Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ale Polacy jedzą wieprzowinę i drób. Na wołowinę jakościowa nas nie stać. A żyd i ciapaty nie jest nacjami na których nam powinno zależeć🤣

No właśnie jemy kurczaki i wieprza i jak te mięso ostatnio wygląda. Mówię o szeroko dostępnym produkcie. Może jest jeszcze produkcja niszowa i wyższej jakości ale wszyscy tylko szybko tanio 

Opublikowano (edytowane)

Taki jest świat , żadna ubojnia nie daje premi za bydło z hodowli ekologicznych . kiedyś Paweł z rolnik szuka żony mówił że wprowadzi RHD , teoretycznie jak sprzeda połowę to resztę ma na zysk , nawet nieraz jak sprawdzę ceny u hodowcy co ma RHD i ma stronkę internetową to ceny nie zachęcają do zakupu , w pobliżu jest taki rolnik ale nie stać mnie na mięso od niego 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
39 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Wiadomo jak to bywa. Cielą się u Ciebie cały rok czy ustawiasz na wiosnę?

Staram się ustawić od grudnia do max końca lutego

32 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ani ty, ani żaden rodak tego jadł nie będzie, a przejmować się żydami czy arabami nie widzę powodu... Przy tanim zbożu opas angielski lepiej wygląda w kalkulacji. Sam się nad nim zastanawiam, bo do kiszonek to szkoda czasu i amortyzacji maszyn do zadawania paszy do stada mniejszego niż 300 sztuk.

A mnie bardzo obchodzi żyd i arab

Bez nich nie będziemy hodować 

• Like 1
Opublikowano

To będziesz robił coś innego. Jak w tym sobie dobrze radzisz to zmiana branży ci nie zaszkodzi. Tak na poważnie to chodzi mi o to że nikt z kupców nie narzeka na opas angielski i trzeba korzystać jeżeli się to opłaca.

Opublikowano

Bardziej chodzi o to że kiedyś w zależności od regionu i gleb ustawiało się produkcję. 

Dziś produkuj wszystko co chcesz, bo nawet siano nikomu nie potrzebne. 

Amazonię wypalają, a unia sama krzakami za rośnie 😁

• Like 2
Opublikowano

Mieli już paliwa robić z nadwyżki zbóż i inne cuda. Aparat państwowy jedyne co potrafi to nakładać podatki i ustawiać prawo pod korporacje żeby niszczyły ludzi którzy w sumie płacą największe podatki...

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, HF86 napisał(a):

Jeszcze chwilę temu na strajkach rolniki się darli że bez nich to głód czeka 🤣

10 kg ziarna żeby kg wołowiny uzyskać 🤭

Z 10kg ziarna to bedzie blizej 1.5kg wolowiny. Ogolnie nie lapie twojego rozumowania. Co za roznica czy np. skosze kuku na kiszonke czy na ziarno? Chyba, ze masz z 30ha eko tuzow, to logiczne, ze glownie trawa zywisz.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
16 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To raczej inicjatywa od samej branży. Tylko po ile teraz słoma jęczmienna? Z jęczmienia ozimego też może być?

Jaka inicjatywa monopolu państwowego😁. Że słoma jak tak dalej będzie sucho to może się okazać że łatwiej kupić ziarno niż słomę. Ten sezon u mnie był wyjątkowo słaby i jeśli będzie powtórka to będzie walka o materiał...

Opublikowano
10 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ale Polacy jedzą wieprzowinę i drób. Na wołowinę jakościowa nas nie stać. A żyd i ciapaty nie jest nacjami na których nam powinno zależeć🤣

Tyle że kupują wołowinę, więc powinno nam zależeć na jakości żeby utrzymać markę polskiej wołowiny. 

• Like 1
Opublikowano
Grzesiu90209 napisał:

7 zł przemienić w 13 to chyba sensowny biznes. Problem nadwyżki zboża zniknie. Same plusy, lepiej to zboże przetwarzać w kraju niż wysyłać za grosze przez port. 

ale pojawi się a raczej pogłębi problem nadwyżki objętościowej

Opublikowano

Ja to widzę tak że zboże tanie to trzeba wszystkie mniejsze hodowle ustawić na opas na sucho bo w molochach jest tańsza amortyzacja sprzętu oni będą paś kiszonkami bo im się opłaca. Później jakieś sztuczne zawirowania z cena zboża 150% do góry w ciągu kwartału i opas na sucho sam się kończy.... kilku upadnie i znów moloch się zrobi większy.... a My do pracy......

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Jaka inicjatywa monopolu państwowego😁. Że słoma jak tak dalej będzie sucho to może się okazać że łatwiej kupić ziarno niż słomę. Ten sezon u mnie był wyjątkowo słaby i jeśli będzie powtórka to będzie walka o materiał...

Na Podlasiu w tym roku  słoma droga i ciężko kupić a ciapate jak przyjeżdżają na ubojnię to też wybierają Półtusze. Mój kolega hodował owce kameruńskie to kupowali od niego  dla siebie a mają 3 bary z kebabami i nie chcą tego jeść 

Opublikowano
Godzinę temu, zachodnihobbysta napisał(a):

Ja to widzę tak że zboże tanie to trzeba wszystkie mniejsze hodowle ustawić na opas na sucho bo w molochach jest tańsza amortyzacja sprzętu oni będą paś kiszonkami bo im się opłaca. Później jakieś sztuczne zawirowania z cena zboża 150% do góry w ciągu kwartału i opas na sucho sam się kończy.... kilku upadnie i znów moloch się zrobi większy.... a My do pracy......

Ja mam +- 30 sztuk bydła mięsnego w sezonie 2024 musiałem zebrać słomę chyba z 40 ha żeby coś uciułać jak było po parę kulek z ha. Jeszcze jak kupisz w normalnej cenie

Opublikowano

Jak wprowadzili ekoschematy to ludzie jeszcze bardziej niechętnie podchodzą do sprzedaży słomy 

U mnie idzie jej bardzo dużo ze względu na sposób utrzymania to muszę dokupować z ok 50ha. Słabej bo słabej ale zawsze słomy 

Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Jak jeszcze nie masz w okolicy jakiegoś krowiarza co też ją potrzebuje i bierze wszystko co jest. Zaczynają się wtedy jaja i ludzie nie wiedzą ile chcieć co chcieć 

Mam i to nie jednego ci dojeżdżają dziesiat kilometrów,ale u mnie wygląda to tak

U tych co im POMAGAM w uprawie i zbiorze biorę słomę i rozliczamy w robocie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v