Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał(a):

Jak zdrowy ładny cielak to dokładki nie będzie ,najwyżej zysk mniejszy oczywiście pasze wyprodukowane na swojej ziemi z dopłatami 

Kupić 100 kg za 4 tysiace.Te 20 miesięcy trzymać, karmić i sprzedać za 7 tysięcy byka 700+ to dopiero zysk

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

Opłaca się w takiej cenie kupować? Potężne ryzyko

Tak jak w Parczewie

Nie opłaca się 

Ale warto 😆 

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

dopiero zysk

A skąd Pani wie, że za 2 lata nie będą po 40 na wbc 🤔 

W razie co to komornik gnoju nie zabierze, a to już duży zysk 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Tak jak w Parczewie

Nie opłaca się 

Ale warto 😆 

A skąd Pani wie, że za 2 lata nie będą po 40 na wbc 🤔 

W razie co to komornik gnoju nie zabierze, a to już duży zysk 

Świnie bezcenne są na dzień dzisiejszy obu byki były i po 50 na wbc. Nie wierzę w takie cuda

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nie opłaca się 

Ale warto 😆

cytat prof . Bartoszewskiego 

Są w życiu rzeczy, które warto i są takie, które się opłaca…
… i nie zawsze to co warto – się opłaca, nie zawsze to co się opłaca – warto

15 minut temu, malaczarna napisał(a):

Kupić 100 kg za 4 tysiace.Te 20 miesięcy trzymać, karmić i sprzedać za 7 tysięcy byka 700+ to dopiero zysk

ponizej 12-13 brutto za r-klasowe nie zejdzie 

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, malaczarna napisał(a):

W 2024 lato nie było kupca na cielaka latem dzisiaj moźna za gnaty licytacjię robić ... uwierzyłby kto ? Tak samo że mleko będzie tanieć a zboża nie będzie komu kupić lub że za 100 kg będą płacić tyle co za 50....

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

W 2024 lato nie było kupca na cielaka latem dzisiaj moźna za gnaty licytacjię robić ... uwierzyłby kto ? Tak samo że mleko będzie tanieć a zboża nie będzie komu kupić lub że za 100 kg będą płacić tyle co za 50....

Z wysokiej góry bardziej boli upadek. Zwariować można z tą nieprzewidywalnością rynku.

Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał(a):

cytat prof . Bartoszewskiego 

Są w życiu rzeczy, które warto i są takie, które się opłaca…
… i nie zawsze to co warto – się opłaca, nie zawsze to co się opłaca – warto

ponizej 12-13 brutto za r-klasowe nie zejdzie 

Skąd ta pewność? Pyra w tamtym roku 30zł/15kg w tym niżej połowy tego. W tym kraju jest wszystko możliwe 

Opublikowano

Bydło to jest wyjątkowy dział rolnictwa , warzywa , drób, trzoda chlewna to jest krótki cykl i mało pracochłonne w bydle trzeba czekać kilka lat a podarz i hodowla w Europie będzie spadała 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Świnie bezcenne są na dzień dzisiejszy obu byki były i po 50 na wbc. Nie wierzę w takie cuda

Ja też.

Ale kto przypuszczał, że cały rok 2025 będziemy mieli praktycznie non stop 30zł za O klasę.

Ja zamierzałem jeśli już iść do pracy to tylko ciężarówki, koparki. Uprawnień full do tego mam, a teraz dostałem świetną ofertę na spawacza, choćby jutro. I kursy mi porobią za friko. 

Któż wie co życie przyniesie.

Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał(a):

Bydło to jest wyjątkowy dział rolnictwa , warzywa , drób, trzoda chlewna to jest krótki cykl i mało pracochłonne w bydle trzeba czekać kilka lat a podarz i hodowla w Europie będzie spadała 

warzywa są mało pracochłonne????????????????????????????????????

bykom wrzucisz żarcia słomy i heja weź przeczytaj na głos sobie coś ty napisal

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Warzywa to praca sezonowa .nie trzeba codzien być 

10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

A skąd ten byk się weźmie ? Krowa mamka wymaga sporo roboty , nawet majac super warunki , taki odsadek to faktycznie już przyjemność opasania 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, AdamRo napisał(a):

Zdecydowanie lepiej do handlarza. W razie czego dołoży ze swoich 😁

😂 Śmiechy śmiechami ale byś zarzucił cena na ten tydzień za takie Rkowe byki 800kg wzwyż ile na wbc a ile na żywo realnie wziąć. Bo tu pisali o 29-30zl netto na wbc O klasowe a mi ubojnia proponuje +- 28.5netto za R.. 

Opublikowano (edytowane)

Dzwoniłem do swojego odbiorcy mówią że tylko krowy poszły w dół

A ceny za byka zależy jaki towar skład, HF od 15 lepsze mieszańce i mięsne wiadomo cena zdecydowanie większa

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
7 minut temu, marulekk napisał(a):

A ceny za byka zależy jaki towar skład, HF od 15 lepsze mieszańce i mięsne wiadomo cena zdecydowanie większa

Jaki człowiek bierze?

Opublikowano
11 minut temu, marulekk napisał(a):

A ile taki typowy byk lm przy kilku sztukach bo to byłby dla mnie jakiś wyznacznik ceny bo moje sztuki bliżej lm mi HF?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jaki człowiek bierze?

Kościesza

W środę w Romaszkach koło komarówki bierze.

7 minut temu, Michal014d napisał(a):

A ile taki typowy byk lm przy kilku sztukach bo to byłby dla mnie jakiś wyznacznik ceny bo moje sztuki bliżej lm mi HF?

Jutro powiem ci po ile moje poszły , mam dwa podchodzące pod LM , reszta MM 

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

warzywa są mało pracochłonne????????????????????????????????????

Mój chrzestny z miasta całe życie powtarza że praca w gospodarstwie to najlepsze co może być, śpisz aż sie obudzisz nie ważne czy wstaniesz o 6 czy o 11, rano wstajesz jak masz krowe to idziesz zabrać jej mleko i wlac do beczki, a z beczki to już mleczarnia zabiera, a krowie to tylko zimą trzeba trochę siana rzucić bo latem to krowa cały czas lata po łące to wcale niema roboty, w pole jedziesz porobisz z godzinę możesz jechac do domu posiedzieć przed tv albo zrobić drzemkę, i mówi że sam żałuję że nie urodził sie na wsi...

• Haha 4
Opublikowano
4 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Mój chrzestny z miasta całe życie powtarza że praca w gospodarstwie to najlepsze co może być, śpisz aż sie obudzisz nie ważne czy wstaniesz o 6 czy o 11, rano wstajesz jak masz krowe to idziesz zabrać jej mleko i wlac do beczki, a z beczki to już mleczarnia zabiera, a krowie to tylko zimą trzeba trochę siana rzucić bo latem to krowa cały czas lata po łące to wcale niema roboty, w pole jedziesz porobisz z godzinę możesz jechac do domu posiedzieć przed tv albo zrobić drzemkę, i mówi że sam żałuję że nie urodził sie na wsi...

Jeśli chrzestny jest tak samo hojny dla chrześniaka jak głupi to tylko pozazdrościć 

• Haha 9
Opublikowano
21 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Spożywa %🤔 musi sporo 😁🤦