Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Zapamiętaj sobie jedną prostą rzecz. 

Obora oborze nierówna, to że u kolegi się sprawdza to nie znaczy że u ciebie też się sprawdzi ale to moje skromnie zdanie a jak zrobisz to twoja sprawa i twoje krowy i pieniądze. 

Myślę że źle nie żywię ale do ideału daleko , duży nacisk dałem na genetyke kupiłem 6 jałówek spod oceny które mi doja -+25-30 l dziennie i myślę że kwestia zmiany kilku rzeczy i bym podciagnął wydajność na srednią do zbiornika 22l.Problem mam z pierwiastkami z pokazaniem ruji ,krowy w późniejszych laktacjach ruję pokazują książkowo.

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Tylko nie dehejs 🤦 wet mówi że z nimi nie idzie się dogadać i z paszami nie teges bo tam gdzie żywią to problemy...

U mnie w okolicy do wszystkich dużych gospodarzy jeździe deheus. Nic nie słyszałem o jakichś problemach. 

Opublikowano
29 minut temu, Kamil20151 napisał(a):

Myślę że źle nie żywię ale do ideału daleko , duży nacisk dałem na genetyke kupiłem 6 jałówek spod oceny które mi doja -+25-30 l dziennie i myślę że kwestia zmiany kilku rzeczy i bym podciagnął wydajność na srednią do zbiornika 22l.Problem mam z pierwiastkami z pokazaniem ruji ,krowy w późniejszych laktacjach ruję pokazują książkowo.

Zmiany trzeba wprowadzać małymi kroczkami a nie od razu rewolucję. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

28 krów miałem

Sianokiszonka z zakupu, zboża 2ha

4, 5 i 6 klasa

To nie wiem, może u mnie tak dużo jedzą xD. Osobiście kupowałem kiedyś sianokiszonkę i to żadne wyjście 

Opublikowano (edytowane)

Ja w ostatnich latach tylko wysłodki i w tym roku trochę kukurydzy.

Belek kiedyś mi zawsze brakowało, teraz sieje więcej poplow i na styk starcza.

Większość słomy dokupuje. W ubiegłym roku płaciłem 30zl belka z pokosu.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

U mnie nigdy priorytetem nie było zrobienie największej wydajności tylko zawsze sprzyjać krowie a wydajność sama idzie. 

To że idzie około 15 kg paszy na szt nie znaczy że ja ją pędzę na 15 tys wydajność ona po prostu tego potrzebuje. 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Tylko nie dehejs 🤦 wet mówi że z nimi nie idzie się dogadać i z paszami nie teges bo tam gdzie żywią to problemy...

Od urodzenia 100% de heus. Preparat mlekozastępczy, corn, pasze i witaminy w laktacji.

Screenshot_20250114_072938_SOL.jpg

Opublikowano

Z paszami to jak ktoś by patrzył na forum to by nikt nic nie kupił bo jeden będzie narzekał na de heusa drugi na agrocentrum itp trzeba samemu najlepiej sprawdzić. Tak jak z samochodem jak byś się oczytal internetu to każdy na daną markę silnik będzie narzekał a drugi chwalił 

• Like 2
Opublikowano
34 minuty temu, vodz napisał(a):

Może ten wet ma szwagra w konkurencyjnej firmie paszowej

Nie ma żadnego szwagra 😁🤦 tylko mówi że z żywieniowcami z tej firmy nie idzie się porozumieć... oni wszystko ,,wiedzą,, 🤦

Opublikowano
10 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Ponad 100 się kupowało 

Do tego słoma 

Kukurydza na pniu

A teraz Ci wystarcza?, Słoma jak słoma ciężko swojej nazbierać ale sianokiszonka i qq to musi być swoja 

Opublikowano

Dzień dobry w nowym roku i w nowym temacie. Niech wszystkim tu obecnym się w tym roku darzy, krowy doją dobrze, nie chorują wcale, mleczarnie płacą jak Piątnica i pogoda dopisuje😊

A co do tematu, to

OSM Koło tł 4,1 i 3,96; bi 3,48 i 3,46 ilość 6,7 tys; cena 2,28 brutto RR

Pozdrowionka dla wszystkich🙋

• Like 7
  • Thanks 2
Opublikowano
Godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Musi doli od nich nie dostał.  

Żadna dola tylko oni nie chcą słuchać że coś jest nie tak oby tylko towar sprzedać i sļaba wiedza o żywieniu...

Opublikowano
56 minut temu, ThePerkins napisał(a):

A teraz Ci wystarcza?, Słoma jak słoma ciężko swojej nazbierać ale sianokiszonka i qq to musi być swoja 

W 22r coś udało się wydzierżawić 

Trawy, kukurydzy wystarcza, słomę dokupuję, jest 6 ha zboża 

2 godziny temu, zetorr6441 napisał(a):

Od urodzenia 100% de heus. Preparat mlekozastępczy, corn, pasze i witaminy w laktacji.

Screenshot_20250114_072938_SOL.jpg

Stosujesz Bestermine close up forte?

Jeżeli tak to jak z pobieraniem?

10 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

i co to za robota kupować słomę u nas po 120zł za belke 130 aktualnie robić na kogoś? 

Gdyby nie ta robota nie mial bym tego co mam

Przy tej cenie wraz lepiej słomę kupić niż się wymienić za obornik 

Opublikowano
17 minut temu, grzesiu napisał(a):

To za grudzień? Przeliczy ktoś jakby to w mlekovicie, mlekpolu wyszło? 

Tak. Za grudzień. Za styczeń bez zmian ma być 

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Żadna dola tylko oni nie chcą słuchać że coś jest nie tak oby tylko towar sprzedać i sļaba wiedza o żywieniu...

Przecież żywieniowiec z twoich stron jest dosyć konkretny, z tego co wiem to prowadzi tą innowacyjną obore kolegi z af

Opublikowano
27 minut temu, radekz200 napisał(a):

a mówiłeś że będziesz miał wyższą cenę ode mnie 😛

Nigdy nie mówiłem, że mam więcej od Ciebie, tylko, że Ty nie masz tyle ile się chwalisz 🤷

• Like 1
Opublikowano

Mlekpol za grudzień 29 tyś l.

Tł.4.5. Bi.3.5

Cena brutto dla vatowca 3.06 zł 

Za styczeń 55 gr mniej a co dalej nie wiadomo ogólnie za bydłem na ubój dużo jeżdżą w okolicy. Chyba cena jest i popyt a i cielaczki na pniu schodzą 👍👍👍