Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Czyli mocno ludzie się wyprzedają... Dziś też odemnie zabrali o 7 rano cały samochód. Cena taka sama +ilość 20gr. I pomyśleć, że tydzień różnicy i co najmniej 5tyś mniej. Jednak hodowla bydła to hazard 😅

Sprzedają i to dużo tydzień temu dzwoniłem po niedzieli dopiero odbiór cena28.40

Opublikowano
43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znajomy dziś jałówkę sprzedał po 17,5...

A wczoraj, słyszałem, że jeden za byki dostał 19,5 plus VAT...

Sąsiad za LM. 800kg + ponad dwa lata trzyma 

47 minut temu, marulekk napisał(a):

Dzwoniłem przed chwilą do swojego odbiorcy mówił że na razie nic w dół nie poszło ale też powiedział że w górę już też nie pójdzie. 😁

Czyli jak pogoda w Polsacie może być słońce może być deszcz

Przed świętami i po świętach na pewno obniżki bo nie będzie handlu. Nie ma kiedy... Oglądałam swoje miśki dziś. Bieda z nędza. 15 miesięcy to szkoda sprzedawać 

W dniu 23.11.2025 o 21:29, Wpaw napisał(a):

Raczej doleci z kilogram 🤭🤦

Raczej nie bo ze dwa trzy razy mi się trafiło takie odgniecenie. Przeważnie u hf-ów one się lubią napierdalać 😁

To raczej był jakiś stan zapalny i mu zostało. Takie grube ma ale bez płynu i nic go nie boli. Jak się tego dotyka. Miał to od malutkiego. 

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 11:13, jaro330 napisał(a):

czy ceny bydła  serio spadły bo gdzie  dzwonie  to ceny spadaja i spadaja  , bo bydła duzo... wszedzie ta sama gadka🤔

Tak

Opublikowano
23 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Sąsiad za LM. 800kg + ponad dwa lata trzyma 

Przed świętami i po świętach na pewno obniżki bo nie będzie handlu. Nie ma kiedy... Oglądałam swoje miśki dziś. Bieda z nędza. 15 miesięcy to szkoda sprzedawać 

To raczej był jakiś stan zapalny i mu zostało. Takie grube ma ale bez płynu i nic go nie boli. Jak się tego dotyka. Miał to od malutkiego. 

No musiało być uderzone, najpierw miał takie strasznie gorące to kolano smarowałem mu jakąś maścią,  najgorzej jak to pęknie jak się zbiera ten plyn, to się ciapie...  Po jakimś czasie to się utwardzi i normalnie nic mu nie jest.

Opublikowano (edytowane)

Po ile musi być mleko żeby mleczni przestali płacić po 5 tysi za hektar dzierżawy? Bo byk po 28 za o klasę nie skłania mnie nadal do zawierania takich umów

Edytowane przez maczopestka
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

świnie 4,5 a były czasy że byli były w cenie świni. nie może być tak że wołowina taki zysk z kosmosu a zboże świnie mleko leży 

Ile te bydło coś płaci rok? Całe szczęście w Polsce jest jak w tym kawale. W piekle Polaków się nie pilnuje sami się wciągną za nogi...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, maczopestka napisał(a):

Po ile musi być mleko żeby mleczni przestali płacić po 5 tysi za hektar dzierżawy? Bo byk po 28 za o klasę nie skłania mnie nadal do zawierania takich umów

Oporowcy mają inne kalkulatory do liczenia czynszów 

• Thanks 2
  • Haha 4
Opublikowano
maczopestka napisał:

gdzie tyle placa? chocbym doil po 3zl/l to tyle nie zaplace

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Eee tam . U nas dawali 5 ton jak gusowska cena pszenicy po 1350zł a w skupie już poniżej 1000zł 

U nas są lepsi na przetargu kowr

dawali po 8t

Edytowane przez Miłypan
Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Po nocy tyrają w polu a w dzień lecą na etat aby mieć z czego ten czynsz opłacić 😁

Opublikowano

Normalne toto że przy jakichś 120 kg dziennie  kiszonki z kukurydzy i balocie sianokiszonki z pierwszego poksu skarmionego w 5-6dni na 13  sztuk w wieku od 9 do 12  miesiecy  tyle idzie  a jak nie dawałem sianokiszonki to szło mi ponad dwa baloty siana na tydzień 🤔? Przy czym nadmienie że teraz siana praktycznie nie jedzą leży za drabiną dosłownie pare źdzbeł zjedzą .

Opublikowano

I później dziwota że dzierżawca przychodzi i daj no co na lepsze bo jak nie to dam ziemie komu innemu, u mnie był przetarg w gminie na działkę 0.75ha, wywoławcza była 390zł skończyło się na 5500zł rocznie, siadło dwóch sąsiadów i walili między sobą aby jeden drugiemu z pod domu zabrał, obaj olbrzymi obszarnicy w granicach 20/25ha mają 🤣 pracownicy gminy na koniec ich zapytali czy oni wiedzą że to jest czynsz dzierżawny a nie wykup, bo u nas z gminy to takie działki po 500zł chodziły 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Dokładnie, mój kolega mówi że tyle i tyle im zostaje to może być 

W dniu 25.11.2025 o 11:03, livebird napisał(a):

Dobrze widze że termin wymaganej płyty obornikowej dla gospodarstw poniżej 20DJP jest do 2027 ? 

Przestań , yebać Unię . Żadnych płyt nie trzeba . Francuzi nie muszą mieć to i ja lachę kładę. Im więcej nas położy tym lepiej 

Edytowane przez tomaszmab
  • Like 2