Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
43 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Dzisiaj na rejonie Szczuczyn - Łomża   było z 30 byczków w cenach bardzo przyzwoitych 

Zetknąłem z ciekawości i fakt 600-800 można wybierać.

Aczkolwiek jest drożej niż zazwyczaj 

Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Wstawiamy sysuny?🤔 

🤪

Nie ma takiej opcji narazie. 

Chociaż nie mówię nie, bo wszystko zależy od cioci uni. 

Nawet swiezynka dzierżawa do pszczolkowego pakietu wpadła 😁

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

stabilnie, czcesz tel do klasyfikatora?

Podrzuć na PW proszę. 

Mam ofertę na swoje jałówki (6szt) po 14zl (angusy czarne i mieszanki z angusami, waga średnia powinna wyjść około 650kg w tym jedna jest w wadze około 550 kg a reszta bliżej 700). Rzadko kiedy Starowniki się wychylają z ceną ale warto spróbować.

Opublikowano
41 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Czemu jemu kradniesz mleko? Nie żałuj daj podoić z pozostałych 🤣

Mi wolno bo ganiam krowy w grudniu w Alpy na zieloną trawkę 😎

• Haha 1
Opublikowano

Tylko powiedz że te obecne mleko ma mało wspólnego z tym prawdziwym z trawy z wypasu z ziołami to pogryzą. Soja rzepak i inne dodatki to rzeczywiście ekologia jak te opasy karmione białkiem później mięso twarde bo ma być nabite a chude. Wszystko co dobre wymaga czasu a tu tylko szybko kasa a później sraczki alergie i nowotwory...

Opublikowano
32 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Tylko powiedz że te obecne mleko ma mało wspólnego z tym prawdziwym z trawy z wypasu z ziołami to pogryzą. Soja rzepak i inne dodatki to rzeczywiście ekologia jak te opasy karmione białkiem później mięso twarde bo ma być nabite a chude. Wszystko co dobre wymaga czasu a tu tylko szybko kasa a później sraczki alergie i nowotwory...

Na pewno intensywna hodowla i chów każdego gatunku zwierząt nie poprawia walorów kulinarnych i odżywczych.

Ale dzisiaj i przetwarzanie produktów jest na takim poziomie, że za przeproszeniem gówno w pazłotku ludzie jedzą i dobre. 

Abstrahując od tych alpejskich krów, ja od gówniaka przepadam za mlekiem, twarogi swoje 🤤 ale zawsze jak krowy szły na pastwisko tak już mleko mi nie smakowało. 

Dopiero jak wracały jesienią na kiszonki i siano to było miodzio. 

Więc żywienie ma bardzo duży wpływ na smak produktu, ale takiego surowego, nie przetworzonego. Mięso ostrzykną, mleko posłodzą i nie czuć różnicy 

Opublikowano

Jak się zaczyna mieć problemy ze zdrowiem i nie można wrzucić każdego jedzenia w siebie jak do śmietnika to zaczyna się inaczej patrzeć na jedzenie. Większość ludzi pokarm traktuje po macoszemu a jak żyłka pęknie to wtedy jest przebudzenie...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

,, Trzeba jeść żeby żyć , a  nie żyć żeby jeść '' 👌 kurczak fermowy też jest dobry ale raz na jakiś czas 

Chyba dawno zupy nie robiłeś z mięsa które jest obecnie w obiegu. Wywar po nim śmierdzi a ten drób czy wieprzowina w wiejskim stylu to już prawie nie do zdobycia 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Jak się zaczyna mieć problemy ze zdrowiem i nie można wrzucić każdego jedzenia w siebie jak do śmietnika to zaczyna się inaczej patrzeć na jedzenie. Większość ludzi pokarm traktuje po macoszemu a jak żyłka pęknie to wtedy jest przebudzenie...

Tak tylko że już za późno 

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Jak na przyszłość Będziesz sprzedawał bydło to zapytaj ile dopłaca za bydło z hodowli ekologicznej 😝,

Przez to że dużo bydła było w zasadzie z eko to i ceną brojlera była. W ramach przechodzenia na tucz brojlera, to i kraje muzeumanski się wycofają. 

Brojlera można robić w każdym miejscu. Ferma powyżej 300 na antybiotyku i ostrzyknieta każdą szczepionką może być w każdym miejscu, aby ziarno i soję dowieźli i trochę słomy. 

Opublikowano
21 godzin temu, HF86 napisał(a):

Nie ma takiej opcji narazie. 

Chociaż nie mówię nie, bo wszystko zależy od cioci uni. 

Nawet swiezynka dzierżawa do pszczolkowego pakietu wpadła 😁

😁👇🙆

IMG_20250129_175854_8.jpg

Opublikowano

Panowie mam byczka 2 tydzien u mnie w gospodarstwie, i stoi cały czas zgarbiony, mleko pije bez problemu a jak sie położy to leży jak padaka, na dodatek boki ma wpadniete, wet dziś był stwierdził że to biegunka, ale jak dla mnie to kał jest normalny, temperaturę ma 37.6 czyli za niska