Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

Było 23,5 za 0 jest 22,7 

netto ?

1 godzinę temu, nikolas29 napisał(a):

A zdrożały??? U nas w sumie nic .chyba u handlarzy

HF tak mocno nie zdrożał jak mieszańce ale 200-300 zł też drożęj jak ładny 

Opublikowano

Tak netto i to dla pośrednika 

39 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Na następny tydzień podobno minus 50gr.Juz się cena nabyła....🤷

Toć to było wiadomo że to tylko krótkotrwały rozbudzający nadzieję strzał 

Opublikowano

Rozmowa z handlarzem, dostaję jakieś pocięte zdjęcia leżącej sztuki (odsadek) z moim kolczykiem, akcja podobno po odbiorze 4 miesiące temu. Pytam co się stało: "Nie wiem, przyszliśmy po nocy i leżał, miałem Panu nie pisać, takie rzeczy się zdarzają"

Loguję się do IRZ - żyje, robię screena, wysyłam

"Odżył"

• Haha 7
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, kazik6 napisał(a):

kto kupił odsady po 6 tyś to zrobił interes zycia

Ktoś kto go sprzedał za to będzie chwalił mocno 🤣

Opublikowano

Gdzie tu rozum🫣 za cielaka hf jak daję 600 to się zastanawiam czy nie za dużo. Jeszcze jak widać że mieszaniec z simem i ładnej budowy to te 800 można dać. Ale bez jaj. Fakt, że teraz od znajomego w styczniu chyba 10 sztuk kupiłem, to jak ostatnie zabierałem i wspomniał że teraz trochę czasu minie zanim będą jakieś wycielenia. A cielaki od niego na prawdę są ładne i widziałem że jest sens zapłacić po 600 to jeszcze tą stówkę dorzuciłem aby pamiętał mój numer telefonu 😅 ale widać że dba o odchów i na prawdę szkoda, żeby ktoś inny na takich cielakach zarabiał 😅

Opublikowano (edytowane)

to jeszcze skitka ze 2 kg , na obeschnięcie 🤣 , a powaznie to po 600 zł za hf u rolnika da rade tylko trzeba brać wszystkie jakie są , bo i wsród hf są lepsze i gorsze , jak produkowałem mleko to nie które byki rozpłodowe z pod oceny to by się na opas nie nadawały karakany nie kształtne i z tego cielak też kiepski a  nasienier holenderskie i z USA to już ładne cielaki wychodziły ale i nasienie droższe 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Miałem znajomego co jeździł na krowią farmę  do Szkocji lub Walii już nie pamiętam dokładnie i mówił że to samo robili z byczkami ... U nas się wszystko sprzeda ja Jersey czy hf też sprzedawalem po 600-700 zł ale jak się trafił LM to i 1500 płacili za 50-60 kg cielaka SM z 1300-1400

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 22:14, WojtekBuawski napisał(a):

Kolego. Widzę że Ci zależy i chcesz dobrze dla waszego gospodarstwa. Ale nie podchodź do tego tak emocjonalnie. Bo rolnictwo czy hodowla wcale takie proste i szablonowe nie są ( sam kiedyś naiwnie myślałem że to banalne, zrobię to czy tamto i będzie 2x lepiej, a życie weryfikowało). Szanuj swojego tatę i pozwól by on ciebie uszanował. Porozmawiaj szczerze jaki widzisz kierunek, on funkcjonował w takich warunkach, tak się nauczył. Pewnie jakoś działało. Jeśli on zarabia to i on wydaje. Więc albo zostaje cierpliwość albo musisz powiedzieć że skoro ta wypłata była twoja to masz pomysł żeby przesiać łąkę albo coś tam innego zrobić. Niestety czasem na efekty czeka się bardzo długo. Ja myślę że jak powiesz ojcu że doceniasz jego pracę i że chcesz dobrze to będzie dumny że mu pomagasz i pozwoli trochę zmienić. Chociaż są też i tacy szaleni despoci, wtedy rozumiem frustrację i nic nie zdziałasz. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

Miałem znajomego co jeździł na krowią farmę  do Szkocji lub Walii już nie pamiętam dokładnie i mówił że to samo robili z byczkami ... U nas się wszystko sprzeda ja Jersey czy hf też sprzedawalem po 600-700 zł ale jak się trafił LM to i 1500 płacili za 50-60 kg cielaka SM z 1300-1400

Dawaj do mnie tych kupców za ta cenę mieszańców z lm i sm.