Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

a tak na poważnie, jak ci będą dawać 1400 za dwa HF to sie nie wahaj, tylko sprzedej i jeszcze mleka dej kupcowi liter

Jo tylko że ja sprzedawałem za sztukę 1300. 

Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Zrobiłeś się w uja , za tanio 

To ile za sztukę. 

3 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Nie dam złotówki. Dla mnie to towar bez wartości. Wyzbyłem się wszystkich i już nigdy nie chce tego widzieć u siebie w gospodarstwie 

To poco gadasz głupio. A po zatem jak Hf-a potrzymasz do 800-900kg to i tak źle na nim się nie wychodzi wogóle jak w moim przypadku cielak darmowy a sprzedać dobrego HF i kupić od handlarza LM bez sensu 

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Tanio. Podnieść się na co najmniej 2tyś 

Najśmieszniejsze by było jakby podniósł i sprzedał...a mogłoby tak być 

1 godzinę temu, mate12345 napisał(a):

Ile teraz byk płaci? 15 brutto za sztuki 700-800 kg da się dostać?

Za mało informacji bo jeśli ładny mięsny  to i pewnie powyżej 17 brutto by można dostać.

Opublikowano

Panowie mam problem z bykiem około 1.5 roku. Dziś rano jeszcze jadł normalnie, a teraz ma chwiejny chód, drgają mu mięśnie. Temperatura ciała 38.3. Weterynarz ma przyjechać za jakąś godzinę. Co mu może dolegać ? Zasadowica żołądka ?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Mam takie pytanie.

W tamtym roku skosiłem kukurydzę na ziemi mozaice,  miejscami była sucha a miejscami jak las zielona po skoszeniu okazało się że pryzma jest bardzo mokra. 

Czy możliwe jest że przy zadaniu większej ilości tej kiszonki bydło zaczyna biegunkować? To znaczy daje im dwa razy po wiaderku 20l jak dam do woli to zaczynają się biegunki. 

Czy przyczyna jest inna może za dużo poszło azotu mocznika? Dawałem drożdże ale na nic to pomogło. Już sam nie wiem zgłupiałem. 

Poza tym dostają sianokiszonkę,  siano, ospę jakiś bufor. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
2 godziny temu, lexiflexi napisał(a):

Panowie mam problem z bykiem około 1.5 roku. Dziś rano jeszcze jadł normalnie, a teraz ma chwiejny chód, drgają mu mięśnie. Temperatura ciała 38.3. Weterynarz ma przyjechać za jakąś godzinę. Co mu może dolegać ? Zasadowica żołądka ?

Zatrucie, krwotok wewnętrzny, zator. 

Niestety nikt tego nie diagnozuję, tylko wróżby i antybiotyk ewentualnie. 

Opublikowano
49 minut temu, Wpaw napisał(a):

Mam takie pytanie.

W tamtym roku skosiłem kukurydzę na ziemi mozaice,  miejscami była sucha a miejscami jak las zielona po skoszeniu okazało się że pryzma jest bardzo mokra. 

Czy możliwe jest że przy zadaniu większej ilości tej kiszonki bydło zaczyna biegunkować? To znaczy daje im dwa razy po wiaderku 20l jak dam do woli to zaczynają się biegunki. 

Czy przyczyna jest inna może za dużo poszło azotu mocznika? Dawałem drożdże ale na nic to pomogło. Już sam nie wiem zgłupiałem. 

Poza tym dostają sianokiszonkę,  siano, ospę jakiś bufor. 

Nie jest to na pewno od wilgotności kiszonki. Być może tak jak piszesz przegięcie z azotem

Opublikowano

W tym roku dałem mniej azotu.

Ale ta kukurydza w tym roku masakra strasznie słabo wzeszła i ogólnie jakaś licha. Siałem hulka a z tamtego roku zostało mi trochę Giewonta to on dwa razy większy od Hulka a połowę tańszy. Już chyba raczej zrezygnuję z tych dosyć drogich QQ

Opublikowano

A dopytam, jest jakiś proszek coś na to sranie żeby to ograniczyć trochę? Coś typu na mytotoksyny cholera wie 🤔😁

Opublikowano

No tak wiem że siano. Ale chodzi żeby do tej kiszonki dosypywać żeby mogly więcej jeść. 

Ale to też takie dziwne urwa najgorzej srają HF jakieś mieszańce simki jakby mniej albo wręcz wcale.

Opublikowano
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

No tak wiem że siano. Ale chodzi żeby do tej kiszonki dosypywać żeby mogly więcej jeść. 

Ale to też takie dziwne urwa najgorzej srają HF jakieś mieszańce simki jakby mniej albo wręcz wcale.

Może być inny problem..ciężko strzelić ale to wet powinien coś powiedzieć...oby nie beztlenowce

Opublikowano
6 minut temu, nikolas29 napisał(a):

Może być inny problem..ciężko strzelić ale to wet powinien coś powiedzieć...oby nie beztlenowce

Tzn? Te wety to się nadają kotka pieska wysterylizować

9 minut temu, jarecki napisał(a):

sieczka ze słomy też była by dobra 

Sieczkarnia jeszcze jest ale niestety dziadka już nie ma... A sieczka to była jego specjalność