Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, tomekskw napisał(a):

Bele sianokiszonki o takiej średnicy się psują.Jak nie masz przynajmniej tysiąca bel do zwiniecia i owinęcia to średnio się opłaca takie pieniądze wydać chyba,że ciocia unia wspomoże.Bele po praosowijarkach często mają mikro dziurki i wiosńa jest dużo spleśniałych bel i trzeba odrzucać lub całe bele się nie nadają.Do tego do prasoowijarek tylko najmocniejsza folia z ekstra klejem,bo dostaje się kurz pomiedzy warstwy folii w trakcie owijania i ze szczelnością szału nie ma.Odklejają się końcówki folii i robi się problem przy transporcie,Testowałem kiedyś McHale  to w porównaniu do mojej Krone to niebo a ziemia.

Możesz rozwinąć to że przez średnice się psują, miałem teraz rollanta który robił 130 i fakt często zdarza się odpad ale ostatnie o czym bym pomyślał to że przez średnicę, teraz kupiłem pasówkę i dalej miałem zamiar robić sianokiszonki 130cm.

Opublikowano
25 minut temu, tomekskw napisał(a):

Bele sianokiszonki o takiej średnicy się psują.Jak nie masz przynajmniej tysiąca bel do zwiniecia i owinęcia to średnio się opłaca takie pieniądze wydać chyba,że ciocia unia wspomoże.Bele po praosowijarkach często mają mikro dziurki i wiosńa jest dużo spleśniałych bel i trzeba odrzucać lub całe bele się nie nadają.Do tego do prasoowijarek tylko najmocniejsza folia z ekstra klejem,bo dostaje się kurz pomiedzy warstwy folii w trakcie owijania i ze szczelnością szału nie ma.Odklejają się końcówki folii i robi się problem przy transporcie,Testowałem kiedyś McHale  to w porównaniu do mojej Krone to niebo a ziemia.

Kilka jak nie kilkanaście lat owijam bele sianokiszonki 3 razy nie 2 jak to standardowo ludzie robią chodź już nie jednego namówiłem na potrójne owijanie i widzą różnicę i jeśli myszy albo koty się nimi nie zainteresują to bele mogą stać i 2 lata i są całe dobre. Po Twojej wypowiedzi wnioskuję że robiłeś bele większej średnicy ale były nie dobite i może dlatego się psuły, bo jak bela jest jak kamień to nawet jak dziura jest to tylko wierzchnia warstwa się zepsuję ale do środka beli nie dojdzie, i też mam krone 

Opublikowano
56 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Też bym postawił na kuhna. Dużo droższy od mchale ? Jak dobrze kojarzę to Kuhn moze robić belki 130 czy 135? Czy to nie ten model ? 

ogólnie nowe zamówienie w podobnej specyfikacji jak najlepsze mchale fusion plus walcowa to kuhn bedzie o około 40 tys droższa prasą. ciekawe z czego to wynika że jest Kuhn droższy. co do Mchale mam F540c i kilka rzeczy robionych jest w tym podbieracz nie wspominam już nic o łańcuchach. Dodatkowo mchale ma problem w drobnej trawie oraz lubi sie przypchać miedzy rotorem a podbieraczem i nic nie da opuszczanie podłogi trzeba ręcznie rwać. spowodowane jest to tym że masa zielona w mchale ma iść pedem a podbieracz jest daleko od rotora i nie dorzuca tam trawy w Fusion 4 niby to odległość zmniejszyli ale dalej nie jest to tak jak w kuhn gdzie z podbieracza idzie bezpośrednio na rotor i nie ma tam żadnej gardzieli i luki w której może nam się coś przyblokować

17 minut temu, Danielkurp napisał(a):

Myślisz o tej z olx? 

tak o tej z maxrol w jeżewie nowa tyle że z 2022r i cena jest bardzo atrakcyjna

Opublikowano

W tym kuhnie za***isty jest system owijania 3d. Foli idzie podobnie co w standardowych owijarkach a belka jest dużo lepiej owinięta . W senie nie ma aż tak dużo foli na górze i dole. Nie wiem czy widziałeś jak to wygląda podczas pracy?
W mchale za to za***isty jest  system przeniesienia belki na owijarke. Nie wiem czy jakaś prasoowijarka jest szybsza jeśli chodzi o to. 
Każda prasa ma plusy i minusy. Mi się od zawsze Kuhn podobał no ale cena skutecznie odstraszała. W poprzednim roku na bednarach akurat oglądałem kuhna i mc hale i według mnie Kuhn jest solidniej zrobiony i mniej skomplikowany. 
Chociaż ja nie tak dawno wybrałem Krone 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

ogólnie nowe zamówienie w podobnej specyfikacji jak najlepsze mchale fusion plus walcowa to kuhn bedzie o około 40 tys droższa prasą. ciekawe z czego to wynika że jest Kuhn droższy. co do Mchale mam F540c i kilka rzeczy robionych jest w tym podbieracz nie wspominam już nic o łańcuchach. Dodatkowo mchale ma problem w drobnej trawie oraz lubi sie przypchać miedzy rotorem a podbieraczem i nic nie da opuszczanie podłogi trzeba ręcznie rwać. spowodowane jest to tym że masa zielona w mchale ma iść pedem a podbieracz jest daleko od rotora i nie dorzuca tam trawy w Fusion 4 niby to odległość zmniejszyli ale dalej nie jest to tak jak w kuhn gdzie z podbieracza idzie bezpośrednio na rotor i nie ma tam żadnej gardzieli i luki w której może nam się coś przyblokować

tak o tej z maxrol w jeżewie nowa tyle że z 2022r i cena jest bardzo atrakcyjna

Mchale ogólnie mocno przereklamowana ma dokładnie te wady ktore podałeś w 4 nic się nie zmieniło bo ludzie u mnie mają do tego dużo gorszej jakości łożyska niż w np claas czy kuhn to samo łańcuchy, tandetna stopka podporowa cała prasa buja sie jak nie wiem co ręka dotykać strach a jakość materiału i malowania to takie trochę na plus od simpy. Gnije przy podbieraczu, Gnace się palce rotora od małych kamyków gumowe palce podbieracza. Odnoszę wrażenie że danex zrobił z tych pras cudo które nim nie jest. Pozatym system przerzutu jak krzychu121 mówi mistrzostwo świata. Ale claas i kuhn w przełyku i wykonaniu to 3 klasy wyżej do tego i claas i kuhn mocniej zbija bele w kuhn na plus odłączanie rotora przy zapchaniu w claas cofanie rotora ani w jednej ani w drugiej material na żadnym pokosie nawet na chwilę nie staje w przeciwieństwie do mchale do tego fruwajace końcówki foli w mchale. Z zalet tak jak mówiłem przerzut beli gabaryty najmniej elektryki. 

6 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Nie lepiej iść od razu w McHale Fusion? 

Raczej claas kuhn 

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)

marketing dźwignią sukcesu

Jeszcze jedna ciekawostka isobus w mchale jest dostępny tylko dla modelu 4pro i 4plus zwykła 4 nie ma tej funkcji. Kolejny ciekawy fakt są dostępne dwie skrzynie na 540 obr i na 1000obr.  ciekawe czy jest różnica w cenie

4 godziny temu, alfa napisał(a):

Mchale ogólnie mocno przereklamowana ma dokładnie te wady ktore podałeś w 4 nic się nie zmieniło bo ludzie u mnie mają do tego dużo gorszej jakości łożyska niż w np claas czy kuhn to samo łańcuchy, tandetna stopka podporowa cała prasa buja sie jak nie wiem co ręka dotykać strach a jakość materiału i malowania to takie trochę na plus od simpy. Gnije przy podbieraczu, Gnace się palce rotora od małych kamyków gumowe palce podbieracza. Odnoszę wrażenie że danex zrobił z tych pras cudo które nim nie jest. Pozatym system przerzutu jak krzychu121 mówi mistrzostwo świata. Ale claas i kuhn w przełyku i wykonaniu to 3 klasy wyżej do tego i claas i kuhn mocniej zbija bele w kuhn na plus odłączanie rotora przy zapchaniu w claas cofanie rotora ani w jednej ani w drugiej material na żadnym pokosie nawet na chwilę nie staje w przeciwieństwie do mchale do tego fruwajace końcówki foli w mchale. Z zalet tak jak mówiłem przerzut beli gabaryty najmniej elektryki. 

Raczej claas kuhn 

Znowu W Danex twierdzą że te obrotowe systemy uwijania claas kuhn krone goweil są do d*py trochę kurzu i wszystko stoi, prawda to?

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano

Posiadam fusion 4 od roku, zrobiłem 700 bel i ani razu nie zapchała się i muszę przyznać że mogłaby lepiej dobijać, ale przepustowości jest ogromna tej prasy

Opublikowano
17 minut temu, Vee napisał(a):

Posiadam fusion 4 od roku, zrobiłem 700 bel i ani razu nie zapchała się i muszę przyznać że mogłaby lepiej dobijać, ale przepustowości jest ogromna tej prasy

Jaka prasa wcześniej robiłeś? Bo ja przesiadłem się z zachodnich na mchale i stwierdzam że przepustowości wogole nie ma a już powiedzmy na wszystkich nóżach praca będzie cudem. 

1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

marketing dźwignią sukcesu

Jeszcze jedna ciekawostka isobus w mchale jest dostępny tylko dla modelu 4pro i 4plus zwykła 4 nie ma tej funkcji. Kolejny ciekawy fakt są dostępne dwie skrzynie na 540 obr i na 1000obr.  ciekawe czy jest różnica w cenie

Znowu W Danex twierdzą że te obrotowe systemy uwijania claas kuhn krone goweil są do d*py trochę kurzu i wszystko stoi, prawda to?

Gość robi ta kuhn nie wiem ale z 4 5 tysięcy rocznie na usługi nic się nie dzieje przesiadł się właśnie z mchale. A to co mówisz to stara śpiewka danex i pewnie ci tłumacza o czujniku radiowym itp. Robiłem claas po 1.5 tys rocznie i nigdy nie było zadnego problemu i to była używka z de. Teraz mam tą całą mchale to jak bym się cofnął w rozwoju. Plastelina i tyle jeszcze i bez wydajności. Blisko mnie ma fendt to cały Czas coś tam się z tyłu dxieje nie ciekawa maszyna 

Dodam że nawet taka głupota jak wejście bokiem w pokos może oznaczać zator na ślimaku z boku. Rąk do odpychania też nie rzadko trzeba użyć. To prasa dla ludzi co robią 150 bel dziennie i mówią że dużo. A na potrawie noga za noga bo zbiera zbiera  materiał i później go łyka jak wilgotny to lubi się zapchać 

Aha no i podbieracz już robiłem łańcuchy wymieniane. Mogę Ci dać namiar do kolegi co zajeździł tornado pozniej claasa a teraz  pracuje cudem z rogienic 

Opublikowano

Miałem case ,u mnie w okolicy bardzo dużo prasoowijarek Michale i wszyscy chwala,no ale każdy ma swoje zdanie ,natomiast kuhna wgl nie widać na terenie moim 

Opublikowano

Nie widać bo cena kuhn wysoka i przedstawiciele nie robią takiej reklamy jak rogienice. No właśnie case mozna by porównać jak wcześniej miałbyś kuhn lely claas. Większość w okolicy u ciebie pewnie tak jak u mnie przesiadła się z mchale na mchale czy z sipma metal fach na mchale czy właśnie case new holland 

Opublikowano
Godzinę temu, wille napisał(a):

Witam a te prasoowijarka kuhn bio warte uwagi ?

dwie wioski dalej odemnie kolega ma bio, brał nówke pracuje kilka lat i nie ma awarii owija balot w 16s. jest zadowolony. podbieracz cały nic nie robiony.  teraqz kupił case puma używke i sterownik od prasy leży w domu bo podpioł pod isobus muwi że fajna sprawa

Opublikowano

Dla ludzi którzy robią duże ilości bel sianokiszonki oraz dużo słomy uważam że warto mieć samą prasę do słomy i prasoowijarkę do trawy bo w każdej prasoowijarce czujniki nie lubią kurzu a wiadomo jak z tym jest przy słomie, ale jeśli jest nieduża ilość to wystarczy czyścić po robocie i czujniki nie zwariują

Opublikowano

Kolega serwisuje te kuhny to twierdzi że są mocniejsze niż Krone , polecał też wziąć owijanie folią zamiast siatki niby bardzo fajna rzecz dodatkowa warstwa foli i odpad jeden wygodne przy otwieraniu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v