Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic takiego nie robiliśmy. Dostawałeś do łapy wałek, tuleje, płytę itp przedmioty. Do tego suwmiarka i masz narysować ten przedmiot tak aby tokarz czy frezer czy tam ktoś inny mógł go bez problemu wykonać. Tylko tyle i aż tyle. Musiałeś najpierw pomyśleć z jakiego rzutu zacząć. Bo każdy niepotrzebny rzut to ocena w dół, zrobiłeś 3 rzuty za dużo i dwója, choćby było perfekcyjnie narysowane i zwymiarowane.

Nawet rzut izometryczny raz robiliśmy, ale to sam prowadzący mówił że to bez sensu, bo w moich czasach wchodziły już programy 3D i tam to były dwa kliknięcia zamiast kilku godzin nad kartką.

A to sposób był na zadania "domowe" na zaliczenie z tym światłem. 

Dobra pewna firma nazwy nie powiem  na "V" przez lata projektanci/inżynierowie po zrobieniu projektu mebelka chodzili na produkcje fizycznie  poprawiać wymiary ze swojego projektu, do momentu aż się brygadziści wkurwili i poszła tygodniowa produkcja na przemiał i nagle okazało się, że 30 letni inżynierowie nie dorastają do pięt 55-latkom z doświadczeniem.

Nie powiem na "przemielonych" elementach  ładne pieniądze zarobiliśmy robiąc meble kuchenne pod wymiar

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Takeda napisał(a):

A to sposób był na zadania "domowe" na zaliczenie z tym światłem. 

Na studiach nie zrobiłeś na metodę z "światłem". W skrzyni było 50 przedmiotów, nas 30, każdy miał "wylosować" sobie przedmiot, w tabelce wpisać jego numer i prowadzący wiedział co miałeś narysować. "Przerysowywać" od innych się nie dało, bo każda grupa miała z innymi prowadzącymi i inny zestaw przedmiotów.

Teraz w czasach tych programów 3D projektowanie przedmiotów to czysta przyjemność, wszystko "od razu" widzisz, nie musisz mieć aż tak rozbudowanej wyobraźni przestrzennej żeby z rysunku 2D widzieć przedmiot w 3 wymiarach.

Tylko cały czas się inzynierowie architekci nie mogą dogadać z mechanikami ;) Inne zasady rzutów preferują i jedni wolą centymetry a drudzy milimetry xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Roman, i jak z tymi starlinkami?

Już wiesz czy to dobrze że Polska za nie płaci na Ukrainie?

czemu jesteś taki głupi ?  pier**lisz tu o socjałach a robisz siebie idioty chyba sobota %%%%%%%%%%%%% 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Na studiach nie zrobiłeś na metodę z "światłem". W skrzyni było 50 przedmiotów, nas 30, każdy miał "wylosować" sobie przedmiot, w tabelce wpisać jego numer i prowadzący wiedział co miałeś narysować. "Przerysowywać" od innych się nie dało, bo każda grupa miała z innymi prowadzącymi i inny zestaw przedmiotów.

Zaliczenie z rysunku było do oddania, więc, światełko pod szkło, karta w kratkę na to  czysta i jazda, oszczędnosc czasu, zwłaszcza jak się czepiali że strzałka jest za krótka i te 5 mm przy  wymiarowaniu na rysunku  ma 5,2, aż się cieszyłem, że przeszedłem na hodowle roślin i nasiennictwo, ale przez to w zawodzie bez przeprowadzki juz było zero szans na pracę

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i bardzo dobrze, mniej będzie zatrudnianych dziadów związkowych siedzących pod ziemią ... Sami siebie zniszczyliście, bo wam to się należy ...

też tak uważam po co takiego dziada jak ty socjalizować kopa w dupe albo praca albo zdychaj z głodu a nie socjal krusowski 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Takeda napisał(a):

Zaliczenie z rysunku było do oddania, więc, światełko pod szkło, karta w kratkę na to  czysta i jazda, oszczędnosc czasu, zwłaszcza jak się czepiali że strzałka jest za krótka 

U nas 3 kolokwia z rysunku na semestrze co 5 tygodni, do tego egzamin w sesji na koniec semestru, do tego 3 zaliczenia w semsetrze, najbardziej pamiętam gwinty, dostawałeś spis śrub, nakrętek itp elementów połączeń śrubowych, jakieś torxy itd, i to miałeś wszystko narysować zgodnie z zasadami. Mnóstwo rysowania, a teraz w takim SolidWorks, klikasz że chcesz śrubę M10 z łbem sześciokątnym według normy DIN, program sam CI generuje rysunek techniczny tej śruby o podanej długości ... Zamiast 15 min rysowania to 3 kliknięcia myszką ;) 

Na PKM na szczęście już był AutoCad. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Roman176 napisał(a):

czemu jesteś taki głupi ?  pier**lisz tu o socjałach a robisz siebie idioty chyba sobota %%%%%%%%%%%%% 

To nie jest odpowiedź.

Pisałeś o tym.

Pytam by wiedzieć.

Potrafisz normalnie odpisać?

Bez obelg, obrażania...i z sensem....bo bez błędów nawet nie wymagam...

Czy to źle że Polska opłaca Ukrainie starlinki?

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

też tak uważam po co takiego dziada jak ty socjalizować kopa w dupe albo praca albo zdychaj z głodu a nie socjal Kraskowski 

Ale jestem dokładnie tego zdania, im mniej socjalu i patologii z tym związanej tym lepiej.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jaki to?

edytor szaleje nie wiem czemu to błąd krusowski 

17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale jestem dokładnie tego zdania, im mniej socjalu i patologii z tym związanej tym lepiej.

czemu nie zaczniesz od siebie ? 

18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To nie jest odpowiedź.

Pisałeś o tym.

Pytam by wiedzieć.

Potrafisz normalnie odpisać?

Bez obelg, obrażania...i z sensem....bo bez błędów nawet nie wymagam...

Czy to źle że Polska opłaca Ukrainie starlinki?

a dlaczego my im to opłacamy ? jesteśmy im coś winni ?  

Opublikowano

to jak z wami @12Pafnucy @Tomasz0611 

Po wielu latach okazało się, że obecny wiceminister Andrzej Szejna dotkliwie pobił młodą działaczkę Lewicy. Na sztandarach równouprawnienie, oskarżanie wszystkich o brak tolerancji i szowinizm, walka o prawa kobiet...jednak rzeczywistość to brutalnie weryfikuje ujawniając ich hipokryzję.
Po Robercie Biedroniu. który pobił własną matkę łamiąc jej szczękę, redaktorze Kąckim z Gazety Wyborczej molestującym redakcyjne koleżanki, mamy kolejny skandal wywołany przez lewicowca Szejnę stosującego przemoc wobec kobiet.
Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba, biżuteria i tekst

A bo wolę od górników ;) 

a kto im co daje ? 

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Aaaa, rozumiem...🤭

21 wiek 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

to jak z wami @12Pafnucy @Tomasz0611 

Zbadać sprawę, a jak winny to ukarać i tyle ? Tak się powinno robić w państwie prawa ? Bo że ktoś coś mówi to nie raz się okazywało że prawda jest inna ...

Opublikowano

czyli gazety same przyznają ze za rudego wszystko jest złe ? 

https://www.rp.pl/rolnictwo/art41978111-kondycja-polskiego-rolnictwa-czyli-czasem-slonce-czasem-deszcz?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawJL2BVleHRuA2FlbQIxMAABHQbsVSSva7mf6DPz2qV__HXlTngIDk8ACuwq8bL2VJo_NSkpvjEVeKyXWg_aem_7j-t8mEvRd9sjcvxm9bFKw#Echobox=1742540015

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Do ancla ich.

Takie moje zdanie.

po co lepiej nie siedzieć z boku jak Niemiec Czech i reszta ? 

Opublikowano

Ja tam nie narzekam na 2024r, może najlepszy nie był, ale najgorszy też nie ;) 

widać od rana do wieczora forum a socjał strumieniem  

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

O to to...

Oby więcej takich...

Jeżeli ktoś mi by powiedział, że pod względem ekonomicznym co roku tak będzie to pewnie bym brał w ciemno.

Teraz, Roman176 napisał(a):

widać od rana do wieczora forum a socjał strumieniem  

Tak, tak, narobić to się każdy głupi umie, trzeba robić tak, żeby się nie narobić a zarobić ...

Opublikowano

Jeżeli ktoś mi by powiedział, że pod względem ekonomicznym co roku tak będzie to pewnie bym brał w ciemno.

Jeszcze tylko by mogli socjale ukrócić...