Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Jakby ktoś nie wiedział to GUS podaje dochód z hektara, ale przeliczeniowego 

Dokładnie pisałem o tym. Czyli tak bardzo wcale nie odbiegają od realnych zysków 

Opublikowano
Godzinę temu, WitekRolnik napisał(a):

Dziękuję bardzo :) Starania i rzetelna praca nie idą na marne :) A poza tym dużo pomagają wyniki mleka które są co odbiór, wtedy nawet najmniejszą zmianę w stadzie da się w dość dobrym momencie wychwycić i odpowiednio zareagować.

Szkoda, że genetyka i obora trochę podcina mi skrzydła w rozwoju bo przy takim dbaniu i trzymaniu stada w ryzach byłbym dużo dalej i wyżej niż jestem ;)

Mam tyle samo mleka ,somatyka  też mała. A z tą genetyką to nie rozumiem zacielasz swoimi bykami 🤔 jak żywisz tak masz . Ja też tak w ilość nie idę tylko podstawowe pasze wyprodukowane w gospodarstwie. Gdy bym pokombinował coś z żywieniem pewnie by było trochę więcej mleka ale za to z somatyką już by były pewnie problemy 

Opublikowano (edytowane)

Czasami 2 czy 3sztuki mogą zawalać całą somatykę... Kiedyś też przez długi okres miałem ~100 średnia. Nawet ostatnio miałem z somatyką problemy. Było coś koło 500. Przepadałem całe stado(28szt) 6 odstawiłem na antybiotyk i średnia z zbiornika zrobiła się 95. Podłączyłem te sztuki to po dodaniu do zbiornika 4szt zrobiło się 180 a pozostałe dwie(dłużej trzymał antybiotyk) to już mam 300 ale te dwie typowo do likwidacji. Ale jak na razie przechodzi somatyka w skupie  to fajnie jak i miesiąc czy dwa poddoją zanim jałówki się wycielą i te krowy pójdą na hamburgery 

Edytowane przez karol091193
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Dokładnie pisałem o tym. Czyli tak bardzo wcale nie odbiegają od realnych zysków 

może zrobili to po to żeby rolnicy nie łapali się na czyste powietrze ze zwrotem 90 %

Opublikowano

PFHBiPM oczekuje zakazu przemieszczania zwierząt w obawie przed pryszczycą https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/pfhbipm-oczekuje-zakazu-przemieszczania-zwierzat-w-obawie-przed-pryszczyca,156427.html

Opublikowano
6 minut temu, pau napisał(a):

PFHBiPM oczekuje zakazu przemieszczania zwierząt w obawie przed pryszczycą https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/pfhbipm-oczekuje-zakazu-przemieszczania-zwierzat-w-obawie-przed-pryszczyca,156427.html

Pierwszy raz się chyba z nimi zgadzam 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, marek15261 napisał(a):

Większość Polskich rolników nie może nawet pomarzyć o takim dochodzie jak podał GUS.

To dlaczego ziemia jest taka droga? I drożeje.

Opublikowano
13 minut temu, vodz napisał(a):

To dlaczego ziemia jest taka droga? I drożeje.

Zauważyłeś kto kupuje ziemię?

Krowiarze, badylarze......i miastowi.

Zwykły rolnik nie kupi bo nie ma za co.

2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Chyba masz na myśli rolników kanapowych .

A z uprawy zboża kupisz ziemię?

Nie ma szans.

Opublikowano

Kto kupuje to zależy od regionu w nas np wykupują chlewniarze i kurnikarze a często to jest to połączone. 

5 minut temu, marek15261 napisał(a):

A z uprawy zboża kupisz ziemię?

Nie ma szans.

Nie pisałem tam o kupnie ziemi tylko o przychodzie z hektara przeczytaj wątek jeszcze raz .

Opublikowano
9 minut temu, robert1226 napisał(a):

Kto kupuje to zależy od regionu w nas np wykupują chlewniarze i kurnikarze a często to jest to połączone. 

Nie pisałem tam o kupnie ziemi tylko o przychodzie z hektara przeczytaj wątek jeszcze raz .

Jeśli nie masz zysku z hektara to nie kupisz ziemi.

Chyba proste i logiczne.

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, marek15261 napisał(a):

Jeśli nie masz zysku z hektara to nie kupisz ziemi.

Chyba proste i logiczne.

Ciekawe rozumowanie...🤭

...a o lokacie kapitału słyszał?

U nas trochę pokupowali ci co za granicą zarabiają...np.

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

z tego co widzę porównują tutaj na forum swoje dochody z hektara fizycznego 5, 6 kl 😉

Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ciekawe rozumowanie...🤭

...a o lokacie kapitału słyszał?

U nas trochę pokupowali ci co za granicą zarabiają...np.

Słyszał, słyszał i sam lokuję mimo że pochodzę ze wsi a mieszkam w mieście:)

Ale nie o to chodzi.

Chodzi o to że zwykłego rolnika nie stać na zakup ziemi.

Stać krowiarzy, kurnikarzy no może badylarzy.

A czy taki co uprawia np. 50 ha  zboża jest w stanie kupić?

NIE.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

może zrobili to po to żeby rolnicy nie łapali się na czyste powietrze ze zwrotem 90 %

Radziu podatek rolny na jego podstawie obliczają. 

Do tego socjale wszystkie dochód liczą z tego 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Pierwszy raz się chyba z nimi zgadzam 

To podpowiedz im niech dopiszą, że transport zwierząt na ubój nie dotyczy.

Co byś powiedział jakby wprowadzili całkowity zakaz, co byś z cielakami na sprzedaż robił albo z ledwo ciepłymi mlecznicami po urazach 😏

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
41 minut temu, robert1226 napisał(a):

Mylisz kolego przychód z hektara a dochód z hektara.

GUS podał dochód z hektara czyli:

Dochód to przychody pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, a więc jest różnicą pomiędzy osiągniętymi przychodami a poniesionymi kosztami.

Czyli upraszczając GUS podał jaki jest ZYSK hektara przeliczenioweGo.

Tak ZYSK.

Mało który rolnik ta taki zysk, bo jak osiągnąć taki zysk uprawiając zboże?

Możesz kolego wyliczyć i podać?

13 minut temu, pedro2 napisał(a):

Radziu podatek rolny na jego podstawie obliczają. 

Do tego socjale wszystkie dochód liczą z tego 

To podpowiedz im niech dopiszą, że transport zwierząt na ubój nie dotyczy.

Co byś powiedział jakby wprowadzili całkowity zakaz, co byś z cielakami na sprzedaż robił albo z ledwo ciepłymi mlecznicami po urazach 😏

Do czego potrzebny jest dochód z hektara?

Prosta odpowiedź:

Informacje o dochodzie z 1 ha przeliczeniowego uzyskiwane przez gospodarstwa indywidualne mają wpływ na budżet wielu rodzin rolniczych. Od wysokości dochodu z 1 hektara przeliczeniowego zależy m.in.:

• możliwość otrzymania pomocy społecznej
  • uzyskanie świadczenia 500 plus na pierwsze dziecko
  • możliwość ubiegania się o stypendium socjalne przez studentów będących dziećmi rolników
  • otrzymanie kredytu
Opublikowano
3 godziny temu, marek15261 napisał(a):

Większość Polskich rolników nie może nawet pomarzyć o takim dochodzie jak podał GUS.

3 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Chyba masz na myśli rolników kanapowych .

Napisałeś to co wyżej,  to ci w skrócie odpisałem że tylko rolnik który nic na ziemi nie robi może o tym pomarzyć a ty mi tu jakieś czyjeś słowa wkładasz kto kupi kto nie kupi .

Tylko ci tyle powiem ze kupi ten co ma pieniądze,  a pieniądze ma ten kto pracuje z głową  nie ten co nic nie hoduje bo za ciężko nie uprawia ziemi bo mu się nie opłaca. 

Jak tam masz coś do liczenia to sobie licz bo ja nie mam zamiaru ci dopasowywać dochodu i zysku pod ciebie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v