Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Przy intensywnej i dokładnej hodowli jak u @Cybulek17 te 800kg przed 20 msc to pewnie norma. 

U mnie z kupnych witaminy i kreda. Zboże+groch

Po 6 latach szukania idealnego rozwiązania , podzielę się jakimś tam "doświadczeniem" o ile można to tak nazwać 

20210416_115636.jpg

20210404_094158.jpg

Jest waga 

Nie ma ceny

Duża pracochłonność

20250201_115715.jpg

20250201_115606.jpg

20250128_100737.jpg

Nie ma wagi 

Jest cena 

Pracochłonność minimum 

20241105_184427.jpg

20241025_120914.jpg

Nie ma wagi 

Jest dość fajna cena 

Pracochłonność bardzo mała ( żarłak 130kg Holandia ) 

• Like 4
Opublikowano
47 minut temu, radzioRS napisał(a):

To nie lepiej zamiast grochu koncentrat 

A co z nim zrobię? Na poplony sporo idzie, na wiosnę niewiele. Dzięki niemu mam zróżnicowaną i fest stanowiska pod zboża. A nie ma takich ilości żeby na skup łódkę zawieźć. Okoliczne chyba wcale nie kupują. 

Opublikowano
29 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

I oczywiście simental , taki złoty środek 

Przyzwoita waga

Przyzwoita cena 

Ale aktualnie kupić dobrego cielaka ...

To sołtys i inni wiedzą już od dawna że dobry "kundel" lepszy od rasowego. Ja bym celował w simentala pokrytego blondem😁

Opublikowano

Kupić ładnych 5 sztuk , da się 

10 no coś tam się wybierze 

15 będzie ciężko 

20 bierzesz pakiet bez wybrzydzania

A tam będzie 10 ładnych , 5 średnich i 5 kiepskich 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Kupić ładnych 5 sztuk , da się 

10 no coś tam się wybierze 

15 będzie ciężko 

20 bierzesz pakiet bez wybrzydzania

A tam będzie 10 ładnych , 5 średnich i 5 kiepskich 

To musisz nie marudzić i brać co jest albo szarpać się ze swoimi mamkami nie ma innego wyjścia 

Opublikowano

A to źle zrozumiałem myślałem , że dokupujesz zboże i groch. 👍

1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

A co z nim zrobię? Na poplony sporo idzie, na wiosnę niewiele. Dzięki niemu mam zróżnicowaną i fest stanowiska pod zboża. A nie ma takich ilości żeby na skup łódkę zawieźć. Okoliczne chyba wcale nie kupują. 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

To musisz nie marudzić i brać co jest albo szarpać się ze swoimi mamkami nie ma innego wyjścia 

jest wiecej pracy przy mamkach ale cos za cos . dziś Bieszczadzkie rolnictwo wrzucił film rolnika który buduje obore na mamki i fajnie to wygląda .

Opublikowano

Przydupasy jeszcze nakręcają biznes farmerom z zachodu na Ukrainie. Pokazuje hale na kilkaset sztuk i jeszcze tłumaczy tani budynek i prosty co to wogole za pajac. Urwał się z choinki i wciska kit. Takie żywienie na sucho to mój dziadek stosował 30-40 lat temu sieczka cięta na takiej starej sieczkarni z wielkim kołem zamachowym i śruta do tego😁

• Like 1
Opublikowano

No i można latać skakac karmić cudami te cielęta ale 18dni  temu bralem byczka Sm  120 kg i kolejnego zarezerwowalem mial wtedy ze 105-110 kg dzisiaj   zajezdzam po bycka a ten 144 kg na wadze a ten co kupilem wczesniej może ze 140 ma teraz 😂😂( nie ważony) jednak trza znowu jałówek na mamki szukać😂😂🤣

Opublikowano
malaczarna napisał:

Ile może kosztować jałówka SM/hf z sierpnia. Już widać że karaczan jakieś po pierwiastce

Teraz sprzedałem takiego karzełka ncb z białą głowa myślałem że będzie mieć max 450 kg a ostatecznie 522 kg. Krótkie to i niskie pierwszy raz miałem coś takiego.

Opublikowano
56 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Teraz sprzedałem takiego karzełka ncb z białą głowa myślałem że będzie mieć max 450 kg a ostatecznie 522 kg. Krótkie to i niskie pierwszy raz miałem coś takiego.

Nic nie było chore ale patrzeć na to nie mogę i wredna jest ale to podobno po wlascicielce

Opublikowano
jarecki napisał:

42 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

jest wiecej pracy przy mamkach ale cos za cos . dziś Bieszczadzkie rolnictwo wrzucił film rolnika który buduje obore na mamki i fajnie to wygląda .

fajnie to wygląda ale jak tak zachwala czemu sam nie postawi takiego obiektu ? będzie tylko siedział i pracownikami zarządzał

Opublikowano

Sam też sporo bydła hoduje w bieszczadach , wydaje mi sie żę nawet ma gorsze warunki bo krowy wypasa , sam pamietam wypasanie bydła i nie wspominam tego dobrze zawsze cos musiało sp***dolić .

Opublikowano

Ma popegeerowskie budynki z całą infrastrukturą kupione zapewne za grosze wieki temu. To może się mądrzyć.

Nie można tego porównywać do gospodarstwa, które świeżo pobudowało bądź ma zamiar, obory za miliony. Tam jest otwarty budynek bez wygrodzeń, 3m gnoju, wychodzą na zewnątrz do stołu paszowego, wszystko gotowe. Dołożył ze dwa poidła i cała inwestycja. 

Postaw obory czy nawet wiaty jakieś, płyta obornikowa, szambo, silosy, drogi w betonie... Ile byków trzeba na to sprzedać żeby spłacić. 

Opublikowano
7 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

To sołtys i inni wiedzą już od dawna że dobry "kundel" lepszy od rasowego. Ja bym celował w simentala pokrytego blondem😁

Ja mam krowy simy mleczne z Austrii i raz jedna zrobiłem chl. To był dopiero byk. Akurat złomiarze brali złom i pomogli przy wcieleniu bo sami nie dalibyśmy rady wyciągnąć, jeden wielki mięsień. A jaki spokojny byl

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, vodz napisał(a):

Ja mam krowy simy mleczne z Austrii i raz jedna zrobiłem chl. To był dopiero byk. Akurat złomiarze brali złom i pomogli przy wcieleniu bo sami nie dalibyśmy rady wyciągnąć, jeden wielki mięsień. A jaki spokojny byl

Ja mam mieszanki dlatego już wycielacz mam bo były różne akcje. Ostatnio hf 1.7-1.8 metra w kłębie miała byczka bb to miał 70 kg dopiero po miesiącu przednue nogi w stawach ustabilizował 

Edytowane przez wojak1986
Poprawka