Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopłaty do sprzedanych zbóż były, do tego suszowe, do krów też różne dodatki i dopłaty, ale jak chcą dać dopłaty do sprzedanych świń, to widzę że krowiarze i zbożowcy piszą że dopłaty są zbędna, mimo że tucznik na żywą 5,30 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Bamberros napisał(a):

Dopłaty do sprzedanych zbóż były, do tego suszowe, do krów też różne dodatki i dopłaty, ale jak chcą dać dopłaty do sprzedanych świń, to widzę że krowiarze i zbożowcy piszą że dopłaty są zbędna, mimo że tucznik na żywą 5,30 

do świń nie było? do urodzonego każdego tysiące nabrali 

Opublikowano

Ale jak były dopłaty do zbóż i inne to świniaże też krzyczeli pisali w innych tematach że nie dawać dopłat ?

Dopłaty były ale tak jak piszesz do urodzonych czyli na cykl zamknięty a cykl otwarty cały czas był pomijany. Teraz w końcu pierwszy raz mają coś dać na cykl otwarty do sprzedanych 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Bamberros napisał(a):

Samo ministerstwo stwierdziło, że rolnicy sprzedają żywiec po cenie niższej o 18% od średniej, więc nie wiem czemu piszesz że nie ma co dawać dopłat. Nikt nie prosił ale każdy potrzebował. Cena za sprzedane świnie w okolicy 5 zł jest poniżej kosztów produkcji, wiec dopłaty jak najbardziej uzasadnione

Na obecną chwilę to raczej bliżej 6 zł, ok 520 zł masz koszty produkcji ,300 kg paszy uzyskujesz  ok 110 kg wbc warte na obecną chwilę  ponad 800 zł brutto, czyli zostaje 280 zl, przyjmijmy pozostałe koszty 100 zł/ szt ( prosiak 12 kg 200 zł szt czyli pasza+ prosiak 520 zł)

Wolałbym aby te pieniądze przeznaczyli na płacenie za poszukiwania padłych dzików wszystkim chętnym (np 400 zł za sztukę i moment rozwiązałby się problem asf-u w Polsce)

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Kto sprzedaje prosiaki 12 kg?

U nas w okolicy standard takie 10-12 kg (kuj-pom) według Ciebie to duże czy małe 

Opublikowano (edytowane)

To załatw mi 500 na koniec przyszłego tygodnia.  Standard to 30, rzadziej 20 kg. Teraz 30 350 netto. To za to 150 zł potrzymam tego prosiaka miesiąc dłużej 

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Like 1
Opublikowano

5,3 to chyba bliżej 5 niż 6. 

10 kg gdzie takie coś kupić ?, 20-30kg to raczej standard co jest do kupienia

Co do zbierania padliny to tyle % co by to zmniejszyło zachorowalności dzików to na butach do gospodarstw by rolnicy z powrotem przynieśli 😅 to raczej musiałby być odstrzał zmniejszenie populacji a na to zgody miasta i innych świrów nie ma. Więc ja zamiast zbierać padlinę chętnie przyjmę dopłatę do sprzedanych tak jak w innych branżach rolnicy otrzymują 

Opublikowano
2 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To załatw mi 500 na koniec przyszłego tygodnia.  Standard to 30, rzadziej 20 kg. Teraz 30 350 netto. To za to 150 zł potrzymam tego prosiaka miesiąc dłużej 

Jakby co to początek maja oczywiście nie ma gwarancji ceny. Nie do końca zaczynam ogarniać niektórych forumowiczów to nie masz żadnej umowy na cykliczny odbiór prosiąt, warchlaka kolega ma 300 macior  prosiaki pozamawiane do końca kwietnia prze wieloletnich odbiorców, drugi 70 i to samo , nie bardzo rozumiem waszego podejścia do produkcji 

2 godziny temu, Bamberros napisał(a):

Co do zbierania padliny to tyle % co by to zmniejszyło zachorowalności dzików to na butach do gospodarstw by rolnicy z powrotem przynieśli 😅 to raczej musiałby być odstrzał zmniejszenie populacji a na to zgody miasta i innych świrów nie ma. Więc ja zamiast zbierać padlinę chętnie przyjmę dopłatę do sprzedanych tak jak w innych branżach rolnicy otrzymują 

Kujawsko-pomorskie jakby co dla kilku szt od 5,6 do 5,7 Łuków to raczej jest bliżej 6 🤔 oczywiście netto 

3 godziny temu, Bamberros napisał(a):

Za Odrą płacili i to rolnicy wcale nie zbierali bardzo szybko się z tym uporali i gdyby nie nasze  to by mieli święty spokój , jak przykład jeszcze Belgia,Czechy też bardzo szybko 

Opublikowano
5 godzin temu, Bamberros napisał(a):

Jest na grupie FB jeden użytkownik co ma bydło ale jak coś o dopłatach dla trzody to pierwszy krzyczy żeby nie było żadnych dopłat.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Sadek napisał(a):

Jest na grupie FB jeden użytkownik co ma bydło ale jak coś o dopłatach dla trzody to pierwszy krzyczy żeby nie było żadnych dopłat.

Czy de facto chcesz sponsorować tucz kontraktowy , + duńskich hodowców prosiaka,warchlaka. Przypominam że takich szt jest w Polsce ponad 6 mln, krajowych 3,5 mln, jeżeli już to tylko do cyklu zamkniętego 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Według ciebie kontrakt występuje tylko w cyklu otwartym, przecież są gospodarstwa kontraktowe z cyklem zamkniętym i dostają dopłaty do prosiaków, więc jedyne co ty wolisz to to że ty chcesz dalej dostawać dopłaty które są do prosiaków a ja jak mam cykl otwarty to mam nie dostawać do sprzedanych świń. Co do zakupu prosiaków zza granicy to czy ty kupujesz polski groch zamiast soi, w sklepie wyłącznie polskie produkty ? Pytam z ciekawości.

Edytowane przez Bamberros
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał(a):

Jakby co to początek maja oczywiście nie ma gwarancji ceny. Nie do końca zaczynam ogarniać niektórych forumowiczów to nie masz żadnej umowy na cykliczny odbiór prosiąt, warchlaka kolega ma 300 macior  prosiaki pozamawiane do końca kwietnia prze wieloletnich odbiorców, drugi 70 i to samo , nie bardzo rozumiem waszego podejścia do produkcji 

Kujawsko-pomorskie jakby co dla kilku szt od 5,6 do 5,7 Łuków to raczej jest bliżej 6 🤔 oczywiście netto 

Za Odrą płacili i to rolnicy wcale nie zbierali bardzo szybko się z tym uporali i gdyby nie nasze  to by mieli święty spokój , jak przykład jeszcze Belgia,Czechy też bardzo szybko 

Brałem długo od jednego rolnika, jak nikt nie chciał prosiaków to ja wziąłem. Kiedy sytuacja się odwróciła to mi nie sprzedał tylko ciągle termin orzekladal bo ktoś mu trochę więcej chciał dać. Żadne umowy z polskim bambrem nie mają racji bytu bo się nie wywiązują.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bamberros napisał(a):

Według ciebie kontrakt występuje tylko w cyklu otwartym, przecież są gospodarstwa kontraktowe z cyklem zamkniętym i dostają dopłaty do prosiaków, więc jedyne co ty wolisz to to że ty chcesz dalej dostawać dopłaty które są do prosiaków a ja jak mam cykl otwarty to mam nie dostawać do sprzedanych świń. Co do zakupu prosiaków zza granicy to czy ty kupujesz polski groch zamiast soi, w sklepie wyłącznie polskie produkty ? Pytam z ciekawości.

Nie spotkałem się jeszcze z cyklem zamkniętym na kontraktach, po sąsiedzku kolega zajmuje się produkcją prosiąt minimalny wymóg w przypadku tej firmy to 500 loch żeby to domknąć i ogarnąć to ponad siły i koszty w stosunku do uzyskanych zysków, na polskim grochu nie ujedziesz  do 50 kg przy obecnej genetyce potrzebach białkowych rosnącej świni, ale wyobraź sobie że jakieś 25 lat temu byłem wstanie tuczyć od 20 kg warchlaki bez grama soi tylko mączka mięsna i Sr rzepakowa, łubin żółty, także tylko decyzje rządowe powodują że muszę kupować soję, nic więcej, w okolicy jest zagłębie kontraktowe najstarsi siedzą w tym interesie ponad 15 lat ale nie było nigdy cyklu zamkniętego 

9 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Brałem długo od jednego rolnika, jak nikt nie chciał prosiaków to ja wziąłem. Kiedy sytuacja się odwróciła to mi nie sprzedał tylko ciągle termin orzekladal bo ktoś mu trochę więcej chciał dać. Żadne umowy z polskim bambrem nie mają racji bytu bo się nie wywiązują.

U nas na 5 jest jeden taki 🍍, pozostałych 4 od 10 lat buja się z tym interesem i nie ma większych na nich skarg, jedynie co słychać to obcinają ilość ( to tylko zwierzęta ) ale starają się wywiązywać w terminie i na jakość też ludzie nie narzekają. Są ludzie i ludziska tak u nas się mówi  a tak dosadnie to zwykłe skur...nstwo

Edytowane przez ws71
Opublikowano
49 minut temu, ws71 napisał(a):

Nie spotkałem się jeszcze z cyklem zamkniętym na kontraktach, po sąsiedzku kolega zajmuje się produkcją prosiąt minimalny wymóg w przypadku tej firmy to 500 loch żeby to domknąć i ogarnąć to ponad siły i koszty w stosunku do uzyskanych zysków, na polskim grochu nie ujedziesz  do 50 kg przy obecnej genetyce potrzebach białkowych rosnącej świni, ale wyobraź sobie że jakieś 25 lat temu byłem wstanie tuczyć od 20 kg warchlaki bez grama soi tylko mączka mięsna i Sr rzepakowa, łubin żółty, także tylko decyzje rządowe powodują że muszę kupować soję, nic więcej, w okolicy jest zagłębie kontraktowe najstarsi siedzą w tym interesie ponad 15 lat ale nie było nigdy cyklu zamkniętego 

U nas na 5 jest jeden taki 🍍, pozostałych 4 od 10 lat buja się z tym interesem i nie ma większych na nich skarg, jedynie co słychać to obcinają ilość ( to tylko zwierzęta ) ale starają się wywiązywać w terminie i na jakość też ludzie nie narzekają. Są ludzie i ludziska tak u nas się mówi  a tak dosadnie to zwykłe skur...nstwo

8 lat brałem i wystarczy😉

Opublikowano

Będzie pomoc do krajowego warchlaka/ tucznika. W cyklu zamkniętym. Jak ktoś utuczy prosię do tucznika to dostanie całą dopłatę a jeżeli sprzeda prosię to połowę,i koniec. Taka propozycja była. Ale według mnie,to powinno być do urodzonego prosięcia,tak jak było. Tylko nie 100 a 200 minimum albo i 300 złotych do sztuki.

Animex trzoda 7.50 WBC hak.    Byki/wolce 24 zł WBC 

Opublikowano
17 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Będzie pomoc do krajowego warchlaka/ tucznika. W cyklu zamkniętym. Jak ktoś utuczy prosię do tucznika to dostanie całą dopłatę a jeżeli sprzeda prosię to połowę,i koniec. Taka propozycja była. Ale według mnie,to powinno być do urodzonego prosięcia,tak jak było. Tylko nie 100 a 200 minimum albo i 300 złotych do sztuki.

Animex trzoda 7.50 WBC hak.    Byki/wolce 24 zł WBC 

500 od razu niech dopłacają i będzie idealnie. Na ten moment najbardziej po d*pie dostają ci którzy prosiaki kupują a nie ci którzy produkują. Sztuczne pompowanie kasy w coś co i tak nie ma sensu. Czasy w których hodowla 20-30 loch miała sens niestety się skończyły, przykro mi, świat i rozwój gospodarki dąży do tego żeby w sektorze rolnictwa zostawali sami najwięksi. Z resztą warto sobie spojrzeć na strukturę zatrudnienia w różnych branżach takich krajów jak austria czy dania a potem porównać to z krajami trzeciego świata. Widać pewną analogię. Wszystkie dopłaty to można o kant d*py potłuc i to bez względu do czego o ile nie jest to do użytku publicznego. Hodowanie takich sztucznych tworów jak gospodarstwa ekologiczne i inne dopłaty do warunków bytowych europie odzywają się teraz czkawką.

• Like 1
Opublikowano

Dopłacać się powinno do tego czego brakuje , po to żeby zachęcić i tego czegoś byo więcej . To normalne że dopłata zwiększy produkcję i ceny spadną .Kilkadziesiąt lat temu byk był tańszy od świni 1 /5 , a z tego by wynikało że świnia powinna dziś kosztować 20 zł za żywca , a jest po 5 z groszami 

• Like 1
Opublikowano

Czyli generalnie chyba polskie hodowle w cyklach otwartych zostały spisane na likwidację lub przejście na kontrakt, bo już od lat nie ma wsparcia, tylko ciągle na cykl zamknięty. Ja kupuję prosiaka od polskiego hodowcy tucze go i sprzedaje do polskiej rzeźni. Cena żywca poleciała na dno, a kasę jak zwykle dostaną w zamkniętym na prosiaka niezależnie czy to prywatny czy kontraktowy hodowca aby cykl zamknięty ? Co ma wspólnego dopłata z powodu spadku cen świń rzeźnych z dopłatą do prosiaka 

Opublikowano (edytowane)

No ogólnie oni myślą że dopłata do prosiaka spowoduje że więcej gospodarstw nastawi się na trzymanie macior. Tego że jest dużo gospodarstw które kupują te polskie prosięta i gdyby zaprzestały produkcji, to ci sprzedający mieliby problem, w ogóle nie biorą pod uwagę. Ale już taka jest metoda od lat - dziel i rządź, skłóceni obywatele nigdy nie stanowią odpowiedniej siły 

Edytowane przez krilan06
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Bamberros napisał(a):

Czyli generalnie chyba polskie hodowle w cyklach otwartych zostały spisane na likwidację lub przejście na kontrakt, bo już od lat nie ma wsparcia, tylko ciągle na cykl zamknięty. Ja kupuję prosiaka od polskiego hodowcy tucze go i sprzedaje do polskiej rzeźni. Cena żywca poleciała na dno, a kasę jak zwykle dostaną w zamkniętym na prosiaka niezależnie czy to prywatny czy kontraktowy hodowca aby cykl zamknięty ? Co ma wspólnego dopłata z powodu spadku cen świń rzeźnych z dopłatą do prosiaka 

Cykl otwarty to  produkcja masowa , zamknięty to 90 % pożal się Boże hodowle po kilka  loch w kurniku . Jedni  wspierali dziadostwo to i drudzy muszą , bo każdy głos  w urnie jest  ważny .  A to wspieranie tak naprawdę zamiast im pomagać to ich krzywdzi , bo  jak by im nie pomagali to by w tych  chlewikach pogasili światła i mieli spokój święty , a tak to ich męczą , a to świadectwo na 2 tuczniki tyle kosztuje co prawie jeden , maty , dezynfekcja , bioasekuracja połowa nie potrafi przemieszczeń  zgłosić  i jeżdzą po kilkadziesiąt kilometrów i zawracają doopę w ARIMR   i na końcu handlarz za grosze kupi , bo masarnia 2 wojewódzctwa dalej . Ja świń nie trzymam ale uważam że otwarty tucz z wszelakiej pomocy jest eliminowany np. dopłata do prosiąt i dobrostan na którego otwarty nie może sobie pozwolić np.  a ci mniejsi tylko x stawiają w dobrostanach , a świnie jak miały tak mają albo jeszcze gorzej bo w ramach zwięszonej powierzchni kojca przemieścili je do stodoły i  ciągle słyszę że pomagają hodowcom  żeby ziarno świnie zjadły bo nadprodukcja   , a tym co pomagają żywią pomyjami w 50 % pewnie 

• Like 1
Opublikowano

Dawno nie było tutaj tak stronniczego posta jak ten Stach 123, jak to źle i nie rentownie wygląda cykl zamknięty, masa przepełnionych złością epitetów i spekulacji.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pracownik kapitału zewnętrznego.

Poszła petycja by ujawnić listę przedsiębiorstw które ściągały z Niemiec wieprzowinę i żywe świnie. Ciekawe czy rolników którzy kupili warchlaki też wciągną na listę importerów. 

Edytowane przez Marcinrolnik2022