Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zawsze liczyłem wybicie( dla siebie) z wagi brutto. To jak to się powinno robić poprawnie ? Nawet jak go wiozę 2,5 godziny do rzeźni i w trakcie wysra, wysika i wypoci  z 40 kg to też mam liczyć netto ? 

Opublikowano
W dniu 7.09.2025 o 21:02, pedro2 napisał(a):

Byk dał 684 kg mięsa U klasa

Krowa 350kg po przeliczeniu na żywo 13.8zł R

Jałówki ho, mm średnio 410kg 20zl 

Brutto wszystko 

Za uja nikt by tyle nie dał na żywo.

A co tam jeszcze ubojnia sobie uszczknęła... W to nie wejdę 

Więc nie dziwić się, że ich chwalę 

Konkretna suma wyszła. 

Ja teraz też sprzedałem trzy sztuki i prawie 40 tysięcy. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Ale, że co, na ubojni z serca dodali czy u mnie zalegalizowana waga samochodowa zaniżyła? 😆

Mnie to lotto wasze wątpliwości po raz kolejny...

kasa na koncie, liczta jak chceta, ale jebią was koncertowo i nie dość, że zapieracie się to jeszcze uczciwych posądzacie o kłamstwo. 

A skoro tak, to życzę aby jebali was do końca życia i jeden dzień dłużej 

Najbardziej wiarygodne jest rozliczenie gdzie wagi żywe pisane hurtem tak żeby do ceny pasowało 😉

Ale beka 😆 

IMG_20250909_154340_7.jpg

Weź no powiedz, że ołowiem go faszerowałeś 😅

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

Ja zawsze liczyłem wybicie( dla siebie) z wagi brutto. To jak to się powinno robić poprawnie ? Nawet jak go wiozę 2,5 godziny do rzeźni i w trakcie wysra, wysika i wypoci  z 40 kg to też mam liczyć netto ? 

Prosiłem już dwóch żeby policzyło, ale zamilkli.

Ja tylko przeliczyłem kasę na żywą wagę w gospodarstwie i przy sprzedaży na żywą naturalnym jest odjąć 6%

Czy może się pozmieniało i już nie odejmują skitki? 😉

10 minut temu, karol091193 napisał(a):

Weź no powiedz, że ołowiem go faszerowałeś 😅

Nie tylko jego bo jałówki też ładnie oddały, krowa przeciętnie... ale nie będę już dodawał bo jeszcze który niedowiarek przyjedzie i mnie spali z tej zawiści 😉

53 minuty temu, Pitraszek napisał(a):

Konkretna suma wyszła. 

Ja teraz też sprzedałem trzy sztuki i prawie 40 tysięcy. 

Kuzyn trzyma do 500-550kg max, dwa dni po mnie oddawał i niecałe 26tys dostał za 3 szt. 

Ale też trzeba zważać ile on zjadł... Pewnie też blisko tego co te 3 🤭

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
7 minut temu, Takisobierolnik napisał(a):

17 netto  5 procent strączki dobra oferta za takie?

IMG_20250909_171740.jpg

IMG_20250909_171814.jpg

Ja u siebie robiłem rozeznanie cenowe to więcej jak 15.70 netto nie chcą zapłacić a mam sztuki srednio powyżej 800kg hf-y. Można prosić namiary na kupującego ewentualnie ktoś do polecenia na dolnośląskie

Opublikowano
Godzinę temu, Papkin napisał(a):

Handlował ktoś z zakładami Sokołów? Słyszałem kiedyś że można dostać od nich kredyt na zakup cieląt. Ktoś coś wie?

Właśnie sokołów tarnów sie zastanawiam bo dwóch znajomych ma umowy roczne podpisane i są zadowoleni jeden ma na 10 sztuk rocznie więc ja by miał podobnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał(a):

A orientujesz się może jak wygląda taka współpraca? Oni cielęta mają swoje? 

Tak swoje cielęta ,tyle co raz w kolejce na skupie zgadaliśmy sie to mówił że 10 sztuk rocznie rozliczane poubojowo i kiedy chce po prostu dzwoni że ma i przyjeżdzają wiecej już sie nie dowiedziałem bo trzeba było jechać sypać 🤣

A u drugiego w sumie byłem na kiszonce i mialem sie dopytać ale ledwo skonczyliśmy zaczeło lać i trzeba było zdupcać do domu bo mi szyba przecieka w ciagniku 🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
35 minut temu, Papkin napisał(a):

A nie wiesz z kim się kontaktować z Sokołowa w tej sprawie?

A nie lepiej samemu kupić cielaki i sprzedać komu się podana jak dorosną.Po co ci uwiązanie umowa

Opublikowano
16 godzin temu, Takisobierolnik napisał(a):

Ja z 2 tygodnie temu za jałówki i byki ,jedna waga srednio 760 kg wyszlo 10 byka Mm/Ho/4 jałówki MM/Ho dostałem 17,50 brutto i 5% w tym był jeden byk 4 lata-krył krowy 

Opublikowano
25 minut temu, Gargamel160 napisał(a):

A nie lepiej samemu kupić cielaki i sprzedać komu się podana jak dorosną.Po co ci uwiązanie umowa

Może zobaczyć że Gra o plon dobrze wyszedł na kontrakcie to on też chce 😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v