Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie dorosłe sztuki i pamiętam ze 10 się dawało i za dwa tygodnie znowu 10. Kilk lat był spokój. A w tym roku praktycznie cały czas bez słońca i widać się gdzieś przypaletalo. Niby wet mówił ze w lato jak pójdą na pastwisko to zginie 

Opublikowano

Panowie przemieszał ktoś bydło z niebieskiej strefy do strefy bez ograniczeń? Dziś się dowiedziałem że jak sprzedaje bydło z niebieskiej na ubój to płacę tylko 10zł za świadectwo, ale jeśli przewożę bydło do dalszego chowu to płacę 170zł za badanie bo będą krew pobierać i badać, słyszał ktoś takie coś?

Opublikowano
15 godzin temu, radzioRS napisał(a):

Z tym dziadostwem trzeba walczyć na człowieka też przechodzi

Zagdza się. 4 lata temu się tym zaraziłem. Wydając kasę na leki i wizyty wydałem kilka stów. To wolę teraz wydać 1250 zł i zaszczepić całe stado 

Opublikowano
49 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Panowie przemieszał ktoś bydło z niebieskiej strefy do strefy bez ograniczeń? Dziś się dowiedziałem że jak sprzedaje bydło z niebieskiej na ubój to płacę tylko 10zł za świadectwo, ale jeśli przewożę bydło do dalszego chowu to płacę 170zł za badanie bo będą krew pobierać i badać, słyszał ktoś takie coś?

Prawda, tylko stawka za badanie inna tz 80zł + koszt pobrania/szt.

Opublikowano

To ciule jedne, ja mieszkam w gminie co niema żadnej strefy, a do okoła wszystko na niebiesko, i teraz zapewne nikt mi nie będzie chciał sprzedać cielaka, bo rozumiem że w przewóz z gospodarstwa do gospodarstwa w tej samej strefie odbywa się bez niczego?

Opublikowano

sprzedawał ktoś bydło na rzeż w objętym "obszarze który nie jest wolny" od zakażenia BTV czy w tym przypadku potrzebne są jakieś badania krwi na chorobę niebieskiego języka? bo moja gmina jest w tym obszarze a kilka dni temu dzwoniłem do inspekcji weterynaryjnej i Narazie mówili że nie ma rozporządzenia i można sprzedawać

Opublikowano
5 godzin temu, domanpower napisał(a):

Jak tam z cenami,chodzi o żywą wagę, słyszałem coś że spadki się szykują.

Jestem z centralnej Polski

No a jak spadki od 5 lat są 

Opublikowano

Sokołow na wbc 1 zł od najwyzszej ceny potem Łuków 0,50 zł ,reszta kosmetyka lub bez zmian,ogólnie nie widac aut z bydłem zeby wozili