Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał(a):

niechby podnieśli ale przegląd zrobili co dwa lata

Czy to aż taka duża kwota?

No bez przesady...

Ostatnia podwyżka była dużo bardziej... szokująca...

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

zamiast iść w stronę likwidacji przeglądów technicznych i pozostawienia ich tylko dla pojazdów służących do transportu zarobkowego, to jest grabiez kasy w biały dzień za wszystko

teraz to i z przegladami ze 30 % pojazdów nie powinno sie poruszac po drogach 

• Like 1
Opublikowano

tusk przegrał głosowanie w sprawie cpk :D 👏

i mówi, że to:

„jawne gwałcenie tego, co konstytucja mówi o tym jak ma wyglądać ustrój”

niemiecki sługus obraził się i płacze, że prezydent zabiera mu rządzenie :D :D 

Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To też, przy niektórych schorzeniach lekarz powinien mieć obowiązek to zaznaczyć w systemie.

A w jakim systemie?

13 minut temu, nie napisał(a):

niemiecki sługus obraził się i płacze, że prezydent zabiera mu rządzenie

Jeszcze nie pogodziłeś się z faktem, że Pan Nawrocki został Prezydentem? 🤣

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

...Tak samo zresztą powinny być obowiązkowe testy z zasad ruchu drogowego raz na 10 lat, ustawić kilka stanowisk w starostwie i co te 10 lat masz obowiązek zdać test z zasad ruchu drogowego. Przepisy się zmieniają ...

Tak to płacz, że biurokracja, a ten chce dostawiać kolejne biurka i tworzyć kolejne etaty

Teraz toś popłynął, a jakież to przepisy ruchu drogowego drastycznie się zmieniają, że wymagałoby to ponownego egzaminu?

PJ mam od 35 lat i jakoś nie widzę potrzeby zdawania ponownego egzaminu, mało tego, robiąc w necie zawsze przechodzi i to na C

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
Teraz, jacor73 napisał(a):

Teraz toś popłynął, a jakież to przepisy ruchu drogowego drastycznie się zmieniają, że wymagałoby to ponownego egzaminu?

PJ mam od 35 lat i jakoś nie widzę potrzeby zdawania ponownego egzaminu, mało tego, robiąc w necie zawsze przechodzi i to na C

Patrząc po drogach to jednak jest trochę osób co mają problem z przepisami ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Bo łone majom swoje przepisy i dojadom tam gdzie chcom. 🤣

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Mają, ale jak życie pokazuje, najwięcej mają ci co świeżo zdali egzamin, więc Twoja teoria jest do bani

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Mają, ale jak życie pokazuje, najwięcej mają ci co świeżo zdali egzamin, więc Twoja teoria jest do bani

Wiesz, te dane dotyczące młodych i starych kierowców to trochę naciąganie sprawy, bo powinno się liczyć np ilość zdarzeń na 10.000km, bo to jest jakiś wyznacznik a nie sam wiek. Jeżeli młody kierowca robi 4000km miesięcznie a dziadek robi 40km miesięcznie do kościoła i przychodni i obaj powodują średnio jeden wypadek na 5 lat to kto jest bardziej niebezpiecznym kierowcą ?

A i na młodych przecież bat zaproponowałem, 20pkt karnych w ciągu roku i na 2 lata żegnasz się z kierownicą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A i na młodych przecież bat zaproponowałem, 20pkt karnych w ciągu roku i na 2 lata żegnasz się z kierownicą ...

Ale nic nie musisz proponować, obostrzenia cały czas są:

Limit punktów karnych dla kierowców z prawem jazdy krócej niż rok to 20 punktów

Kierowcy, którzy mają prawo jazdy dłużej niż rok mogą mieć maksymalnie 24 punkty karne na swoim koncie. W przypadku kierowców z krótszym stażem, limit ten wynosi 20 punktów karnych.

4. Młody kierowca może stracić prawo jazdy za poważne wykroczenia

Jeśli w ciągu pierwszych 2 lat po zdaniu egzaminu na prawo jazdy poważnie złamiesz przepisy, możesz stracić uprawnienia do kierowania samochodem. Jakie sytuacje mogą do tego doprowadzić? Może to być:

• popełnienie przestępstwa drogowego (np. spowodowanie wypadku, jazda po alkoholu),

albo

• trzykrotne złamanie poważnych przepisów (np. nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu, jazda z nadmierną prędkością, wyprzedzanie na pasach).

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Tylko ja mówię o tym, że ma być to do 25 roku życia, a nie tylko przez pierwszy rok po egzaminie. I zakaz prowadzenia przez 2 lata po takim występku a nie tylko ponowny egzamin.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

bo powinno się liczyć np ilość zdarzeń na 10.000km

o kur............a

i jeszcze dzielić na znaki zodiaku :D 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, nie napisał(a):

o kur............a

i jeszcze dzielić na znaki zodiaku :D 

Ale taka jest prawda, jak porównywać młodych kierowców czy to z grupy 18-25 czy 25-35 z dziadkami 75+ gdzie wiadomo, że te dwie pierwsze grupy robią średnio dużo więcej kilometrów rocznie, a jak więcej kilometrów to i szansa na zdarzenie większa ...

Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał(a):

teraz to i z przegladami ze 30 % pojazdów nie powinno sie poruszac po drogach 

Chyba przesadzasz...

Zgnilkow praktycznie nie widać, bo tanio idzie kupić coś w dobrym stanie...

No kilka razy zdarzyło mi się jechać za jakimś co dymił mocno...ale tak to same ładne fury na drogach...

Niesprawnych innych pojazdów też bardzo nie widać...

To nie dawne czasy...

Djagnosci boją się o własne tyłki.

Złomki to na złom....

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale taka jest prawda, jak porównywać młodych kierowców czy to z grupy 18-25 czy 25-35 z dziadkami 75+ gdzie wiadomo, że te dwie pierwsze grupy robią średnio dużo więcej kilometrów rocznie, a jak więcej kilometrów to i szansa na zdarzenie większa ...

to nie liczba, rocznie przejechanych kilometrów, decyduje o ilości wypadków, tylko brak przestrzegania przepisów

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał(a):

to nie liczba, rocznie przejechanych kilometrów, decyduje o ilości wypadków, tylko brak przestrzegania przepisów

I to u dziadków szczególnie widać, wymuszenia, jazda na pamięć bo 10 lat temu to się tutaj tak jechało, na nowych rondach turbinowych się gubią i wymuszają itp itd ... Dobrze, że mało jeżdżą to tak tego nie widać ... 

Ostatnio jak jeździłem na motocyklu to mi jeden taki wyjechał, na szczęście był to zabudowany, to udało się bezpiecznie zatrzymać ... I jeszcze wysiadł z samochodu i z awanturą, tylko jechał na pamięć a tam z 3 miesiące temu zmienił się przebieg drogi z pierwszeństwem ...

2 minuty temu, rolnik34 napisał(a):

powycinali katalizatory dpfy jak by ktos to normalnie sprawdzal to polowa na zlom

A na co komu te DPF'y, to aby ekologiczne gówno które powoduje problemy. Jak jest sprawny pojazd to i bez tych DPF'ów nie będzie jakoś dymił ...

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A na co komu te DPF'y, to aby ekologiczne gówno które powoduje problemy.

Jakie problemy ? DIESEL to sie nadaje na długie trasy i problemów nie będzie a do sklepu po chlebek to benzynka 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał(a):

Jakie problemy ? DIESEL to sie nadaje na długie trasy i problemów nie będzie a do sklepu po chlebek to benzynka 

Jak diesel jest już rozgrzany i jest sprawny to te całe DPFy mu są nie potrzebne ...

Tak samo jak te całe normy Euro, żeby je spełnić to mieszanki paliwowo-powietrzne nie są strojone tak aby silnik poprawnie chodził tylko po to aby spełniać te durne normy...

Ta cała zabawa powinna się zakończyć na Euro 3/Euro 4 i tyle. 

Opublikowano

Jestesmy rolnikami wiec mieszkamy na wsi gdzie wymiana powietrza jest dobra , obecnie nawet jak się idzie chodnikiem w miescie a na ulicy jest korek to można przejść a kilka lat temu jak stałem w korku pod warszawa to nie dało sie szyby otworzyc bo pełno dymu , w sumie to jestem za strefami czystego ruchu w centrach miast 

• Haha 1