w zeszłym roku u mnie miała 2 metry ale dała 16ton i nic innego na ziarno nigdy nie zasieje niż dent

• Thanks 1
Opublikowano

Rgt exposition też typowy dent i miała rosnąć wysoka a tu nwm czy 2.5 złapie. Ale chociaż gruba jest i liściasta to może Kolbe zrobi jeszcze dobra i coś masy będzie 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

nie sieje się ziarnowek z myślą o bardziej e ergetycznej kieszonce bo po pierwsze strawność włókien jest na niskim poziomie. lepiej już dobra kiszonkarska skosić wyżej i tyle. a typowa ziarnowka w zeszłym roku u mnie miała 2 metry ale dała 16ton i nic innego na ziarno nigdy nie zasieje niż dent

Są odmiany które można uprawiać dwukierunkowo ale trzeba mieć pewność że taka odmiana ma bardzo dobry stay green (efekt zielonosći) chodzi to głównie o strawność. Z odmiany typowo ziarnowej zawsze będzie energetyczna kieszonka ale to wynika z koralacji kolby do masy. Typowa kiszonka musi być mocno ulistniona, mocny stay green, gruba łodyga, duża kolba z ziarnem flint/dent (flint - skrobia szklista trawi się w dalszych odcinkach układu pokarmowego krowy dent - skrobia maczysta daje plon ziarna). Prawda jest taka że odmianę trzeba dobrać do tego co chce się osiągnąć, do kierunku użytkowania (ziarno, kiszonka) i nie przesadzać z FAO. 

Najlepsza ziarnowka nigdy nie będzie dobra kiszonka i na odwrót.  

Zawsze trzeba siać kilka odmian bo rok rokowi nie równy. Choć zdążają się odmiany stabilnie planujące w latach. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Rgt exposition też typowy dent i miała rosnąć wysoka a tu nwm czy 2.5 złapie. Ale chociaż gruba jest i liściasta to może Kolbe zrobi jeszcze dobra i coś masy będzie 

Nieraz nie musi być taka wysoka tylko grubość i kolba może zrobić robotę i masy jest i jakość. Ja mam pola ok 300m to jak tniemy to jak rozrzutnik jest w jedną stronę ok 20m3 to już lux plon