Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

Tak byłoby najlepiej. Na Litwie też już są potwierdzone przypadki i strefy zrobili. 

Gdzie to można zobaczyć? gdzie występuje ten 👅? Daj jakiegoś linka 😉

Opublikowano

@Wpaw pytasz o Polskę? To już ktoś dziś podawał

https://bip.wetgiw.gov.pl/bt/mapa/

A jeżeli o Litwę, to muszę poszukać. Ale wiem, że rejon Mariampol i Kowno. Co więcej to nie pamiętam. 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jeszcze nie wiem...

No właśnie ja też nie wiem, czy coś poza tym co wymieniłam. Ja to odczułam tylko na tym i z tego względu uważam, że lepiej byłoby gdyby cała Polska była w niebieskiej strefie. Tym bardziej, że po zniesieniu niebieskiej strefy chyba jeszcze dwa lata stosuje się takie przepisy, jak są stosowane jak strefa jest. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

@Wpaw pytasz o Polskę? To już ktoś dziś podawał

https://bip.wetgiw.gov.pl/bt/mapa/

A jeżeli o Litwę, to muszę poszukać. Ale wiem, że rejon Mariampol i Kowno. Co więcej to nie pamiętam. 

No właśnie ja też nie wiem, czy coś poza tym co wymieniłam. Ja to odczułam tylko na tym i z tego względu uważam, że lepiej byłoby gdyby cała Polska była w niebieskiej strefie. Tym bardziej, że po zniesieniu niebieskiej strefy chyba jeszcze dwa lata stosuje się takie przepisy, jak są stosowane jak strefa jest. 

Dzięki, o Polskę tylko mnie się rozchodzi

Opublikowano

Ja byłem do tej pory w białej strefie a prawie dookoła mnie były niebiesko. Teraz jak wrzucili mnie w niebieska strefę to w końcu mogę kupować cielaki z sąsiednich powiatów. Pod tym względem mi się poprawiło.  Ci co są w białej maja paradoksalnie gorzej

• Like 2
Opublikowano

Przy sprzedaży bydła są jakieś ograniczenia badania w strefie niebieskiej jak to wygląda,?  Chodzi mi o sprzedaż do ubojni 

I jak kupuje cielaki od znajomego oboje w strefie niebieskiej to trzeba robić jakieś badania czy coś ?

Opublikowano
14 godzin temu, galan99 napisał(a):

Tak wybrałeś tak masz chcieliście Tuska to macie . 

14 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale Kaczyński się też cieszy...

Rolnictwo w Polsce jest niszczone...i wszystkie partie to popierają..

Nie wszystkie 

Opublikowano

@Damianek20 Napisał na stronie ceny pszenicy .

Obecnie osm  Krasnystaw nawet nie wiedziałem ale wczoraj się dowiedziałem że zlikwidował małych dostawców mleka bo kto nie miał 200 l mleka co drugi dzień musiał dopłacać za odbiór . 

Nic się nie chwalicie takim wydarzeniem że Krasnystaw nie chce od małych mleka wiec UMOWY ZACZYNAJĄ DZIAŁAĆ PODPISANE PRZEZ URSZULĘ .

Opublikowano
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

@Damianek20 Napisał na stronie ceny pszenicy .

Obecnie osm  Krasnystaw nawet nie wiedziałem ale wczoraj się dowiedziałem że zlikwidował małych dostawców mleka bo kto nie miał 200 l mleka co drugi dzień musiał dopłacać za odbiór . 

Nic się nie chwalicie takim wydarzeniem że Krasnystaw nie chce od małych mleka wiec UMOWY ZACZYNAJĄ DZIAŁAĆ PODPISANE PRZEZ URSZULĘ .

Toś odkrył Amerykę 🤦 dużo mleczarni już dawno dawno po 30 lat tak działa...

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Przy sprzedaży bydła są jakieś ograniczenia badania w strefie niebieskiej jak to wygląda,?  Chodzi mi o sprzedaż do ubojni 

I jak kupuje cielaki od znajomego oboje w strefie niebieskiej to trzeba robić jakieś badania czy coś ?

Od kiedy jesteś w strefie niebieskiej 

Opublikowano
46 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tiaaa.

Która nie?

Popatrz sobie głosowania,  tylko Konfederacja i Braun głosują w sejmie z wolą rolnika, byli przeciwko 5 dla zwierząt, są przeciwko umową z ukrą i mercosurem, tak samo sprzeciwili się teraz zakazowi hodowli zwierząt na futra

Dziękuję 

• Like 3
Opublikowano
21 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Nie ma żadnych ograniczeń. Jeśli byś kupował cielaki z niebieskiej do białej to wymagane jest badanie. W strefie można przemieszczać bez problemu.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Od kiedy jesteś w strefie niebieskiej 

Przecież całe łódzkie jest od kilku dni więc Ty też jesteś w niebieskiej 

Godzinę temu, kris82 napisał(a):

Nie ma żadnych ograniczeń. Jeśli byś kupował cielaki z niebieskiej do białej to wymagane jest badanie. W strefie można przemieszczać bez problemu.

Ok dzięki 

A jak do ubojni to też nie trzeba badań ani nic ?

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 08:41, jarecki napisał(a):

kiedys na you tube wyswietliło tak blondynka z hodowlą mamek mieli sporo , troche oglądałem bo byłem ciekaw czy mają wypas mamek bo wygladało jak by utrzymywali alkierzowo to bydło ?

Jeśli chodzi Ci o te limousine w namiotach to mamki są wypasane 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v