Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, michalcium napisał(a):

Odbiorca przysłał cennik na wbc byk od 14 stycznia bez zmian jałówka 50 groszy w górę krowa 1,40 zł w górę 😜

Po ile krowa? 
Tak czekam ze sprzedażą i może być coś pognał wkomcu :) 

Opublikowano
24 minuty temu, michalcium napisał(a):

Odbiorca przysłał cennik na wbc byk od 14 stycznia bez zmian jałówka 50 groszy w górę krowa 1,40 zł w górę 😜

Jaka cena na krowę 320+ u tego odbiorcy ?

Opublikowano

No po internecie twierdzą że przyrodsty 1,8 kg dziennie przy 7,5 kg śruty i 3 kg słomy co daje dużo tańszy koszt przyrostu jednego kilograma względem kiszonek i tych powiedzmy 4-5 kg śruty 

Opublikowano
2 minuty temu, livebird napisał(a):

No po internecie twierdzą że przyrodsty 1,8 kg dziennie przy 7,5 kg śruty i 3 kg słomy co daje dużo tańszy koszt przyrostu jednego kilograma względem kiszonek i tych powiedzmy 4-5 kg śruty 

Tylko na te 8 kg sztuki trzeba mieć materiał hodowlany który to wytrzyma bo inny się tego nie wytrzyma

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, livebird napisał(a):

Sratatata

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, livebird napisał(a):

Tak tak......

Opas ma być żywiony dobrymi objętościowymi plus niewielkie ilości treściwych.Nie ma tańszego żywienia niż objętościowe 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał(a):

Tak tak......

Opas ma być żywiony dobrymi objętościowymi plus niewielkie ilości treściwych.Nie ma tańszego żywienia niż objętościowe 

na sucho też żywią i nowymi autami jeżdżą 

Opublikowano
wojak1986 napisał:

17 minut temu, filip78 napisał(a):

Mam krowy mieszanki z blondem to byczki po nich ok 21-22 miesiące ponad 900-950 łapią przy nie jakimś super żywieniu.Gabaryt robi swoje ,kłoda długa i spokojne.W mieszance z LM 800 to dobry wynik.Także genetyka to podstawa.Przy tym samym żywieniu 100-150kg więcej dają" pewniejszy zysk".

Dodaj że jako odsad pewnie już wygląda dobrze i mleka pod dostatkiem...

Po moich krowach mieszankach z blondem ,przy cycku 3-4 miesiące także start mają dobry ,następnie dosadzamy nowego zakupionego cielaka (ten już nigdy taki ładny i ciężki mimo mleka od krowy nie chce urosnąć☹️).

Opublikowano

Polemizował bym

1 minutę temu, asus921 napisał(a):

Z tym co tansze to zalezy jak kto liczy. Jak liczyc wszystko po cenie rynkowej to objetosciowa niekoniecznie tansza od suchej.

Teraz, kazik6 napisał(a):

a maszyny do produkcji objetosciowych to za darmo ?

Tańsze niż do ziarnka 

Opublikowano (edytowane)

@soltys48

Zalezy kto bedzie naginal w swoja strone, ale dla mnie np. 15kg kuku + 10kg sianokiszonki to +/-  6zl (kuku po 200zl/t, sianokiszonka po 300zl/t) + 3kg tresciwej = okolo 9zl sztuka.

Na sucho okolo 8kg srednio = +/- 8zl

Troche sie juz alkalizowanym ziarnem potestowalem przez ostatnie 2-3 lata, ale to wszystko bylo albo okresowo, albo np. czesciowo jak braklo kiszonki z kuku.

Jest plan na stale przejsc w nastepnym sezonie na sucho, ze wzgledu na wygode. Raz dziennie, a nawet rzadziej podajesz pasze, nie bawisz sie caly rok w kiszonki, koszenie, grabienie, belowanie, odkrywanie pryzmy i pierdyliard innych rzeczy.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Z zebranych informacji od osób bezstronnych , które nie reklamują żadnych produktów i nie mijają się z prawdą jak niektórzy bardzo znani twórcy internetowi   średnia spożycia przez okres tuczu to raczej 9 - 10kg śruty a cena jednej tony 1150 - 1300 brutto zależnie od dostępności zboża paszowego , czy ktoś bazuje na koncentracie czy premiksie + białko , koszt mobilnej mieszalni itp 

A jak ktoś chce robić 1.8 - 2kg średnio na byku to musi się zaopatrzyć w charolaise U, E   (mam nawet aktualną ofertę po 6200 netto 🙃 jakby ktoś chciał ) 

Opublikowano
5 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

A jak ktoś chce robić 1.8 - 2kg średnio na byku to musi się zaopatrzyć w charolaise U, E   (mam nawet aktualną ofertę po 6200 netto 🙃 jakby ktoś chciał ) 

Jaka waga tego towaru? Krajowy?

Opublikowano

@Cybulek17

Cos wiecej na ten temat ? 9-10kg srednia od jakiej wagi do jakiej ? Wydaje sie sporo, ciezkie sztuki musialyby zjesc ze 12-14kg.

Co wchodzi w sklad paszy? Alkalizacja czy bufor + bialko ? 1200-1300 to mi wychodzi na gotowym masterbullu, ktory ostatnio jest mocno reklamowany, ale to za duzo jak dla mnie, mozna sporo taniej.

Opublikowano
8 minut temu, asus921 napisał(a):

@Cybulek17

Cos wiecej na ten temat ? 9-10kg srednia od jakiej wagi do jakiej ? Wydaje sie sporo, ciezkie sztuki musialyby zjesc ze 12-14kg.

Co wchodzi w sklad paszy? Alkalizacja czy bufor + bialko ? 1200-1300 to mi wychodzi na gotowym masterbullu, ktory ostatnio jest mocno reklamowany, ale to za duzo jak dla mnie, mozna sporo taniej.

Od odsadka do końca tuczu ok 10 miesięcy

1200 - 1300 to cena przy paszówce po 850 brutto + koncentrat dedykowany de heus + 90zł za mieszalnie 

Co do alkalizowanego ziarna niektórzy twierdzili , że próbowali i zrezygnowali bo coś się działo z mieszanką po dodaniu komponentów i pobieranie spadało , wtedy bydlak zapycha się słomą

Ten temat ma być poruszony na akademi suchego żywienia de heus , sam o to prosiłem 

2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Nie dzięki. Interesuje mnie tylko i wyłącznie kolczyk PL i genetyka co najmniej jak u Pani Krysi 

Ładne dupki , ale nie pl